2024. július 17., szerda

Helyet cserél a Macbeth és a Vajdasági lakodalom

Nem érkezett meg időben a tartományból a pénz a díszlet elkészítéséhez, így a Macbethet a tervezetthez képest egy hónappal később mutatja be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Programváltozás lesz a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál, mert a Macbeth számára – amelynek a bemutatóját március 1-re tervezték – a produkciós költségvetés nem érkezik meg időben a tartományból. Így kénytelenek későbbre, március 31-re halasztani a bemutatót. A Vajdasági lakodalom című előadás bemutatója viszont így előbbre kerül, február 28-án láthatják a nézők.

– Elég bonyolult a Macbeth díszlete, egy kisebb méretű forgószínpad az alapvető díszlete, amely három részre oszlik, három díszletfallal. Az előadásnak szerves része a díszlet, nem elég, ha a főpróbahét utolsó három napján lesz kész a díszlet, hanem a díszlettel együtt kellene több próbát is eltölteni. Tulajdonképpen a díszlet befejezéséhez hiányzik a pénz, a befejezéséhez szükséges a tartományi pénz – hallottuk Mezei Zoltántól, a Magyar Társulat vezetőjétől. – A Vajdasági lakodalom című produkciónk bemutatóját decemberre terveztük, de akkor nem tudtuk színpadra vinni. Későbbre halasztottuk, és a Macbeth bemutatója megelőzte volna, de most a Macbeth és a Vajdasági lakodalom helyet cserélnek, így a Vajdasági lakodalom címűt mutatjuk be előbb, február 28-án.

Ezelőtt azonban még egy produkció helyet kap a Jadran színpadon: szerdán 20 órától kArc irodalmi kávéház lesz, ezúttal Pilinszky műveivel. Az eredeti tervek szerint a Képzőművészeti Találkozóban tartották volna, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy áthelyezték a Jadran színpadra, tekintve, hogy a főpróbahéten van egy szabad este, így helyet kaphatott. Az évad negyedik bemutatója Tasnádi István Kupidó című darabja alapján készül. A bemutató májusban várható.

A Jadran színpad leterheltsége miatt is nehéz pluszprodukciókat létrehozni. A két társulatnak összesen 8 bemutatója van egy évadban, egy bemutatót minimum másfél-két hónapnyi próbafolyamatnak kellene megelőznie, sokszor azonban ennél többre lenne szükség, de nincs annyi idő, amennyi valóban szükséges. Így próbatermekben oldják meg a felkészülést, elkeserítő körülmények között. Ha a Jadranon próbálnának, akkor nem tudnának előadásokat játszani. Érezhető a Soltis stúdió hiánya, mondja a társulatvezető, hiszen akkor az évad négy előadásának egyike a kamaraszínpadra kerülhetett, így egy próbafolyamattal felszabadulhatott a Jadran, ez mindkét társulatnak jót tett. A másik pozitívum az volt, hogy ott, a Soltis stúdióban létrejöhettek pluszelőadások is. Ilyen szempontból megint csak jó lenne helyet találni valahol, ahol feléledhetne a Soltis stúdió.

Egy pluszelőadást mégis sikerül létrehozni: Csernik Árpád Van valami bejelentenivalója? című önálló előadásának kihelyezett bemutatója Kishegyesen lesz március 22-én. Az előadás Szerbhorváth György szövege alapján készül, és a Népszínház és a Vajdasági Drámaművészet Szövetségének produkciója lesz. A tervek szerint a Népszínház repertoárjára kerül, és vendégszereplésre is számítani lehet.