2024. szeptember 11., szerda
LVII. SUPER BOWL

Négy év alatt másodszor a Chiefs!

Az arizonai Glendale-ben, a State Farm Stadion 68 ezres nézőserege előtt rendezték meg tegnap hajnalban a tengerentúli profi amerikaifutball-liga szezonzáró csúcseseményét, az 57. Super Bowlt. A címmérkőzésen az AFC-főcsoport bajnokaként idáig jutó, 2020-as bajnok Kansas City Chiefs és az NFC-első, legutóbb 2018-ban SB-győztes Philadelphia Eagles csapott össze.

Bár mindkét fél a liga elit védőgárdái közé tartozik, a Super Bowl elsősorban nem a védekezésekről szólt, és hamar kiderült, hogy pontgazdag összecsapásra számíthatunk. Az Eagles kezdett jobban, hiszen irányítójuk, Jalen Hurts már az 5. percben célterületre futott (7:0), erre azonban gyorsan válaszolt a Chiefs Patrick Mahomes által vezényelt támadása, a kiváló tight end Travis Kelce kapta el a hatpontos labdát alig kétpercnyi játékidővel később (7:7). A következő TD ismét philadelphiai részről érkezett AJ Brown elkapásával (14:7), amire nem tudott azonnal válaszolni a támadást vesztő Kansas City, ám az újbóli Eagles-előrenyomulásnál Nick Bolton szerzett labdát, aki hatalmas vágtával ritkaságszámba menő védő-TD-t futott (14:14). Mégis az Eaglesnek sikerült jobban az első félidő végjátéka, előbb Hurts nyomult be közvetlen közelről a célterületre (21:14), sőt a rivális támadásának visszaverése után a második negyed utolsó másodpercében még a rúgó Jake Elliott is értékesített egy hárompontos mezőnygólt (24:14).

Az MVP-nek választott Patrick Mahomes (labdával) négy év alatt másodszor nyert Super Bowlt a Chiefsszel (Fotó: USA Today)

Az MVP-nek választott Patrick Mahomes (labdával) négy év alatt másodszor nyert Super Bowlt a Chiefsszel (Fotó: USA Today)

Nem ijedt meg azonban a két labdabirtoklásnyi hátránytól a Chiefs, amely a teljes meccsen ihletett formában játszó futóember, Isiah Pacheco berohanásával szépített (24:21), amire az Eagles nem tudott TD-vel válaszolni, csak Elliott újabb mezőnygóljával (27:21). A zárónegyedben aztán a mérkőzés addigi alakulásához képest drámai fordulat történt: az addig is remekül passzoló Mahomes tökéletes támadásvezetésekkel hárompercnyi játékidő alatt előbb Kadarius Toney-nek (27:28), majd labdaszerzés után Skyy Moore-nak adott TD-passzt (27:35), amivel nehéz helyzetbe került a Philadelphia. Hurts azonban hősies főszerepet játszva előbb maga futotta meg harmadik TD-jét (33:35), majd a rizikósabb, de ilyen kiélezett helyzetekben gyakran alkalmazott kétpontos opciót választotta az egypontos rúgás helyett, és – ilyen kevés idővel az órán „kötelező” – merészségét siker koronázta, célba futott és egyenlített az Eagles (35:35). A hátralévő öt perc játékidőben viszont a Chiefs okosan gazdálkodott az idővel, egészen közel nyomult az ellenfél célterületéhez, és a támadás lezárásaként rutinos rúgójuk, Harrison Butker lőtt be magabiztosan egy mezőnygólt (35:38), megnyerve a csatát a kansasieknek.

Nyitókép: Az MVP-nek választott Patrick Mahomes (labdával) négy év alatt másodszor nyert Super Bowlt a Chiefsszel (Fotó: USA Today)