2024. szeptember 3., kedd

„Tanárként az utat mutathatom meg”

Zsiga Pál hegedűtanár tanítványai az elmúlt félév folyamán tizenegy helyezést értek el különböző versenyeken
Tanár és tanítványai: Zsiga Pál, Lakatos Vivien és Ferković Fanni

Tanár és tanítványai: Zsiga Pál, Lakatos Vivien és Ferković Fanni

Szabadka nem szűkölködik fiatal zenei tehetségekben, ami ugyanúgy érvényes a vonósokra, ez esetben a hegedűsökre is. Zsiga Pál, a Szabadkai Zeneiskola hegedűtanszak tanára kiváló eredményekről számolt be lapunknak:

– Tanítványaim az elmúlt félévben tizenegy helyezést értek el különböző versenyeken, köztük nemzetközieken is. A tizenegy díj közül kilenc első hely, egy második és egy harmadik. Mindezt hat tanítványom érte el. Ezekre a versenyekre úgymond a kis növendékeimet készítettem fel, akik főleg általános iskolások, habár Lakatos Vivien még csak ötéves. Nem könnyű megmérettetésekben volt részük, hiszen színvonalas versenyekről van szó, amelyek során erős mezőnnyel kellett szembenézniük. Ez egyebek között az óbecsei nemzetközi Fantast, a belgrádi Mladi Virtuoz és az Amikor a tücskök ciripelnek, a topolyai Zenei napok keretében. Vukotić Nemanja első előkészítős, idén két első díjat nyert, Topolyán és Óbecsén, de itt ért el kimagasló eredményt Stojanović Milica is. Lakatos Vivien Óbecsén, Topolyán és kétszer Belgrádban is elkápráztatta a pontozókat. Ferković Fanni nem egész egy éve hegedül, de máris harmadik helyezést ért el Topolyán, míg Margit Andrea második előkészítős, két első helyet kapott idén. Egy nagyon tehetséges elsős középiskolás fiú is erősíti az osztályt, Brezovszki Gergő, akivel minden bizonnyal őszre nemzetközi versenyre megyünk Budapestre. Az idei évünk tehát nagyon sikeres, büszke vagyok a tanítványaimra, hiszen ez nem csak a tanár érdeme. Nagyon fontos, hogy bennük mi lakozik, tanárként az utat mutathatom meg, de rajtuk áll a döntés, egy egészen másik irányvonalat is választhatnak. Szerintem az osztályunk nagyon erős, kivétel nélkül mindenki nagyon tehetséges, és ez ritka – fejtette ki Zsiga Pál, majd külön kitért Lakatos Vivien eredményeire.

– A köztársasági szintű megmérettetésen Lakatos Vivien laureátus lett a saját kategóriájában. Két bécsi zeneiskola is érdeklődik iránta, a Johann Sebastian Bach és a Richard Wagner. Szülei vitték el meghallgatásra, a tanárok pedig öt perc után kijelentették, hogy szeretnének foglalkozni vele. Erre akár szeptembertől is sor kerülhet, habár problémát jelenthetnek egyebek között a nyelvi akadályok. Vivike viszont okos, tanulékony kislány, nagy tehetség, Szabadkán egyedülálló, szerintem csodagyerek, és mint tudjuk, a zenei nyelv nem ismer határokat. Amióta tanítok még nem fordult elő, hogy egy öt-hat éves gyerekért két külföldi iskola is ekkora érdeklődést tanúsítson – mondta a hegedűtanár, Vivike pedig elmesélte, hogy nagyon szeret hegedülni, szereti a hegedű hangját és nagyon örül a díjaknak.

Ferković Fanni, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola ötödik osztályát fejezte be, alig egy éve kezdett el hegedülni és máris helyezést ért el, ami nagyon szép eredmény.

– Szeptember óta hegedülök. Mindig is szerettem volna hegedűt fogni a kezembe, de soha nem adódott rá alkalom, nem volt rá lehetőségem. Anyukámnak is előhozakodtam a vágyammal, Zsiga Pál pedig mellém állt, azt mondta tehetséges vagyok. A hegedű nagyon szép hangszer, élvezet hallgatni. Szerintem a zenekedvelők tudják, hogy nem könnyű hegedülni és elismerik azt, aki szépen hegedül. Szeretném, ha velem is így lenne a jövőben. Izgulok közönség előtt, de a zene magával ragad. Boldog vagyok, amikor a végén jól sikerül a fellépésem. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan helyezést kapok, ezt nem vártam el még magamtól. Nagyszerű visszajelzés, arra biztat, hogy még szorgalmasabb legyek – mondta Fanni.

Zsiga Pál egyben a Garden Quartet egyik vonósa is. Az együttes nagy figyelmet fordít a vonósok népszerűsítésére, iskolákban hangszerbemutatókat tartanak, de a tehetséges diákokkal is együttműködnek. A hegedűtanár arról is szólt, hogy feladatukként, kötelességükként élik meg a vonós hangszerek és a klasszikus zene népszerűsítését. Mint mondta, az elmúlt években háttérbe szorult a klasszikus zene, de az elszánt tanárok mindig törekedni fognak arra, hogy ez ne így legyen. Őszre pedig meglepetést is tartogatnak.