2024. szeptember 2., hétfő

A dzsessz vonzásában

A szabadkai Zeneiskolában a Magyar Jazz Szövetség Jazz Lasszó Határok Nélkül elnevezésű projektumának a keretében került sor műhelymunkára. A dzsessz tanszak diákjainak Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, dzsesszdob művész és Juhász Gábor, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakának tanára, dzsesszgitár művész tartott szakmai napot. A diákok a foglalkozás során megismerkedhettek előadóik tanítási módszereivel és stílusukkal, valamint dzsesszdalok előadását is gyakorolták. Szabadkai látogatásukról Bágyi Balázs számolt be:

– A Jazz Lasszó Határok Nélkül projektum keretében érkeztünk a szabadkai Zeneiskolába. A diákokkal interaktív tanítást folytatunk, aminek keretében egyebek között összeállítunk egy koncertrepertoárt, és segítünk az elsajátításában is. Tavaly a Jazz Lasszó programját Magyarország határain belül hoztuk létre, vidékre összpontosítva, az idén viszont úgy gondoltuk, hogy kiszélesítjük, és olyan határon túli városokba is eljutunk, ahol dzsesszoktatás folyik. Tervbe vettünk szlovákiai és erdélyi helyszíneket is – mondta Bágyi Balázs.

A szakmai napot egy hangverseny pecsételte meg, amely során közösen léptek fel a szabadkai Zeneiskola dzsessz tanszakos diákjai és Juhász Gábor. A koncert folyamán a foglalkozáson elsajátított zeneszámokat mutatták be.

A Jazz Lasszó Határok Nélkül projektum célja a határon túli magyarlakta településeken is szakmai előadásokat, koncerteket létrehozni, ezzel is népszerűsítve a Magyar Jazz Szövetséget és Magyarország kiemelkedő dzsesszzenészeit. A projektum támogatója az NKA.