2024. szeptember 3., kedd

„Tavaly 333 előadást játszottunk!”

rokszállási S. Márta, a szabadkai Gyermekszínház igazgatója a folyó évadra vonatkozó terveket ismertette, és a fesztiválokon való szereplésekről is szólt

A szabadkai Gyermekszínház igazgatója, Árokszállási S. Márta arról számolt be, hogy a színháztermük állandóan foglalt. Mint mondta, minden jól működik – holott csupán harmincnyolc alkalmazottuk van –, de ez mind a fáradságos munka eredménye:

– Sokat dolgozunk. Tavaly 333 előadást játszottunk. Harmincegy éve vagyok a színháznál, ilyen még nem fordult elő, úgyhogy ezzel csúcsot döntöttünk. Ilyenformán sikerül pénzhez jutnunk, azt utána újabb előadások létrehozására fordítjuk. Nem hagyjuk magunkat a kilátástalan anyagi helyzet ellenére sem. Erre az évre hat bemutatót terveztünk. A közelmúltban megtartottuk a Tobi című előadásunk szerb nyelvű bemutatóját – ezt majd magyarul is színre visszük –, nemrég pedig a Vörös Imelda szereplésével készült Kacsatojás című szöveg nélküli, papírteátrum előadásunkét. Április 4-én, a Pinokkiót mutattuk be magyar nyelven. Májusra felújítjuk a Tündér Ilona és Árgyélust, amelyet csupán hatszor játszottunk, mert egybeesett színházunk adaptációjával, valamint előveszünk egy régebbi szerb előadásunkat is. Augusztus 20-án, a Lancelote lovagjait játsszuk magyar nyelven, október vége felé a Jégkirálynőt szerbül, majd pedig magyarul. Amint lesz rá időnk, beiktatunk egy újabb ún. babaelőadást is. Az idén már csak három előadásra kapunk támogatást, úgyhogy a többit saját költségvetésből hozzuk létre – mondta az igazgatónő, majd a fesztiválokra is kitért.

– Két előadással veszünk részt a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján. Májusban Temesvárra megyünk, utána Aradon vendégszerepelünk, és remélhetőleg Kotorban, a magyar nyelvű Piroska és a farkassal. Szeptember elejére már tervbe vettük, hogy a Pinokkiót Podgoricában játsszuk. Magyarországra is megyünk, Budapestre, Győrbe és Debrecenbe, az egyik babaelőadásunkkal pedig (,,pelenkás színház”) Rijekába is meghívtak bennünket. Erre minden bizonnyal november végén kerül sor. Színházunk az idén 80. születésnapját ünnepli, ezért december 3-5 között házigazdái leszünk a 45. Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának – harangozta be Árokszállási Márta, a továbbiakban pedig a színházukban zajló műhelymunkákról és egyéb projektumokról beszélt.

– Szerettünk volna előadást készíteni a gyermekagresszióról, a Szociális Munkaközpont koordinációjával, de erre nem nyertünk pályázatot. A témáról viszont nem tettünk le, és mivel a Raičević balettiskola új bemutatója erről szól, együttműködési szerződésünk alapján a produkciójuk a repertoárunkon kap helyet. Műhelymunkák is zajlanak nálunk. Nemrég Greguss Zalán vezetésével a magyar nyelvű gyermekszínjátszó csoportunk is megnyílt. Megközelítőleg tíz tanuló jár a csoportba, hét–tizennégy évesek. Ők is előadást készítenek, amely szintén helyet kap a repertoárunkon. Tervbe vettünk egy újszerű projektumot is, amelyre Debrecenben láttam példát a Vojtina Bábszínházban. Nem hagyományos értelembe vett előadásról van szó. Egy meghatározott téma kerül terítékre, akár egy néphagyomány, egy ünnep vagy egy jelenség, és ezt dolgozzuk fel zenészek, énekesek bevonásával, tehát a zene találkozik a szöveggel. Kis közönség számára lett kitalálva, és mivel interaktív, a nézők részvételével zajlik. Ez az ún. előadás így az improvizációra épül, és függ a résztvevőktől. Egyébként különböző ünnepek alkalmával mi is szervezünk műsorokat, amelyek igen sikeresek. Ilyen volt például a halloween partink. A közönségünkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a világhálón keresztül, figyelünk az igényekre. Iskolai- és gyermekszínjátszó csoportok előtt is nyitva állunk – hallottuk az igazgatónőtől.