2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

Szabadkán hajrágóllal nyert a Sloboda

Habár a hétvégén játszották a szerbiai Szuperliga első tavaszi fordulóját, a szabadkai Spartacusnak az užicei Sloboda elleni összecsapását a pálya minősége miatt szerdára halasztották. A hétközi időpont azonban nem hozott szerencsét a szabadkai együttesnek, amely egy 90+2. percben született góllal 1:0-ra kikapott, így maradt négypontos hátrányban a 8. helyen – a 4–7. pozíción négy csapatnak, a Radničkinak, a Vojvodinának, a Čukaričkinak és a Novi Pazarnak is 25 pontja van.

A Spartacusnak nem volt szerencséje a mérkőzésen, mert a Sloboda hálóőre, Dejan Ranković jó napot fogott ki, az első félidőben Andrej Mrkela beadása után Aleksandar Nosković fejesét hárította, majd a második félidőben ismét Mrkela beadása után Dino Šarac fejelt, de Ranković ismét semlegesítette a próbálkozást. A hajrában a kapufa is a vendégeket segítette, egy szöglet után Vladimir Kovačević találta el a felső lécet. Amikor már mindenki azt hitte, hogy gól nélküli döntetlennel zárul a találkozó, Miloš Žeravica használta ki a Spartacus-védelem hibáját, és megszerezte csapatának a három pontot érő gólt. A Sloboda ezzel négy pontra meglépett a kiesést jelentő 15. helyen álló Javortól.

Annyi megállapítható az első tavaszi forduló utolsó meccse után, hogy minden ott folytatódik a Szuperligában, ahol abbamaradt a téli szünet előtt: kevés a gól, kevés a néző, kevés a látványos mérkőzés. A 16. forduló nyolc mérkőzésén 12 gól született, ami másfél gólos átlag meccsenként – a holland Eredivisie-ben 3,26, a német Bundesligában 3,18, a spanyol Primera Divisiónban 2,85, az olasz Serie A-ban 2,74, az angol Premier League-ben 2,68, a francia Ligue 1-ben 2,43 a meccsenkénti gólátlag, de a magyar NB I.-ben is 2,98 gólt rúgnak átlagban. Ilyen alapon nem kell csodálkozni, hogy ilyen kicsi az érdeklődés a szerb bajnokság iránt, elvégre a futballt nemcsak a gólok miatt játsszák, hanem azért is nézik a legtöbben.