2024. szeptember 3., kedd

„Nem simogatott bennünket a vajdasági színházi szakma”

Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője a folyó évad terveit ismertette, és szólt a fesztiválokról, vendégszereplésekről is

A Magyar Társulat művészeti vezetője, Mezei Zoltán a többi között az elkövetkező időszak terveit ismertette, avagy megtudhatjuk, milyen időszak elé néz a Magyar Társulat:

– Új előadásokat tűztünk repertoárra. A Macbeth után, április 4-én volt a Van valami bejelentenivalója? című előadásunk szabadkai bemutatója. A darab szerzője Szerbhorváth György, az előadást pedig Csernik Árpád játssza. Egy ún. előbemutatót már tartottunk Kishegyesen, és sikeres lett. Ez az előadásunk egyfajta pluszprogram, ami jellemzi a Magyar Társulatot. Ha nem is épp minden évben, de többször is előfordult, hogy színházi alkotóink összefogásával új produkciók születettek. Az előadás koprodukcióban jött létre a Vajdasági Drámaművészek Egyesületével, színházunk repertoárját színesíti és valószínűleg a tájolási programba is bekerül. Tulajdonképpen egy társadalmi szatíra. Picit politikai kabaré, picit stand up, de létező eseményeket dolgoz fel. Olyasmi, mint amit annak idején Hofi Géza csinált: egy erős társadalomkritika, bizonyos szűrőn keresztül, mindez előadásba foglalva. Egy személy adja elő, tehát monodráma, de nem egy drámai történetet nézünk végig, hanem a magyar ember hányattatását a század elejétől-közepétől, a napjainkig. Egyes történelmi fordulópontokon mutatja be a kis ember szemszögéből, a nagy történelmi sodrást. Mindezt rengeteg humorral, de elgondolkodtatóan. A mi vidékünkön játszódik, amely rengeteg változtatást élt meg. Az évad vége felé tartva előttünk áll még egy bemutató, Tasnádi István Kupidója, amelyet május 20-ára tervezünk – ismertette az igazgató, és rátért a fesztiválokra is.

– Társulatunk évek óta nem volt jelen a Vajdasági Színházak Hivatásos Fesztiválján, ezúttal viszont az Übü király című előadásukkal szerepelünk, amelyet Dömötör András rendezett. Ismét megyünk a TESZT-re, azaz a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozóra, ott a Vörös című előadásunkat mutatjuk be. A temesváriakkal évek óta jó kapcsolatot ápolunk, és amióta létezik ez a fesztivál, minden évben meghívást kapunk rá. A Vörös bekerült a POSZT, azaz a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába is, ami nagy eredmény. A POSZT-on legutóbb A Gézagyerekkel szerepeltünk. A Vörössel egyébként már az is eredmény, hogy egy magas szakmai ranggal bíró színházzal, a budapesti Katona József Színházzal készíthettük koprodukcióban. Az előadás azóta is műsoron van mind nálunk, mind Budapesten. Nehéz körülmények között dolgozunk immár hét éve, de a társulat kitart, ezért is számít sikernek eljutni egy ilyen rangos rendezvényre, mint a POSZT, amely a magyar színházi nyelvterület egyik legrangosabb fesztiválja. A részvételnek azért is örülünk, mert az utóbbi időben nem simogatott bennünket a vajdasági színházi szakma. Június végén zajlik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, ahova minden bizonnyal két előadással megyünk. Egyik a Vörös, a szórakoztató programban pedig A tapasztalt asszonyt mutatnánk be. Erről még folynak a tárgyalások. A nyár is tartogat vendégszerepléseket a társulat számára, de ezek is még megbeszélés alatt állnak. Ismét meghívást kaptunk az Ördögkatlan Fesztiválra, ahol ugyancsak jelen voltunk az elmúlt időszakban, szinte minden évben. Ezúttal a Vörössel mennénk, Balatonföldvárra pedig a Szomorú vasárnappal. A kArc-koncert is meghívást kapott, ezzel a programunkkal a budai Városmajori Szabadtéri Színpadon vendégszerepelünk, őszre pedig minden bizonnyal Paksra megyünk a Vajdasági lakodalommal. Ahogy a dolgok állnak, esetleg csak a július lesz pihenő időszak a társulat számára – hallottuk Mezei Zoltántól.