2024. szeptember 2., hétfő

Nemzetközi népdaléneklési versenyen bizonyítottak

Török Noémi első, Brindza Beatrix második díjban részesült a XXII. Hajnal Akar Lenni elnevezésű Kárpát-medencei népdaléneklési versenyen

A Kárpát-medence minden bizonnyal legjelentősebb népdaléneklési versenyét 22. alkalommal rendezték meg Nagykárolyban és Szatmárnémetiben. Az elődöntőt Nagykárolyban, a döntőt és a gálát pedig Szatmárnémetiben tartották. A versenyre tizenkét év fölötti népdalénekes szólisták jelentkezhettek, akik egy csoportban mutatkoztak meg, a fellépők tehát nem lettek korhatárra osztva. A versenyen Török Noémi első díjban, Brindza Beatrix második díjban részesült. A diákok Kanalas Zsófia, a szabadkai Zeneiskola népzenei tanszak tanárnőjének tanítványai, aki beszámolt lapunknak a versenyen elért eredményről.

– Harmincegy versenyzőt hallgatott meg a zsűri. A versenyen belül a KÓTA is minősített, a két lány pedig Arany Páva díjban és Arany minősítésben is részesült. Ezzel nagyon jó visszaigazolást kaptak arról, hogy hol tartanak, mert valóban nagyszerű énekesekkel, a legjobbakkal küzdöttek meg. Tanítványaim repertoárján helyet kaptak régebben elsajátított dalok, de olyanok is, amelyeket kifejezetten erre a versenyre tanultak meg. Mindez azért alakult így, mert folyamatosan tanulunk. Brindza Beatrixszel hat éve, Török Noémivel három éve foglalkozok. Mindkét énekesnek gyönyörű a hangszíne. Noémié erőteljes, Beatrixszé pedig inkább lágyabb, líraibb. Ugyanakkor Beatrix nagyon sokrétű, nemcsak az éneklés, hanem a néphagyomány egészében véve érdekli, ez pedig állandó kutatásra készteti – ismertette a tanárnő, és szólt a zsűrizésről is.

– Hattagú zsűri előtt énekeltek, amelynek jómagam is tagja voltam, de tanítványaim nem ezért nyertek, hiszen az ő produkciójukat nem osztályozhattam. A zsűri szóban is értékelhetett, de ez esetben még csak nem is szólhattam tanítványaimhoz, a zsűri elnökének pontszáma számítódott duplán. Zsűritagként más énekesek esetében a szakmai szempontok mellett, egyebek között a színpadi megjelenést, az előadásmódot, a dalválogatást osztályoztam, valamint az ún. helyi népzenei ízeket, amelyeket a versenyzők egy-egy terület hagyományaiból megmutattak – mondta Kanalas Zsófia, majd kifejtette azt is, milyen élményt jelentett a versenyen való részvétel.

– A diákoknak ez egy értékes tapasztalatszerzés volt, hiszen összemérhették teljesítményüket más Kárpát-medencei énekesekkel. A zsűrizés pedig számomra volt nagy tapasztalat, mert kiváló énekeseket hallhattam. Élményt jelentett részt venni a rendezvényen. Tulajdonképpen nem a díjaknak örülök legjobban, hanem annak, hogy Csizmadia Anna után Török Noéminek és Brindza Beatrixnek is sikerült bebizonyítani, hogy léteznek gyönyörű vajdasági népdalok, Vajdaságban is hagyománya van a népdaléneklésnek, és nagyszerű énekesekkel büszkélkedhetünk. Sokat számít, hogy Vajdaság két olyan énekessel gazdagabb, akik a népdalok helyes továbbadását szolgálják – hallottuk a tanárnőtől.