2024. szeptember 3., kedd

Színházat akarunk!

A Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának megnyitója zajlott hétfőn este Szabadkán, előtte egy kiállítás is megnyílt

A Jadran színpadon hétfőn este nyílt meg a Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiválja, amely szombatig tart, ez idő alatt pedig a versenyprogramban hat felnőtt-, és öt gyermekelőadást láthatunk, valamint több kísérőrendezvényt. Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének tanácsadója arról szólt, hogy a fesztivál ünnep mind a szakma, mind a közönség számára, mert ilyenkor elrugaszkodhatunk a hétköznapoktól. A fesztivált Slaviša Grujić tartományi és művelődési tájékoztatási titkár nyitotta meg, megemlítve azokat a résztvevőket, háttérmunkásokat is, akik az elmúlt évtizedek során munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy e rendezvény színesítse kulturális életünket. Az ünnepélyes megnyitó után a színházközönség az első versenyelőadást tekinthette meg, a Zombori Népszínház produkcióját, az Olga asszonyt.

A fesztivál megnyitója előtt, a Képzőművészeti Találkozóban egy fotótárlat is megnyílt, a kiállítás a fesztivál végéig látogatható. A kiállítók a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának három színésze – Baráth Attila, Hajdú Tamás és Szilágyi Nándor –, akik egy hivatásos fotós, Kovács Attila vezetésével azt a feladatot kapták, hogy fotózzák le a játszóhelyüket, azaz prezentálják a színházi körülményeket.

A megnyitón Nela Tonković, a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria megbízott igazgatója, a legendás magyar fotós, Robert Capa szavait idézte: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” Ehhez kapcsolódóan mondta, hogy ezek a színészek közelebb nem is lehetnek a témához. Hozzátette azt is, hogy ez a tárlat nem panaszkodás a körülményekre, csupán a színház történetének, épületének bemutatása.

Siflis Zoltán rendező a kiállítással kapcsolatos gondolatait és érzéseit osztotta meg az egybegyűltekkel. Kiemelte, hogy ezek a fotók a múltat kötik össze a jelennel, de előrevetítik a jövőt is, és habár a fotók nem panaszkodásképp jöttek létre, mégis érződik a szomorúság, hiszen Szabadka már évtizedek óta a színházat siratja, építi a végletekig. Ez a kiállítás tehát egy felkiáltójel, hogy Szabadka színházat akar – mondta Siflis Zoltán.

 A fesztivál további műsora

Csütörtökön 11 órától a szabadkai Gyermekszínházban a Kikindai Népszínház szerepel A hangyától az oroszlánig című előadásával. A Svetozar Marković Gimnáziumban az újvidéki művészeti akadémia tart magyar nyelvű tanácskozást. A Szabadkai Városi Múzeumban 17.30-tól A hogyan tartósítsuk a színházat? című kiállítás nyílik meg. A Kosztolányi Dezső Színházban 18 órakor mutatkoznak meg a harmadéves színinövendékek a Test meg a lélek című előadással (rendező: Forgách Péter, osztályvezető tanár: Hernyák György). A Jadran színpadon a versenyprogramban, 19.30-tól lesz Alfred Jarry: Übü király vagy a lengyelek, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, Dömötör András rendezésében.

Pénteken 11 órától, a szabadkai Gyermekszínházban a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház vendégszerepel, A hatalmas, jóságos óriás című előadásukkal. A Danilo Kiš Alapítvány helyiségében 12 órától egy nemzetközi tanácskozás zajlik a regionális együttműködésről. A Svetozar Marković Gimnáziumban, 13.30-tól az eszéki művészeti akadémia tart promóciót. A szabadkai Gyermekszínházban 17 órától ugyancsak az eszéki művészeti akadémia növendékei szerepelnek, ezúttal animációs vizsgájukkal. A Kosztolányi Dezső Színházban 18 órától koncert lesz, ugyanebben az időpontban a Szabadkai Városi Könyvtárban pedig Milena Dragićević-Šešić könyvbemutatója. A Jadran színpadon 19.30-tól a versenyprogram utolsó előadására kerül sor, a Brak Bet i Bu c. produkcióra, a szabadkai Népszínház szerb társulatának bemutatásával, Oliver Đorđević rendezésében.

Szombaton, a Jadran színpadon, 19.30-kor kezdődik az ünnepélyes díjkiosztó és a gálaműsor.

A fesztiválról információk a www.suteatar.org honlapon is olvashatók.