2024. szeptember 3., kedd

Gyermekszínházi előadások hete

A vasárnap Szabadkán a 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál megnyitója jegyében zajlott. Délelőtt a Danilo Kiš Alapítvány Raktár klubjában megnyílt a belgrádi művészeti akadémia hallgatóinak plakátkiállítása, míg a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában A szlovén bábművészet száz éve című kiállítás. Utóbbi megnyitóján Etela Jerinkić, Szabadka város oktatási ügyekkel megbízott tanácsosa azt hangsúlyozta, hogy a bábelőadások nem csak gyerekeknek készülnek, tévedés ezt gondolni. Más kultúrákban a bábművészet gyakran a felnőttekhez szól és tulajdonképpen minden korosztály szocializációját segíti. Az egybegyűlteket Franc But, Szlovénia belgrádi nagykövete is üdvözölte, aki Etela Jerinkićtyal együtt megnyitotta a kiállítást.

A 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál hivatalos megnyitója a Jadran színpadon zajlott. A közönséget Maglai Jenő, Szabadka polgármestere köszöntötte:

– A gyermekszínházi fesztivál több mint két évtizede tart. Impozáns számról van szó, ami kötelezi az önkormányzatot, a közösségünket, a tartományt és a köztársaságot is. Közös feladatunk megtartani ezt a fesztivált és magasabb színvonalra emelni, mivel nemzeti jelentőségű, az elmúlt években pedig fejlődésével bizonyította létjogosultságát. Ez régiónk egyik legjelentősebb fesztiválja – mondta a polgármester, akinek szavaihoz Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár is csatlakozott.

– Fontos, hogy a gyermekek mielőbb megismerkedjenek a színházak jelentőségével, hiszen az előadások a fejlődésüket szolgálják. A jövőben az ő feladatuk lesz ezt továbbvinni az újabb generációknak, addig pedig a mi feladatunk biztosítani a fesztivál létezését – hallottuk Slaviša Grujićtól.

A megnyitó folyamán Slobodan Marković fesztiváligazgató átadta a Kis herceg életműdíjakat. Az idei díjazottak Balogh Géza magyarországi rendező, dramaturg, színházi szakértő és a májusban elhunyt Timothy John Byford brit rendező, forgatókönyvíró, színész, aki javarészt Szerbiában tevékenykedett. Utóbbi díját özvegye, Zorica Byford vette át.

A 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál 26-áig tart. Ez alatt az idő alatt tizenöt előadást tekinthetünk meg, tizenhárom országból, a világ minden tájáról.