2024. július 20., szombat

Ivo Dimcsev két produkcióval érkezett

Tegnap véget ért a Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station fesztiválja

Pénteken az első produkcióra a Jadran színpadon került sor. A Belgrádi Nemzeti Színház, Jovan Sterija Popović: Hazafiak című előadását játszotta, Urbán András rendezésében:

– Nagy kihívás volt számomra a Hazafiak rendezése. Az előadás a hazafiasság és a hovatartozás kérdésével foglalkozik, a darab már magában aktuális. Története a 19. század közepén, a '48-as magyar szabadságharc idején játszódik Vajdaságban, és az itteni szerbség hazafias vagy hamis hazafias magatartását helyezi középpontba, belefoglalva mindazt, ami jellemezheti ezt a fogalmat, a képmutatást, a mértéktelen, ösztönszerű haszonszerzést stb. – hallottuk Urbán Andrástól, majd Predrag Ejdus, az előadás egyik szereplője szólt arról, hogy szerinte mit jelent hazafinak lenni. 

– Ez a fogalom generációról generációra változik. A hazafiasság mást jelentett például száz évvel ezelőtt, mint manapság. Úgy gondolom, hogy a nemzetiségek szabadsága a nyelvben van. Véleményem szerint szeretni a saját népedet nem jelenti gyűlölni más népeket. Ezzel szemben történelmünkben, mindig akadt egy réteg, amely a hazafiasságot használta az önös érdekek megvalósításához – mondta Predrag Ejdus, aki az előadásban Gavrilovićként jelent meg.

(Molnár Edvárd  felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Pénteken este a fesztivál ezúttal is a Kosztolányi Dezső Színházban folytatódott, ahol Ivo Dimcsev I Cure című interaktív, gyógyító előadását tekinthette meg a közönség, pontosabban vehetett részt rajta. Ez az előadás ugyanis egyfajta gyógyshow-ra hasonlított, amelyben Dimcsev a testi és pszichés nehézségekre kínált gyógyírt, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az I Cure gyógyhatása kiterjedhet azokra is, akik fontosak számunkra. Csakis azon múlik, hová összpontosítjuk a gyógyerejét. Ivo Dimcsev bolgár koreográfus és előadóművész 2009-es és 2010-es szereplése óta lelkes szabadkai rajongótáborra tett szert. Szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott előadását a szabad önkifejezés jellemezte, Dimcsev ezúttal is tabukat döngetett. Ivo Dimcsevvel szombaton is találkozhatott a közönség, ekkor Songs From My Shows címmel ajándékkoncertet tartott. A közönségnek tizenöt lírikus dalt adott elő az előadásaiból, de ráadásra is sor került, miután a nézők visszatapsolták. 

Dimcsev koncertjére a Manipulációk című előadás után került sor.  A Manipulációk valójában öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje, amelyet a MASZK Egyesület kezdeményezett a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra. A projekt résztvevői a Via Negativa (Szlovénia), a Csiky Gergely Állami Magyar Színház/TESZT Fesztivál (Románia), a MASZK Egyesület/THEALTER Fesztivál (Magyarország), a Kosztolányi Dezső Színház/Desiré Central Station Fesztivál (Szerbia) és az INFANT Fesztivál (Szerbia). A produkció rendezője a szlovéniai Via Negativa alapítója és művészeti vezetője: Bojan Jablanovec. Az előadás képek és szituációk sora, a bizalomról és annak manipulálásáról szól. Szereplők: Formanek Csaba, Kucsov Borisz, Levko Esztella, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mészáros Gábor és Szorcsik Kriszta.

Az idei Desiré fesztivált stílusosan a rendezvény házigazdája zárta, a záróelőadás tehát a Kosztolányi Dezső Színház produkciója volt, Tolnai Szabolcs Exodusa, amelyet vasárnap láthatott a közönség. Az előadás a mindenkori népvándorlással, az exodussal, az otthonaikat elhagyó, új lehetőségeket kereső emberek valóságával foglalkozik. Szereplők: Nagyabonyi Emese, Czumbil Orsolya, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Berta Csongor.