2024. október 6., vasárnap

Óbecsei mesternégyes

A Sri Cinmoy Marathon Team a székesfehérvári uszoda 50 méteres medencéjében október 5-éről 6-ára virradó éjjel rendezte meg a hagyományos 12 órás éjszakai úszást. A hazaiakon kívül Csehországból, Szerbiából, Horvátországból, Ausztriából és Boszniából is érkeztek úszók, összesen közel százan voltak.

A Szerbiai Úszószövetség hétfős csapata remekül helytállt első ilyen jellegű megmérettetésén, ugyanis úszóik elsőként értek célba. A csapatnak több mint a felét óbecsei úszók adták: Szabó Szebasztián, Farkas Tamás és Balzam Bence a Becse Úszóklub tagjai, társuk, Nikola Ratkov pedig a szintén óbecsei Swimm Star Úszóklub színeiben versenyez. A csapat 56 400 métert úszott le, amivel megdöntötték a verseny eddigi csúcsát. A leggyorsabban közülük Farkas Tamás úszott, aki fél óra alatt 2500 métert is megtett. A csapat átlaga 8057 méter/fő lett.

Szabó Szebasztián, Farkas Tamás és Balzam Bence elmondása szerint a staféta minden tagja legalább fél órát kell hogy ússzon, ők pontosan ilyen intervallumokban váltották egymást. Az úszás nehézségét az éjszakai időpont adja, ilyenkor könnyen elfogja a sportolót az álmosság – amíg bele nem ugrik a vízbe. Tamás szerényen azt is hozzáteszi: ha figyelembe vesszük azt, hogy a versenyen heten egyedül úsztak le 36 km-t, a csapatuknak nem is volt olyan nehéz dolga…

A 18 éves Farkas Tamás az Óbecsei Gimnáziumban tanul. Rövidtávon szerzett országos bajnoki címek után tette le voksát a hosszútávok mellett, 400, 800 és 1200 méteren úszik a legjobban, nyaranta pedig nyílt vízi versenyeken remekel. Az idén 800 méteren országos bajnok lett, és júniusban részt vett a poznańi ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol mindhárom versenyszámában megjavította egyéni teljesítményét.

Szabó Szebasztián elsőéves a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának zentai kihelyezett tagozatán, emellett már úszóedzőként is dolgozik. Ő a hosszú, 4000 méter feletti távokban a legjobb, több országos bajnoki titulusa és néhány kisebb maratoni dobogós helyezése után az idén megnyerte az 5 km-es országos bajnokságot, Herceg Noviban pedig első lett a 2500 méteres nemzetközi maratonon.

Balzam Bence mindössze 14 éves, a fiúk viccelődve és kissé atyáskodva, szeretettel fogják közre legfiatalabb társukat. Bence gyors- és a pillangóúszásban is szerzett országos érmeket, de hosszútávokon is kiválóan úszik, legutóbb például a nyáron Topolyán nyert versenyt a 10 km-es nyílt vízi maratonon, az 5 km-es távon pedig Szebasztián után ért célba.

Farkas Tamás egyébként 13 éves volt, amikor először vett részt úszómaraton, és az Ovčar Banján megtartott ilindeni maratonról azonnal győztesként tért haza. Azóta is rendszeresen visszajár.

– Ez a legjobb maraton. Igaz ugyan, hogy egyedül itt kell ár ellen úszni, és a víz hidegebb, mint a Tiszában, de számomra optimális a 2100 méteres táv, és már lassan szokásommá válik, hogy én vigyem haza a győzelemmel járó pénzjutalmat – eddig ötször sikerült egyhuzamban, sőt tavaly rekordot is döntöttem a 23,03 perces eredményemmel – mondja. De itteni teljesítményére Szabó Szebasztián is büszke lehet, hiszen az utóbbi öt évben neki is rendre sikerült dobogóra állnia ezen a megmérettetésen: három alkalommal a második, kétszer harmadik lett.

Bár a beszélgetés apropóját a legutóbbi székesfehérvári siker szolgáltatta, a három fiú magától értetődő természetességgel hozta magával beszélgetésünkre eredményes úszótársukat, Sinkovics Áront is. Ő ezen a versenyen – lévén rövidtávúszó – nem tartott velük, de tehetséges és sikeres úszó, a 17 éves fiú elsősorban gyors-, pillangó- és vegyes úszásban jeleskedik. Országosan jegyzett eredményei vannak, most készül a szerbiai grand prix-re, ahol saját idején szeretne javítani, márciusban pedig az országos juniorbajnokságon hat versenyszámban indul, és legalább négy arannyal szeretne hazatérni.

E sikerek mögött nagyon kemény munka van. A fiúk hetente nyolc-kilenc edzésen vesznek részt, hetente háromszor futnak és négyszer edzőteremben erősítenek. Edzőjük Branislav IvkovićRunja, de mivel ő nem Óbecsén él, és nem lehet rendszeresen mellettük, munkáját Zoran Pejić segíti.

Amióta hatalomváltás történt az önkormányzatban, ezek a sikeres fiatal sportolók nem kapnak sportösztöndíjat, csupán néhány nyári maraton útiköltségére jutott községi támogatás, és elsősorban szüleiknek köszönhetően jutnak el egy-egy versenyre. Az mondják, ha edzőjük szállást és ellátást kaphatna Óbecsén, még több és komolyabb nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnének.

A székesfehérvári versenyen egyébként még egy szerbiai csapat indult, és a hatfős Have a Nice Day – köztük az ugyancsak óbecsei Tóth Hasznosi Csongorral – másodikként ért célba. Ők összesen 50 100 métert – azaz fejenként 8350 métert – úsztak le a 12 óra alatt.