2024. július 21., vasárnap

Nyolc nő és a titkok

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Robert Thomas Nyolc nő című darabját viszi színre

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata január 30-án elkezdte az évad harmadik bemutatójának próbáit. Olivera Đorđević rendező, a Szerb Társulat művészeti vezetője állítja színpadra a Magyar Társulat színészeivel Robert Thomas bűnügyi vígjátékát, a Nyolc nőt. Az előadásban Vicei Natália, Pámer Csilla, Baráth Attila, Szirácky Katalin, G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella, Pesitz Mónika és Kalmár Zsuzsa játszanak. A próbákról és az előadásról Olivera Đorđevićet kérdeztük.

– Régóta szerettem volna már együttműködni a Magyar Társulattal, mert kiváló színészek alkotják. Ráadásul ugyanazon a színházon belül tevékenykedünk, így az együttműködésünk nemcsak magától értetődő, de szükséges is. Nem titkolt vágyam, hogy a két társulat együttműködését kiterjesszük a jövőben is, talán egy közös előadással, de ez még csak ötlet, túl korai erről beszélni. A Nyolc nő a korábbi terv alapján is helyet kapott volna a repertoáron, így tulajdonképpen csak elvállaltam a rendezését. A darabot jól ismerem, hiszen évekkel ezelőtt fontolgattam az elkészítését a Szerb Társulattal. Semmilyen akadályt nem jelent, hogy mégis a Magyar Társulattal állítjuk színpadra, nagyon könnyen kiosztottuk a szerepeket, mert nagyszerű színészekről van szó. A próbák ugyan csak nemrég kezdődtek el, de annyira belemelegedtünk, hogy úgy érzem, mintha régebb óta dolgoznánk. A hangulat vidám, de közben mindenki szorgos, ami a legjobb recept egy jó előadás elkészítéséhez. Nagyon jó, hogy többé-kevésbé mindannyian évek óta ismerjük egymást, így átugorhattuk a bemutatkozást, hiszen kísérem és ismerem is a színészek munkáját – mondta a rendező, Olivera Đorđević, aki szólt a darabról is.

– Maga az írója, Robert Thomas bűnügyi komédiának nevezi a darabot, de én valahogy a komédia felé hajlok, így lassan afelé haladunk. A szöveg nagyon érdekes, és habár tartalmaz minden olyan elemet, ami egy bűnügyi történetet jellemez, nincs benne klasszikus értelemben vett bonyodalom. A Nyolc nő egy házban játszódik, és ami számomra a bűntény részétől eltekintve vonzó a szövegben, az maga a helyzet, amely a ház lakóiból előhozza rejtett titkaikat. Ettől az egész kicsit Almodóvarra emlékezetet – fejtette ki Olivera Đorđević, majd kitért arra is, hogyan került egy férfiszínész neve a Nyolc nő szereposztásába. – Baráth Attila az előadásban Catherine-t játssza, mert szerintem ő a legmegfelelőbb erre a szerepre. Nem gondolom, hogy egy színészt be kellene határolni, nemre vagy bármi másra való tekintettel. Egy színész lehet rendkívül sokoldalú, olykor épp egy férfi játszik el legjobban egy női szerepet, vagy fordítva – mondta a rendező, és a nagyszerű együttműködésről is beszámolt. – Az együttműködésről csakis a legjobbakat mondhatom, kölcsönös tisztelettel és megértéssel viszonyulunk egymáshoz. Remélem, hogy a próbafolyamat végeredményképpen egy olyan előadást hozunk létre, amit a színészek örömmel játszanak, a közönség pedig szívesen néz majd meg! – fogalmazott Olivera Đorđević.