2024. július 17., szerda
VITORLÁZÁS

Péntektől ifjúsági Eb Palicson

A Palics Vitorlásklub lesz a házigazdája az optimist hajóosztály péntektől vasárnapig tartó ifjúsági Európa-bajnokságának, hangzott el tegnap a szabadkai városházán megtartott sajtótájékoztatón. Az Eb egyben a szerbiai országos bajnokság egyik versenyének is számít, amelyet pontoz az országos szövetség. Három csoportra osztották a vízre szállókat, a 12 év alatti lányokra és fiúkra, valamint a 12 és 15 év közötti abszolút kategóriára.

Az Európa-bajnokság első futamának indítását pénteken 11.30-ra tervezik, ha a szélerősség is kegyeibe fogadja a szervezőket és a vitorlázókat, és ez a futam egyben a nemrégiben elhunyt palicsi vitorlázóra, Németh Zoltánra való emlékezés jegyében is zajlik majd, a győztes egy róla elnevezett trófeával gazdagodik.

A klub vezetője, Gergić Károly úgy fogalmazott, hogy a megmérettetésre kb. 100 fiatalt várnak, érkeznek vitorlázók Magyarországról, Csehországból, Montenegróból, Macedóniából is, a versenyzők és kísérőik négy napot töltenek Szabadkán és Palicson.

Németh Lehel, az egyesület versenyzője és edzője elmondta, hogy a klub hét tagjával készülnek a versenyre, akiknek a többsége tavaly kezdte a vitorlázást, de azért azt várják, hogy néhányan közülük a legjobb ötben végezzenek. A legnagyobb eséllyel tanítványai közül Boja Krisztina pályázik kiemelkedő eredményre, de Varga Boglárka és Zsófia, Gera Krisztina, Németh Nikol és Petra, illetve Kálmán Karolina is meglepetést okozhat.

Az Eb ideje alatt, szombaton, a palicsi Nagyteraszon és környékén megszervezik a palicsi vitorlásfesztivált is, amelynek programja 11 órakor kezdődik, és az estébe nyúló rendezvény során Bús Szilárd fő szervező szerint vitorlás- és gépkocsi-kiállítás is megtekinthető lesz, a kulturális programban részt vesznek a Népkör Szalagfűző és Csiripelő énekcsoportjának tagjai, a Mladost IME breaktáncosai, a Široki Šor tamburásai, fellép a Larisa band, Olena, a Senkiháza, a Trojka Band és a Chick Norris Band, de az érdeklődők részesei lehetnek BMX-bemutatónak, Dolce Dance salsapartinak, mazsorettfelvonulásnak és tűzzsonglőrködésnek is.