2024. szeptember 3., kedd

„Nehezebb helyzetbe kerültünk”

Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója az évadtervekről számolt be, és szólt azokról a fesztiválokról is, amelyekre meghívást kaptak

A Kosztolányi Dezső Színház április 17-én mutatja be az Antigoné/Iszméné című előadásukat, amelyet egy belgrádi szerzőpáros jegyez. Urbán András az ezt követő tervekről is szólt, valamint azokról a problémákról, amelyekkel színházuk kénytelen szembenézni:

– Az Antigoné/Iszméné bemutatójára biztosan sor kerül, de bennünket főleg az foglalkoztat, hogy megkapjuk-e a színpadra állításához szükséges pénzt. Ez aggasztó, mert ha már ezzel a bemutatónkkal ekkora problémák akadnak, a következővel bizonyára még nagyobbak lesznek. Az összes energiánkat az veszi el, hogy megpróbáljuk kikönyörögni a várostól a működésünkhöz szükséges költségvetési összeget. Ebben az évben egyébként is, eddig nem jellemző módon, csaknem negyvenszázalékos csökkentéssel dolgozunk, csökkentett programmal, holott színházunk az idén húszéves. Két és fél bemutatóban tudtunk csak megegyezni a várossal, de ezt sem tudjuk megvalósítani, hiszen pénzügyileg más ütemezés merült fel, mint amit programtervnek elfogadott a város. Ezen az éven át kell evickélnünk. Annak ellenére, hogy változások történnek az önkormányzatban, sokkal nehezebb helyzetbe kerültünk. Nem tudjuk, hogyan valósítsuk meg azt a tevékenységet, amelyért létezik ez a színház. Az is igaz, hogy sokszor kerültünk már nehéz helyzetben, és valahogy átvészeltük. Szerintem most is megküzdünk vele, megtartjuk a bemutatóinkat, de belefáradunk abba, hogy a munkánk erről szóljon – mondta Urbán András.

– A tervek szerint Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című regénye alapján készülő előadásunk próbáit kezdenénk hamarosan, de ez még bizonytalan. Nem is nagyon tudok nyilatkozni az évadtervről, mert bizonytalan az alapító, a város finanszírozási viszonya a színházunk irányába. Nem is tudom megmondani, hogy sikerül-e terv szerint befejezni az évadot. Jelen körülmények között nem tudunk megvalósítani még egy bemutatót. Ehhez hasonló a helyzet a Desiré fesztivállal is, habár különféle pályázatokon keresztül már kaptunk rá magyarországi támogatást. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy a szabadkai önkormányzat mennyi pénzzel támogatja. Remélem ez is majd megoldódik. Folyamatosan játszunk, annak ellenére, hogy az alapítótól járó produkciós összegekért utána kell járnunk. A vendégszereplések időszaka van, színházunk szegedi és pesti vendégjátékokon vesz részt, ezenkívül a TESZT-en, vagyis a Temesvári Eurorégiós Találkozón Az ember komédiájával, akárcsak a Magyar Színházak Kisvárdái Fesztiválján, ahová a Béres Márta–Mészáros Gábor Radnóti-produkciójával is. Az idén is megyünk az Infant Fesztiválra, a Rózsákkal pedig júniusban egy cetinjei újonnan induló nemzetközi fesztivál vendégei leszünk. Nyáron a szegedi Thealter fesztiválon is játszunk – hallottuk az igazgatótól.