2024. július 21., vasárnap

„Cserháti Zsuzsa volt a Hang”

Cserháti Zsuzsa-emlékesttel lépett fel Nemes Nagy Anita és Ralbovszki Csaba, a Magyar Összefogás támogatásával

Tegnap a csantavéri Bartók Béla Művelődési Egyesületben került sor a Csak ne legyen csönd! című Cserháti Zsuzsa-emlékest úgymond ősbemutatójára, amely során a kiváló hangú énekesnő feledhetetlen slágerei is elhangoztak. A rendezvényen megjelent a Magyar Összefogás listavezetője, Hajnal Jenő, Petkovics Márta jelölt és Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke. Az est előadói Nemes Nagy Anita és Ralbovszki Csaba, míg a színpadra állítás Góli Kornélia és Mezei Kinga nevéhez fűződik. A Magyar Összefogás kampányának keretében tizenöt vajdasági településen mutatják be ezt a rendkívüli emlékprogramot.

Cserháti Zsuzsa kollégái, barátai visszaemlékezései alapján, az énekesnő nyilatkozatain keresztül kirajzolódik egy mellőzöttséggel, kudarcokkal és nélkülözéssel teli pályakép, amelybe már későn köszöntött be a várva-várt siker. A Cserháti Zsuzsa-emlékestről Nemes Nagy Anita számolt be lapunknak:

– Talán egy kicsit másmilyennek mutatjuk be Cserháti Zsuzsát, mint ahogyan megismertük a médiában, így még nem kerültek színpadra a személyiségéről szőtt gondolatok. Sokan ismerik Cserháti Zsuzsa dalait, sok hír látott napvilágot vele kapcsolatban, sőt könyv is megjelent. Megpróbáltuk olyannak bemutatni, amilyen valójában volt. Emlékestünk egy duett Ralbovszki Csabával. Tizenkét dal hangzik el, amelyeket különböző történetek hívnak életre. Hároméves álmunk válik ezzel valóra. Nekem Cserháti Zsuzsa volt a Hang. Nemcsak az élete lebilincselő, hanem az előadásmódja és az énekstílusa is. Sok mindenben megelőzte a kortársait, Magyarország egyik legjobb hangja volt az övé. Ez az est egy tiszteletadás Cserháti Zsuzsa előtt, megtiszteltetés az ő dalait énekelni. Bárki, aki Cserháti-dalokat énekelne, nagy kihívás elé néz, hiszen egyedi énekstílusról van szó, viszont a dalai mondanivalójával más énekesek is azonosulhatnak, így átadhatják a közönségnek. Ennek reményében fogtam hozzá én is. Ami a duettet illeti, először az est témája merült fel, ehhez kapcsolódóan pedig Ralbovszki Csaba, hiszen ő remek duettpartner, úgy zenei mint színházi téren, egyébként is jó barátok vagyunk. Érdekes kettősnek számítunk, hiszen míg ő a színházban van inkább otthon, addig én az éneklésben. Hálás vagyok azért, hogy részt vehetek ezen az esten. Mindenképpen megpróbálok megfelelni úgy a célnak, mint annak, hogy jó színpadi partnere legyek Ralbovszki Csabának. Miután pedig lezárul a kampány, szeretném, ha tovább élne az emlékestünk, ha igény mutatkozik rá, megismételnénk egyes településeken – mondta Nemes Nagy Anita.

A duett másik fele, Ralbovszki Csaba is megosztotta gondolatait az emlékesttel és a duettel kapcsolatban:

– A Jézus Krisztus Szupersztár előadás kapcsán találkoztam először Anitával. Meghallgatásra mentem hozzá, majd pedig a következő produkciók során is együttműködtünk. Jártam hozzá énekórákra, hiszen sok produkcióban vett részt korrepetitorként. Azóta viszont keresztapaként is jelen vagyok a családi életében. Az emlékesten jómagam inkább a drámai részt képviselem, míg Anita az éneklést. Ez a produkció szerintem túlnőtte magát egy ún. hagyományos Cserháti-esten, inkább előadásszerű. Ebben segített Góli Kornélia és Mezei Kinga, míg a zenében ifj. Kucsera Géza tanácsaira hallgattunk. Az alapterv az volt, hogy újságcikkeket használjunk az előadásunkhoz, amelyben tulajdonképpen a szomszédot alakítom. Ez onnan indult ki, hogy Cserháti Zsuzsa rengeteget költözködött a fiával. Megalázó és nyomorúságos albérletekben laktak. Tizenöt évig szinte teljesen kimaradt a közéletből. A visszatérése viszont óriási volt. Ezekre a pillanatokra is fényt derítünk emlékestünkben, amelynek turnéja tegnap indult el. Hárman vágtunk neki az útnak, velünk jött Úri Attila is, aki ezúttal a technikai felelősünk. Szeretem a duetteket, az elmúlt években több duettben is játszhattam – mondta Ralbovszki Csaba.

A műsort a Magyar Összefogás kampánya keretében legközelebb ma este fél nyolctól a nagybecskereki közönség láthatja a Toša Jovanović színházban, szombaton 19 órától Kishegyesen a színházteremben, vasárnap 17 órától az apatini színházban, majd este nyolctól a zombori Magyar Polgári Kaszinóban lesz élvezhető.