2024. szeptember 3., kedd

Mozgásszínház, szerelem és szex

A Nyári Mozi Színházi Közösség első nemzetközi tábora szeptember 2-án indul

A Nyári Mozi Színházi Közösség a nyolcvanas évek közepén Szabadkán kezdte meg munkáját Lálity István rendező, valamint Döbrei Dénes szín- és táncművész, koreográfus vezetésével. A kilencvenes években megszakadt a működésük, majd kétezerben folytatódott. Főleg tanfolyamokat, nemzetközi mozgásszínházi táborokat szerveztek külföldi előadókkal, például Min Tanakával Japánból, Ogurival Los Angelesből, Frank Van de Vennel Hollandiából és Christine Quoirauddal Franciaországból. A Nyári Mozi Színházi Közösség 2005-től ismét szünetelt, majd 2011-ben indult újra. Működésükről és terveikről Varga Henrietta és Döbrei Dénes számolt be:

– Kezd kialakulni a repertoárunk. Több előadást játszunk Magyarországon, Romániában és Franciaországban. Vajdaságban főleg a Kosztolányi Dezső Színház ad otthont előadásainknak, köszönve Urbán Andrásnak. Idén hozzáfogtunk egy saját próbaterem kiépítéséhez Kelebián, ez el is kezdett működni. Első táborunkat június végén tartottuk, újvidéki főiskolások részvételével – mondták, majd beharangozták a soron következő táboraikat.

– Szeptember másodikán indul és hetedikéig tart az első nemzetközi táborunk. Katharina Seyferth német színésznő tartja, aki New Yorkban tanult, de Franciaországban él. Grotowszki tanítványaként, Lengyelországban dolgozott a kísérleti színház nagy mesterével. Fontosnak tartjuk, hogy azokat a szakembereket hívjuk meg körünkbe, akik precízen és pontosan ismerik a testkultúrát, a táncot, a mozdulatokat, valamint a színészek feladatát. Katharina Seyferth a test fizikai, szellemi és lelki felkészítésével foglalkozik, a képzés is a test megismeréséről és tudatos használatáról szól. Ehhez fontosnak tartjuk a megfelelő táplálkozást is, így a makrobiotikus konyha rejtelmeit is felfedjük. A résztvevők így a főzésből, a táplálék elkészítéséből is kiveszik részüket. A táborunkban tehát napi huszonnégy órából álló közösségi élet zajlik majd.

Októberben lesz a következő táborunk, amelyet a Danilo Kiš Alapítvánnyal együttműködve realizálunk. Egy marseille-i ún. utcaszínházi iskola három növendéke látogat el hozzánk és műhelymunkákat tartanak. Előadásaik lényege olyan színházakat bemutatni, amelyek nem színházi körülmények között működnek. Reméljük, ez a kapcsolat több előadást eredményez majd a jövőben. Székek és villámok címmel hamarosan belekezdünk egy munkafolyamatba. Kortárs operát tervezünk készíteni, amelybe bekapcsolnánk az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóit is – hallottuk Varga Henriettától és Döbrei Dénestől, míg Antal Attila is egy új produkcióról számolt be, a Szex-trilógia készülő második részéről, amely az Együtt munkacímet kapta.

– A Szex-trilógia mozgásszínházi táncelőadás a férfi és a nő kapcsolatának fejlődését kíséri. Tavaly mutattuk be az elsőt, a Monológot, amely a szerelmet taglalta, a másodikban pedig továbbgörgetjük a párkapcsolat folyamatát és arról szólunk, hogyan tovább, ha már megvalósult a szerelem, azaz hogyan lehet együtt boldogan továbbélni. Az előadásban alkotótársakként és előadókként Varga Henrietta és Döbrei Dénes vesznek részt, az ő történetükből is építkezünk. Az előadást a Kosztolányi Dezső Színházban mutatjuk be októberben – számolt be Antal Attila.

Mint azt hallottuk, Varga Henrietta és Döbrei Dénes továbbra is játsszák majd a Five for two mozgásszínházi produkciót, úgy Vajdaságban, mint határon túl, például Magyarországon, Erdélyben és Szarajevóban. Az új színházi évadban is látható lesz a Somniare Somnia, de szeretnék a Lit és Mix könyv újabb fejezeteit is felvázolni Lajkó Félixszel. A Méhcsípés című régebbi előadásukat is új lendülettel tervezik felújítani és más országokban is játszani. A Méhcsípés valójában egy dupla duó, mivel két francia zenész is részt vesz benne.