2024. július 17., szerda
SÚLYEMELÉS

Egy szabadkai Európa legjobbjai között

Kajdocsi Tamás, a szabadkai Spartacus súlyemelője egy ezüst- és két bronzéremmel tért haza a 17 éven aluliak Európa-bajnokságáról, amelyet április 27-e és május 3-a között rendeztek meg a lengyelországi Ciechanówban.

A +94 kg-osok kategóriájában szakításban 155 kg-mal lett második, lökésben 185 kg-ot teljesített, amivel harmadik lett, és 340 kg-mal összesítettben is ugyanezen a pozíción végzett. Mindhárom eredmény országos csúcsnak számít, ráadásul Tamás a szerbiai súlyemelés történetének első Eb-érmeit gyűjtötte be. Pedig nincs könnyű dolga a súlyemeléssel másodikos általános iskolás kora óta foglalkozó fiatalembernek, aki apja és bátyja nyomdokait követve kezdett el ezzel a sportággal foglalkozni. A szerbiai súlyemelés mostoha helyzetéről tanúskodik, hogy itt egy ekkora tehetség is igen rossz körülmények között, egy kis pincehelyiségben edz, trénere, Stipan Vert ráadásul ingyen, a sportág és a tanítványai iránti szeretetből dolgozik.

– Nálunk csak abban különbözik az egész, hogy kevesebb anyagi támogatás jut erre a sportágra, illetve hogy a körülmények, amelyek között edzünk és felkészülünk, nem olyan jók, mint külföldön. Az edzés- és munkamódszerek a meglátásom szerint elég hasonlóak. Nálunk, a klubban nincs tagsági díj, nincs versenyekhez való anyagi hozzájárulás, mint ahogy a legtöbb sportegyesületben. Verseny előtt mindig kapunk reggelit, az utat, a sportruházatot, a szállást is a legtöbbször a klub állja. Tehát amit a szerény keretek közt tud, megtesz értünk a klub – mondta Kajdocsi a Magyar Szónak.

Mivel vagy elégedetlen magad körül, mit változtatnál?

– Szerbiában amatőr státusban vannak a versenyzők, nem lehet ebből megélni, nincsenek olyan lehetőségek a sportágban, mint egyes országokban, ahol híresek a súlyemelők, egyesek szinte egész évben edzőtáboroznak. Az én edzőm jószántából, ingyen végzi a dolgát, pedig sokkal nagyobb eredményeket mutathat fel a csapataival, mint egyes sokkal nagyobb támogatásban részesülő sportklubok. Ő szerintem mindenképp megérdemelné, hogy anyagilag is jobban megbecsüljék. A másik probléma, amit jó lenne orvosolni, az a klub edzőterme, ami egy pincében van, elég leromlott állapotban, remek lenne, ha kapnánk egy nagyobb termet, ahol jobb körülmények között dolgozhatnánk, és talán a fiatalokat is jobban bevonzaná közénk.

Azért is kiemelkedőek ezek az eredmények, mert Szerbia nem tartozik a súlyemelő-nagyhatalmak közé, néhol viszont a súlyemelés nemzeti sportág. Kik azok, akik most számítanak Európában a fiatalok között?

– A legerősebbek az oroszok, a törökök, az izraeliek – világszinten a kínaiak –, egyébként a legtöbb európai országban van egy-két olyan súlyemelő, aki kiemelkedő tehetségnek nevezhető.

A Spartacus egyeduralkodó jelenleg Szerbiában. Mennyire erős a mezőny a bajnokságban?

– Szerbiában a juniorok között nincs ellenfelem, a felnőttek között is jóformán csak a testvérem, Tivadar erősebb nálam, vele vagyok versenyben. Ezért jók a nemzetközi versenyek, nagyobb erőbedobásra sarkallnak.

Mik a további állomások az utadon?

– Továbbra is komolyan kell venni, rendszeresen járni edzésre, és a következőkben is nagy odafigyeléssel készülni a versenyekre. Két versenyről tudok egyelőre, amelyen idén biztosan részt veszek, a felnőttek országos bajnokságára és a junior-világbajnokságra készülök.