2024. szeptember 3., kedd

Bemutatták Káich Katalin könyvét

A Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiválja

A fesztivál harmadik napján, szerdán, a Pán Péter című szerb nyelvű előadást játszotta a szabadkai Gyermekszínház. A Svetozar Marković Gimnáziumban ezúttal is az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói tartottak bemutatkozót.

A Szabadkai Városi Könyvtárban mutatták be dr. Káich Katalin művelődéstörténész Tragom saživota című könyvét. A szerző mellett jelen volt Zoran Maksimović, a könyvet kiadó Vajdasági Színházi Múzeum képviseletében és Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója. A könyvbemutatót Sanja Vasić vezette. Káich Katalin több mint harminc éve foglalkozik színháztörténeti kutatásokkal, számtalan monográfiát jelentetett meg az 1918-ig tartó periódust illetően:

– Amikor Marjanović professzor a Mala srpska pozorišna čitanka című könyvét írta, felhívott, és megkért arra, hogy a tizenkilencedik század első felére vonatkozóan vázoljam fel a színjátszás jelentősebb állomásait. Akkor jutott eszembe, hogy egy olyan színháztörténeti kötetet kellene készíteni, amely ezeket a kapcsolatokat dolgozza fel. Amikor ugyanis színháztörténeti témákról írnak, igényelik ezeket az adatokat. Emiatt döntöttem úgy, hogy összeállítok egy kötetet, amelyben áttekintést adok a tizenkilencedik század magyar színjátszásáról, és utalok a kapcsolatokra, valamint foglalkozok azokkal a délszláv írókkal, akik megtalálhatók a vajdasági színházak műsorán. Ezt a periódust 1985-ig dolgoztam fel. Akárhogyan is beszéljük egymás nyelvét, de a kulturális kapocs tetten érhető volt, és a mai napig is az – mondta a szerző.

A versenyprogramot megelőzően a Kosztolányi Dezső Színházban az újvidéki Művészeti Akadémia szerb nyelvű színművész hallgatói – Jasna Duričić vezetésével – mutatták be előadásukat.

A Jadran színpadon a versenykategóriában ezúttal az Újvidéki Színház produkcióját, a Neoplantát láthattuk, amely Végel László azonos című regényének felhasználásával és a valós élet inspirálásával jött létre. Az előadást Urbán András rendezte.

– Ez egy szókimondó előadás, saját költőiségével. Foglalkozik Újvidék mítoszával, a multikulturális valóságunkkal és azzal a rátelepedett hazugságokkal, amelyek marketingként jelennek meg az életünkben. Kisebbségi szemszögből készítettem, de kritikusan minden irányba. Nemcsak Újvidékről szól, hanem erről a régióról, azokról a közegekről, ahol többféle nemzetiség él – mondta a rendező.