2024. július 21., vasárnap

Okos, érzéki, zavarba ejtő, ígéretes

Színházi fesztiválok koprodukciójában készül előadás, amelyben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is részt vesz

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is bekapcsolódott a szegedi MASZK Egyesület ötlete alapján létrejött nemzetközi színházi projektumba, amely során műhelymunkára került sor a színházban. A projektum keretében különböző országokból érkező művészek dolgoznak együtt egy előadáson, amelynek munkacíme: Kell legyen valami. A projektum résztvevői a szlovéniai Via Negativa vezetőjével, Bojan Jablanovec rendezővel készítenek előadást. A műhelymunka Szabadkán tíz napig tartott, ma ér véget.

A résztvevők egy performance-szal várták az újságírókat, utána pedig a készülő előadásról és együttműködésről számoltak be. A részleteket a rendező, Bojan Jablanovec ismertette:

– A szegedi kollégák úgy gondolták, hogy koprodukcióban a Via Negatívával előadást készítenének, a szegedi Thealter Fesztivál fennállásának 25. évi jubileumából. A régió színházi világának ismeretében felvetettem, hogy ez sokkal érdekesebb lenne több fesztivál összefogásával, így bekapcsolódott a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré-, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház TESZT fesztiválja, de egyeztetések folynak még az újvidékiek csatlakozásáról – hallottuk a rendezőtől, aki az előadás témáját is feszegette.

– Színészeink az elmúlt napokban több mint száz színházi képet, jelenetet találtak ki. A cél az volt, hogy mindenki a személyes érzelmeit, saját színházi nyelvét hozza az előadásba. A projektum kiindulópontja egy kérdés, miszerint létezik-e még valami, amibe egy közösség hihet. Erre ugyanis nem kapunk választ, akár nyugat-, akár kelet felé fordulunk. Csak a tévedéseket, félreértéseket, nézeteltéréseket látjuk, ettől pedig olyan érzésünk lehet, hogy elveszítünk mindent, amiben még hihetünk. Ugyanakkor valami azt sugallja, hogy kell még lennie valaminek. Erre utal az előadásunk munkacíme is, de félő, hogy erre a kérdésre mi sem tudunk majd választ adni. Kis közösség vagyunk és szeretnénk hinni. Ez vibrál a levegőben, ezért létezik még színház is, ennek köszönhetően nem veszítettük még el az életkedvünket és az alkotókedvünket – fejtette ki Bojan Jablanovec.

A munkafolyamatról az egyik résztvevő, Mészáros Gábor is beszámolt:

– Mindig valami újjal kellett előrukkolnunk, ez pedig állandó gondolkodásra késztetett bennünket. Feladatunk volt értékelnünk is a látottakat. Gyorsan egymásra hangolódtunk, nem okozott nehézséget, mivel mindannyian egy meghatározott irányba indultunk el – mondta a színész, majd egy másik résztvevő, Szorcsik Kriszta is kifejtette gondolatait a workshoppal kapcsolatban.

– Produktív és kreatív időszakon vagyunk túl. Saját személyiségemet, gondolkodásomat, az elmúlt években szerzett tapasztalataimat hoztam az előadásba, ami szerintem okos, érzéki, zavarba ejtő és ígéretes lesz. Kőszínházi, klasszikus színházi világból érkezek. Tíz évig a Bárka Színház tagja voltam, csupán júniustól szabadúszó. Tartott is kicsit a rendező attól, hogy tudok-e ráhangolódni a másfajta színházkészítésre, de úgy érzem sikerülni fog – hallottuk a színésznőtől.

Az előadás bemutatója a TESZT-en lesz, amit még két workshop előz meg. A vajdasági közönség a Desiré Fesztiválon is láthatja majd a produkciót.

A workshop résztvevői független színészek, valamint társulatok tagjai: Mészáros Gábor és Kucsov Borisz (Kosztolányi Dezső Színház – Szabadka), Magyari Etelka és Mátyás Zsolt (Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár), Levko Esztella, Formanek Csaba és Szorcsik Kriszta (Maszk Egyesület – Budapest)