2024. szeptember 3., kedd

Kimagasló helyen az egyetemes magyar színjátszásban

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadása az Opera ultima lett, ezzel együtt az Újvidéki Színház négy díjat kapott

Mint arról a hétfői számunkban hírt adtunk, az Újvidéki Színház kiemelkedően teljesített az idei POSZT-on, azaz a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A Kokan Mladenović rendezte Opera ultima lett a legjobb előadás, a szakmai zsűri Elor Eminának ítélte oda a legjobb női főszereplőnek járó díjat, a színészzsűri Balázs Áront jutalmazta elismeréssel a legjobb férfi alakításért, de a legjobb jelmez díja is az Opera ultimát, azaz Marina Sremacot illette meg. Az Opera ultima előadással, az Újvidéki Színház így négy díjat kapott a POSZT-on. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, nagy sikernek könyveli el az eredményt:

– Nagyon örülünk a díjaknak, nagyon boldogok vagyunk. Úgy gondolom, hogy az Újvidéki Színház működésének egyfajta beteljesülési pontjánál tart. Azon a ponton, ahol már túllépett a határon túliságon és bebizonyította, hogy az egyetemes magyar színjátszás egyik legkiemelkedőbb színháza. Ami rendkívül lényeges, hogy a POSZT-on elért eredmény nemcsak szakmai sikert, hanem színházunk elfogadását is jelenti a közönség részéről. A POSZT-on nyert díjak ugyanis számunkra a közönség szeretetét is jelenti, ami ugyancsak nagyon fontos. Azt azért hozzátenném, hogy az Opera ultima a POSZT előtt szerepelt Tatabányán, a budapesti Nemzeti Színházban és a Győri Nemzeti Színházban, tehát úgymond felvezettük. A vendégszereplések célja pont ez volt, hogy a magyarországi törzsközönséggel is megismertessük színházunkat és előadásainkat. A POSZT-on elért siker tehát számunkra az egyetemes magyar színjátszásban elfoglalt helyet, ennek egyfajta bizonyítékát jelenti, és ez a hely igencsak kimagasló.