2024. szeptember 3., kedd

Az idei téma: a pajzánság

Huszonkét napon, huszonkét előadást játszik az idén a Tanyaszínház

A Tanyaszínház ezúttal erotikus és obszcén vizekre evez. Új előadásuk dr. Burány Béla Mé piros a gólya csőre? – Erotikus és obszcén népmesék a Délvidéken című népmesegyűjteménye nyomán készül, Lénárd Róbert rendezésében. A társulat ezúttal is nagy vajdasági körutat tervez, minderről Magyar Attila, a Tanyaszínház főkoordinátora számolt be lapunknak.

– Az előadás dr. Burány Béla válogatásából jön létre, Lénárd Róbert rendezi, címe pedig Pajzán históriák. Ez egy délvidéki gyűjtés, vajdasági anekdotákat tartalmaz, magyarán rólunk szól, akár a nagyanyáinkról, nagyapáinkról vagy a szomszédokról. Akárhogyan is, de számunkra közeli pajzán történetekről van szó. Ami mindenképpen érdekes, hogy túlnyomórészt fiatalokat láthatunk majd a színpadon. Érdekes lesz megfigyelni, vajon fiatalokként hogyan élik meg ezeket az anekdotákat, hogyan prezentálják, folyományaként pedig milyen reakciókat váltanak ki a közönségből.

A turnét 17-én kezdjük, tehát rövid idő áll rendelkezésünkre mind a próbafolyamatot, mind a körutat illetően. A bemutatónk 19-én lesz Kavillón, összesen huszonkét előadást tervezünk játszani, huszonkét napon. Igyekszünk minél szélesebb területet befogni, ami a játszóhelyeket illeti. Új és egyben első állomásunk Kúla lesz, ahol 17-én első ízben szerepelünk, de természetesen felkeresünk már jól ismert településeket is. Külön figyelmet fordítunk Bánátra és a szórványtelepülésekre. Megpróbáljuk a traktorunkkal úgy átfésülni Vajdaságot, hogy lehetőleg mindenhol ott legyünk, vagy legalábbis a közelben. Igyekszünk a Tanyaszínházat kiváltképp kedvelőknek lehetőséget adni, hogy ha nem is a saját falujukban, de legalább a szomszédos településen megtekintsék előadásunkat – mondta Magyar Attila.

A társulat tehát turnéját Kúlán kezdi július 17-én, másnap Bácsfeketehegyen lépnek fel, a hivatalos bemutatót viszont 19-én, Kavillón tartják meg. Ezután az előadást Moholon, Adán, Óbecsén, Szenttamáson, Temerinben, Muzslyán, Torontálvásárhelyen, Tordán, Kisoroszon, Tiszaszentmiklóson, Zentán, Magyarmajdányon, Martonoson, Magyarkanizsán, Kispiacon, Királyhalmon, Nagyradanovácon, majd Bajmokon, végül augusztus 7-én Tornyoson játsszák.

Az idén a társulatot Berta Csongor, Blaskó Lea, Búbos Dávid, Dévai Zoltán, Fülöp Tímea, Grgity Nikoletta, László Judit, Molnár Nóra, Nyári Ákos, Orlović Stanislava, Ozsvár Róbert, Ricz Ármin, Rókus Zoltán, Szalai Bence, Székely Bea, Szilágyi Áron, Siflis Anna, Verebes Andrea és Verebes Judit alkotják. A Tanyaszínház turnéja a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.