2024. szeptember 3., kedd

Vajdasági színházak megmérettetése

A Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiválja április 7-e és 12-e között zajlik Szabadkán

Idén Szabadka ad otthon a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának. A fesztivál szelektora immár második alkalommal Dušan Petrović színházrendező volt, aki negyven előadás megtekintése után öt gyermekszínházi és hat színházi előadást sorolt be a versenyprogramba. A gyermekekhez szóló előadások a Szabadkai Gyermekszínházban tekinthetők majd meg, míg a többi a Jadran színpadon, este tíz órai kezdettel pedig a Kosztolányi Dezső Színházban is lesznek előadások. Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója a fesztivál kísérőrendezvényeiről is beszámolt:

– A fesztivál megvalósításában partnerként számíthatunk a Szabadkai Városi Múzeumra, a Képzőművészeti Találkozóra, a Szabadkai Városi Könyvtárra, a Danilo Kiš Alapítványra, valamint a Svetozar Marković Gimnáziumra. Ezekben az intézményekben is zajlanak majd programok, attól függően, hogy milyen tartalomról van szó. Ebben az új generációkra is számítunk. Az Újvidéki Művészeti Akadémia idén ünnepli fennállásának 40. évét. A cél persze nem csupán a kerek évfordulóról való megemlékezés, hanem a fiatalok bevonása a fesztivál műsoraiba, megismertetni velük olyan művészi tartalmakat, amik érdekelhetik őket. A fesztiválon részt vesz az eszéki művészeti akadémia is, de sor kerül egy nemzetközi tanácskozásra is, magyarországi, romániai, szlovákiai, horvátországi és bosznia-hercegovinai vendégekkel. Az előző évektől eltérően a fesztivál zárónapján nem egy előadást láthatunk a díjazottak tiszteletére, hanem egy díjkiosztóval egybekötött gálaműsort – mondta az igazgatónő.

A fesztivál idején megtekinthető előadásokra ugyanúgy válthatók belépőjegyek, mint más napokon: a színházak jegypénztárán 250–350 dináros áron.

A rendezvényen az említett tartalmakon kívül kiállítások is lesznek, például Szilágyi Nándor, Baráth Attila, Hajdú Tamás és Kovács Attila fotótárlata, továbbá könyvbemutatók, egyebek között Káich Kataliné, de megtekinthető lesz az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színinövendékek kollokvium-előadása, A test meg a lélek, Forgács Péter rendezésében, Hernyák György vezetőtanár irányításában.

Ljubica Ristovski arról is értesítette közönségüket, hogy áprilistól a repertoárjukon szereplő egyes előadásokat a hallássérültek számára is érthetővé teszik.