2024. szeptember 3., kedd

„Több együttműködést valósítottunk meg”

Az Újvidéki Színház igazgatója, Venczel Valentin a folyó évad terveit ismertette, és szólt a fesztiválokon való szereplésekről is

Mozgalmas időszakot tud maga mögött az Újvidéki Színház, és a továbbiakban is eseménydús időszak elé néznek. Terveikről Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója számolt be:

– Az Újvidéki Színházban jelenleg a 2013/2014-es évad programjának megvalósítása folyik, valamint a 2014/2015-ös repertoár tervezése. Június végéig még két bemutatót tartunk: a III. Richard betiltva című előadást visszük színre Anca Bradu rendezésében, és a Neusatzer cabaret című projektumot Lénárd Róbert irányításával. Ezeken kívül számos, székhelyünkön kívüli meghívásnak, vendégszereplésnek teszünk eleget: színházunkat beválogatták az idei Sterija Játékok, a POSZT, a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja, a Budva, a színházi város fesztivál, a Magyar Színházak Kisvárdai Találkozója versenyprogramjába, és az idén is megyünk a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozóra. A fesztiválok között fellépünk Tatabányán, Győrben és három különböző eseményen Budapesten! Ezek közül kiemelném az Újvidéki Színház 40. évfordulója alkalmából Budapesten a Nemzeti Színházban tartandó Opera ultima gálabemutatóját és ünnepi kísérőrendezvényeit április 17-én.

Ami a műhelymunkát illeti, Puskás Zoltán alkotó munkájának eredményeként bemutatott Kéjpart és a Jelentkezzenek a legjobbak című produkciókat emelném ki, melyek közül az utóbbi a Szerb Nemzeti Színházzal és a Vajdasági Drámaművészek Szövetségével közös projektumként az idei Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának egyik versenyszereplője.

Az igazgató a közös projektumokról is szólt:

– A folyó évadban több együttműködést valósítottunk meg a Vajdasági Drámaművészek Szövetségével. Ennek eredményeként a Jelentkezzenek a legjobbak mellett létrehoztuk az Én szívem már nem az enyém igen sikeres produkciót. Színházunk tevékeny részese volt annak is, hogy Óbecsén a Városi Színház létrehozhatta az első hivatásos magyar nyelvű előadást, az Éva, 89. oldalt, melyet az Újvidéki Színház két művésze, Ferenc Judit és Kőrösi István nagy sikerrel játszanak Vajdaságban és azon túl is. A ún. műhelymunka kategóriában megtekinthető Crnkovity Gabriella Y GEN című alkotói projektuma, amelyet a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal művészeivel valósítunk meg párhuzamosan Újvidéken és Zentán. Tavaly decemberben színházunk karácsonyi ajándékprodukciót hozott létre, a Fűszermadarat, amelyet a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központnak és telepi magyar gyerekeknek szántunk. Továbbra is teret és lehetőséget nyújtunk a Diákszínpad működéséhez, valamint segítünk a Művészeti Akadémia vizsga-, illetve diploma-előadásainak létrehozatalában. Legutóbb Alisa Debelić végzős rendező-hallgató diploma-előadását valósítottuk meg.