2024. szeptember 3., kedd

Kórusművek estéje

A Magyar Nemzeti Énekkar jótékonysági koncertet tart Szabadkán

A szabadkai városháza dísztermében június 10-én, kedden, 20 órától lép fel a Magyar Nemzeti Énekkar. A koncert jótékonysági jellegű, tehát a belépés szabad, a közönség tetszőlegesen, azaz mindenki saját lehetőségéhez mérten adakozhat a szerbiai árvízkárosultaknak.

Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális ügyekkel megbízott tanácsadója a koncert és az együttműködés jelentőségére hívta fel a figyelmet:

– A koncert az Electe Egyesület és a város együttműködésének eredménye, ami egyben a partnerkapcsolat nagyon szép példája. Városunkban figyelemre méltó hagyománya van a zenei életnek, amit ez a koncert is gazdagít. A közönségnek kivételes élményben lehet majd része, hiszen a Magyar Nemzeti Énekkar egész Európában ismert és népszerű, de sikeres hangversenyeket tartottak például Japánban és a Kanári-szigeteken is, a pápa meghívására pedig kétszer is felléptek Vatikánban – mondta Ágoston Pribilla Valéria.

Az Electe Egyesület képviseletében Radetity Ádám számolt be e rendkívüli zenei eseményről:

– Nagyon örülünk, hogy immár harmadszor működhetünk együtt a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, ennek eredményeként pedig ismét városunkban léphet fel a Magyar Nemzeti Énekkar. Mint az ismeretes, a repertoárjuk rendkívül gazdag: Bachtól a kortárs zeneszerzőkig, az acapellaművektől a oratóriumon át az operáig, sőt a dzsessz sem idegen számukra. Huszonnyolc éve alakultak, nyolcvanöt tagot számlálnak, Antal Mátyás 1990 óta tölti be a karigazgatói tisztet. Az énekkart zongorán ezúttal Bizják Dóra kíséri, aki a Liszt Ferenc Egyetemen diplomázott, a posztgraduális tanulmányait pedig az Illionois State Universityn folytatta. Több mint tíz éve a Magyar Nemzeti Énekkar korrepetitora, és rendszeresen közreműködik a Magyar Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája rendezvényein. A keddi koncerten a zene- és kórusművek kedvelőit egyebek között Carl Orff Carmina Burana részleteivel, Giuseppe Verdi Nabuccójával, valamint Kodály és Bartók kórusműveivel lepik meg – ismertette Radetity Ádám. Miloš Radović, az Electe Egyesület elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes időben érkezni, így amennyiben pótszékekre lenne szükség, a szervezők tolongás nélkül is biztosíthatják az ülőhelyet.