2024. július 21., vasárnap

Húsz évét ünnepelte a Kosztolányi Dezső Színház

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két évtizedes fennállása alkalmával előadással és tortával kedveskedett közönségének

Vasárnap este ünnepelte fennállásának huszadik évét a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Az ünneplő közönség ez alkalomból ingyenesen tekinthette meg az Urbi et orbi című előadást Urbán András rendezésében, hallhatott egy rendhagyó üdvözlőbeszédet, majd pedig tortázásra, barátkozásra is sor került. A születésnapi rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Az ünnep része volt az is, hogy az Urbi et orbi előadást hetvenötödször játszották el, méghozzá új szereposztásban. A születésnapról, a húszéves fennállásról és a 75. Urbi et orbiról Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója számolt be lapunknak:
– Miután ez a társulat létrejött, két előadásunk volt, amelyek nagyban meghatározták színházunk ars poeticáját: egyik a Brecht – The Hardcore Machine, a másik pedig az Urbi et orbi. Több minden szólt az mellett, hogy az Urbi et orbit játsszuk el születésnapi rendezvényünkön. Ez az előadás volt az, amely során Béres Márta megmutatkozott az immár rá jellemző, nagyon szellemes és kreatív improvizálással. Új színészünk vette át az egyik szerepet, ez szembenézés a helyzettel, a valósággal, amely bennünket körülvesz és egyfajta üzenet, hogy megyünk tovább. Nem utolsósorban pedig ezt az előadásunkat játszottuk legtöbbször. Sokan többször is megtekintették, a fiatalok ezen az előadáson keresztül érthették meg, hogy többféle színház is létezik – mondta Urbán András, majd kitért az elmúlt húsz évre.

– A húsz évből tizenhárom éve tevékenykedek színházunkban, és kilenc éve vagyok igazgatója. A húsz év kapcsán fontos megemlíteni azok munkáját, akik nem a legjobb időkben vagy más helyzetben vezették ezt a színházat, tehát Kovács Frigyesét, Jónás Gabrielláét, Szloboda Tiborét és Péter Ferencét. Egykor a Népszínház színészei vagy vendégművészek játszottak csak ebben a színházban. Ez is megváltozott azóta, de attól még színházunk történetében fontos szerepet játszanak azok, akik itt azelőtt tevékenykedtek. A Kosztolányi Dezső Színháznak 2006 óta kicsi, de saját társulata van, és saját terme. Lovas Ildikó volt az, aki felismerte benne a lehetőséget, kitartásának köszönhetően a város is befogadta. Amikor felhívtak, hogy konzultáljunk a Lifka-épület kapcsán, azt hittem, vicc az egész. Hogyan is lehet felépíteni egy színházat? Azután ez mégis megtörtént. Sok mindent magunk hoztunk létre. Mindenképpen megemlíteném Úri Attilát, aki színpadmesterünk volt, de a technikai részt vele együtt, saját erőből sikerült létrehozni mind a Harambašić utcai termünkben, mind később a Lifka-épületben – emelte ki, majd színházuk régiónkban betöltött szerepéről is szólt.

– A Kosztolányi Dezső Színház fontos fóruma térségünk kortárs színházi életének. Többet elértünk, mint azt bárki gondolta volna. Szembe kell néznünk a hibákkal, hiszen nem minden tökéletes. Ennek tudatában vagyunk, felismertük, hogy lehet kommunikálni a bajokról, a problémákról is. Régiónk kortárs színházi térképén jegyzik Szabadkát, a Kosztolányi Dezső Színházat és a Desiré Central Station fesztiválunkat. Reményekkel nézünk a jövőbe, ami a Kosztolányi Dezső Színházat illeti. Új arculatunk lesz, de nem kiadványokat készítünk az elmúlt húsz évről, habár ilyen jellegű összegzést is tervezünk. Egy új honlapot indítunk, korszerűsítjük színházunk előterét, hogy a jelenről szóljon, de a múltat se feledje. Ugyanakkor a jövőbe nézünk, pozitív reménnyel tölt el, hogy egyre több fiatalt látunk közönségünk soraiban. Ez csodálatos élmény – fejtette ki Urbán András.