2024. szeptember 3., kedd

„Magyar zenére járjunk egy kis magyar táncot”

A Juhász zenekar Szabadkán is bemutatta a Jó helyen vagyunk itt című zenei kiadványukat

Vasárnap este a Kosztolányi Dezső Színházban a magyar népzenéé volt a főszerep. A Juhász zenekar Jó helyen vagyunk itt című hangulatos lemezbemutatója értékes alkalmat adott ahhoz is, hogy a családok együtt legyenek, mindenki együtt mulasson, a legkisebbektől a legidősebbekig. A gyerekek az első sorokban foglaltak helyet, vagy épp végigtáncolták a koncertet. Egy alkalommal pedig mindenki felállt a helyéről, és népzenére táncolt.

Az esten fellépett a Juhász zenekar, azaz Dvorácskó Szebasztián (nagybőgő), Juhász Gyula (brácsa), Ölveczki Tamás (klarinét, harmonika), Vas Endre (hegedű) és Juhász Gábor (tambura, hegedű, ének), valamint a Népkör MMK Puja táncegyüttese, Juhász Szécsi Viktória vezetésével. A koncertet követően Juhász Gábort kérdeztem kiadványukról:

– A Jó helyen vagyunk itt a Juhász zenekar ötödik lemeze, egyben a második kiadványunk, amelyet elsősorban gyermekeknek szánunk. Az első a 2009-ben kiadott Heje-huja vigalom volt. Ezzel nagy űrt próbálunk betölteni, mivel nem igazán készülnek népzenei hanganyagok a kisebbeknek. Magyarországon is kevés van, Vajdaságban pedig még kevesebb. Sokat járunk iskolákba, óvodákba, zenei foglalkozásokat tartunk, évente akár húsz alkalommal is. Ilyenkor a pedagógusok mindig szóvá teszik, hogy mikor készítünk újabb kiadványt gyerekeknek. A cédét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adta ki, a Szekeres László Alapítvány és a tartományi művelődési titkárság támogatásával. Örülünk, hogy segítenek, mert nem egyszerű kiadni egy albumot. Ezt úgy igyekszünk meghálálni, hogy megpróbáljuk a vajdasági gyerekeknek átadni a hagyományokat, megőrzésükre buzdítani őket, mindezt a számukra is élvezetes, szórakoztató zenei rendezvények keretében. Annak külön örülök, amikor a koncertjeinken a közönség feláll és táncol. Ezúttal is erre hívtuk fel az embereket. Fontosnak tartom, hogy érezzük egymás közelségét, fogjuk meg egymás kezét, és magyar zenére járjunk egy kis magyar táncot – mondta Juhász Gábor, majd pedig a cédén szereplő dalok tájegységi felosztásáról is szólt.

– Sokszínű, a Rábaközből egészen Moldváig. Vajdasági válogatást is tartalmaz, mivel fontosnak tartjuk, hogy itthoni zenei anyagot is bemutassunk. Minél jobban reprezentáljuk a külvilág felé is, hogy Vajdaságban létezik értékes népzene. Ehhez lehetőséget kínál, hogy sokat utazunk, a cédéket is ilyenkor lehet leginkább megvásárolni, a koncertjeink vagy egyéb fellépéseink alkalmával. Zenta és Szabadka után Bajára megyünk, de megtalálhatók leszünk a Durindó és Gyöngyösbokréta előtt, azután Topolyán és Magyarkanizsán, majd pedig minden bizonnyal más településeken is.