2024. szeptember 3., kedd
Szabadkai Zeneiskola

Fellépnek a végzősök

Idén is megismerhetjük a Szabadkai Zeneiskola végzőseinek legjobbjait, akik érettségi koncerten vesznek részt. Erről és más újdonságokról számolt be lapunknak Barlai Edit, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója:
– Az érettségi koncertet több mint ötven éve szervezi meg a Zeneiskola. Egykor ezt a hangversenyt a Szabadkai Filharmóniával szervezeték, ők kísérték a kiemelkedő negyedikeseket, most pedig iskolánk szimfonikus zenekara. Ez országos szinten is csaknem egyedi eseménynek számít. Nem sok iskolában adott a feltétel, hogy szimfonikus zenekart formáljanak. A végzősök idén is szelekción estek át. Egy bizottság választotta ki a fellépőket. Mivel iskolánk szakai kibővültek, így néhány éve annak, hogy két koncertet tartunk. Idén is így lesz, méghozzá két egymást követő napon, 12-én és 13-án. Érdemes mindkettőre eljönni, mert különböző lesz a hangulatuk. Az első klasszikus, ezen közreműködik a Szabadkai Zeneiskola szimfonikus zenekara, és a régi koncertek hangulatát idézi. A másodikon az etno, a dzsessz, és a tambura, tehát az újabb szakok lesznek elsősorban képviselve. Valamennyi fellépő kiváló diák, így elképzelhető, hogy pályájuk a színpadon folytatódik. A koncertek megközelítőleg negyven percesek, a belépő pedig mindkettő esetében szimbolikus ötven dinár – mondta az igazgató, aki más programjaikról is beszámolt.
– Egy tavaly megkezdődött együttműködés folytatásaként, az Európa Nap kapcsán, a szegedi Király-König Péter Zeneiskolába látogattunk. Idén az MNT hozzájárult a buszköltségekhez. Múlt évben diákjaink nagyon jól érezték ott magukat, ezért már idén is nagyon várták. Továbbá hétfőn, 12-én Pély Barnát látjuk vendégül, aki zárt körű mesterkurzust tart iskolánkban. A Szabadkai Zeneiskola idén egyik állomása lesz az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjének, ugyanis 17-én, 9.00 órától itt zajlik a zenei rész – ismertette Barlai Edit.
A Szabadkai Zeneiskolában egyébként megkezdődtek a felkészítők. Aki érdeklődik, a www.muzickasu.edu.rs honlapon értesülhet a részletekről, úgy a különbözeti, mint a felvételi vizsgákkal kapcsolatban.


A Szabadkai Zeneiskola érettségi hangversenye – városháza díszterme.
Május 12., hétfő, 19.30  
Fellépnek: Anišić Bela (kürt), Molnár László és Hényel Gábor (klarinét), valamint Forgó Tímea (zongora). Repertoáron Mozart, Krommer, Weber és Mendelssohn. A műsor folyamán Grmača Jelena (szólóének) a Figaro házassága egyik részletét adja elő. A koncerten közreműködik a Szabadkai Zeneiskola szimfonikus zenekara. Vezényel: Paskó Csaba.
Május 13., kedd, 19.30
Fellépnek: Szitás Tamás, Tóth Attila és Csizmadia Dávid (szaxofon), valamint Amidžić Aleksandar, Milica Lerić és Tikvicki Miran (tambura). A koncerten az etnoének szakos Kuruc Adrianna moldvai népdalokat énekel zenei kísérettel (Varga Attila – furulya, Szabó Róbert – koboz), a dzsesszének szakos Borsos Dóra pedig G. Gerschwinn: Summertime c. művét adja elő a dzsessztanszak tanárainak kíséretében.