2024. szeptember 3., kedd

Előadás a gerincességről

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház április 17-én, 19.30-tól tart bemutatót, az Antigoné/Iszméné című előadást Jelena Bogavac rendezi

A Kosztolányi Dezső Színház több mint kétezer éves drámát visz színre, amely a morális relativizmus tragédiáját taglalja. A Szophoklész-műben megjelent erkölcsiséget a mai morális helyzet tükrében vizsgálja. Jelena Bogavac belgrádi rendezőnő egyik legizgalmasabb társulatnak nevezte a Kosztolányi Dezső Színház csapatát, akikkel örömmel dolgozik együtt. Arról is szólt, hogy az előadásban Antigoné és Iszméné viszonyát fejtegetik, utóbbi pedig ezúttal domináns és aktív szerephez jut.

Antigonét Béres Márta, míg Iszménét Mezei Kinga alakítja. Pletl Zoltán Kreónt játssza, valamint Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek is szerepelnek az előadásban. A produkciót az élő zene jellemzi, amelyet Mészáros Armand és Aleksandar Petrović-Mechka adnak elő, utóbbi egyben zeneszerzőként megjelenik.

Mezei Kinga többek között az előadásuk alapjául szolgáló antik dráma aktualitását feszegette:

– A tartásról és a gerincességről szól. Arról, hogy vállaljuk a felelősséget a lépéseinkért, bárhogyan is cselekszünk. Ne állandóan a környezetünket hibáztassuk, ne másokra mutogassunk, hanem magunkon próbáljunk javítani – mondta, míg a színészek arra is felhívták a figyelmet, hogy az előadás minden korosztály számára érthető.

Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, a továbbiakban arra is kitért, hogy színházuk még mindig nem kapta meg a várostól az előadásra szánt támogatást. Ennek fényében örülnek, hogy egyáltalán létrehozhatták az évad második bemutatóját.