2024. július 20., szombat

A topolyai Horák Renáta a szegedi Szerelmi bájitalban

Pénteken este mutatták be Galgóczy Judit rendezésében a szegedi Kisszínházban Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját. A 184 évvel ezelőtt mindössze két hét alatt megkomponált mű ma is biztos siker – ennyi év múltán is meg tudja nevettetni a közönséget.

Mint a rendező a bemutató előtt elmondta: Donizettinek a szerelemről és a csalásról szóló műve rendkívül mély érzelmeket ábrázol. Galgóczy „anti Rómeó és Júlia” történetnek tartja a vígoperát, melyből kiviláglik, hogy vágyainkat mindig máshol keressük, de ami mellettünk van, azt gyakran nem vesszük észre. Az operabase.com legutóbbi felmérése szerint a Szerelmi bájital a leggyakrabban játszott operák között a 13. helyen áll, olyan remekművek előzik csak meg, mint a Traviata, a Carmen, a Tosca, a Varázsfuvola, a Rigoletto vagy az Aida. Galgóczy dupla szereposztásban állította színpadra a kétfelvonásos vígoperát. A péntektől látható darabban Adinát a Szegeden először fellépő, erdélyi származású Benedekffy Katalin és a topolyai születésű Horák Renáta alakítja.

Renáta Bácskossuthfalván élt és ott is fejezte be az alsó fokú zeneiskolát zongora szakon, majd Szabadkán a zeneiskolában zeneelméletet és szólóéneket tanult. A Szegedi Nemzeti Színházban több szerepben is láthatta a közönség. Gioacchino Rossini Ory grófjában, Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyeginjében, Riccardo Zandonai Francesca da Riminijében, Liszt Ferenc Don Sanchejében, Bernstein – Laurents – Sondheim: West Side Storyjában, Gioacchino Rossini Hamupipőkéjében stb.

A vígoperában Nemorino szerepében Hanczár Györgyöt és Yanis Benabdallah magyar-marokkói származású tenort láthatja a közönség, akinek ez az első magyar nyelvű operaszerepe. Az előadáson közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara. Vezényel Pál Tamás és Kardos Gábor. Díszlet- és jelmeztervezőként Juhász Katalin jegyzi a produkciót.