2024. július 17., szerda
SAKK

Hétfőtől Szabadkán a férfielit

Április 7. és 19. között az észak-bácskai városban rendezik meg a férfi sakkozók nyolcadik egyéni országos bajnokságát. A viadalon 14 versenyző vesz részt, és egyedül a helyi Spartacus Sakk-klub mondhatja el magáról, hogy két sakkozó képviseli majd a Népkörben megtartandó versenyen: a 2010-es bajnok Nikola Sedlak és az idei ifjúsági bajnok Novak Čabarkapa. A Spartacus elnöke, Ivan Sedlak és a városi tanács sportfelelőse, Vjekoslav Ostrogonac által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez lesz az eddigi legerősebb országos bajnokság, Szabadka pedig először köszöntheti házigazdaként a legjobb férfi sakkozók mezőnyét.

A verseny megnyitóját április 7-én 15 órakor tartják meg kisebb művelődési műsor kíséretében, 15.30-kor pedig már az első partikat játsszák. Mindennap ebben az időpontban kezdődnek majd a játszmák, kivéve az utolsó napot, amikor 11 órakor ülnek asztalhoz a sakkozók.

Az idei sakkolimpiai év, és ez a verseny ebből a szempontból is különös fontosságú, elvégre a bajnokság utáni ranglistahelyezések alapján dől majd el, hogy kik képviselhetik Szerbiát a norvégiai Tromsøben megrendezendő seregszemlén.

Az országos bajnokságon 14 sakkozó indul, mindenki játszik mindenkivel, tehát 13 fordulót bonyolítanak le. A résztvevők között tíz nagymester (Miloš Perunović, Márkus Róbert, Igor Miladinović, Branko Damjanović, Nikola Sedlak, Dušan Popović, a címvédő Boban Bogosavljević, Aleksandar Inđić, Borko Lajthajm, Miroslav Miljković) és négy nemzetközi mester (Nikola és Dejan Nestorović, Ivan Šarenac, Novak Čabarkapa) szerepel.

A verseny összdíjazása 410 ezer dinár, és az első hét helyezett között osztják szét a következőképpen: a győztes 120 ezer, a második 90 ezer, a harmadik 60 ezer, a negyedik 50 ezer, az ötödik 40 ezer, a hatodik 30 ezer, a hetedik pedig 20 ezer dinárral gazdagodik.

Az érdeklődők számára a belépés ingyenes, ráadásul a partikat elektronikus sakktáblákon játsszák, így a Szerbiai Sakkszövetség (serbiachess.net) honlapján élőben is közvetítik majd, tehát az egész világból követhető lesz az esemény az elejétől a végéig.