2024. október 7., hétfő

Henry kezébe vette a franciák sorsát

LABDARÚGÁS – 2010-ES VB –Maradona vetélytársat kapott a francia csatár személyében – Szenzáció Mariborban, papírforma Zenicán
Orosz bánat, szlovén öröm: Pavel Pogrebnyak és Zlatko Dedič

Amikor befejeződtek a 2010-es világbajnokság csoportselejtezői, és kiderült, hogy Franciaország, Görögország, Portugália és Oroszország is pótselejtezőre kényszerül, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) rövid időn belül jelezte, hogy a pótselejtezőben is lesz kiemelés, vagyis kizárt, hogy a franciák és a portugálok egymás ellen selejtezzenek a vb-részvételért. Sokan ezért igen éles hangnemben kritizálták a FIFA-t, ugyanis a kiemelésből egyértelműen arra lehetett következtetni, hogy a labdarúgást irányító berkekben nagyon fontos, hogy az elmúlt öt évben fontos szerepet betöltő válogatottak ott legyenek a dél-afrikai köztársasági tornán. Görögország 2004-ben Európa-bajnokságot nyert, Oroszország tavaly harmadik lett az Eb-n, Portugália 2004-ben második lett a kontinensviadalon, 2006-ban a világbajnokságon a negyedik helyen végzett, Franciaország pedig három éve ezüstérmes volt a vb-n. A FIFA számításai – Oroszország kivételével – bejöttek, ugyanis a görögök, a portugálok és a franciák is kiharcolták a vb-részvételt, az egyetlen kakukktojás pedig Szlovénia lett.

A vb-résztvevők

A szerdai mérkőzésekkel lezárult a jövő évi, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata, így kialakult a torna 32 csapatos mezőnye. A részt vevő válogatottakat december 4-én Fokvárosban nyolc csoportba sorsolják. A tornát június 11. és július 11. között rendezik.

A 2010-es labdarúgó-vb résztvevői, Afrika (5+1 kvóta) : Dél-afrikai Köztársaság (a rendező jogán), Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Kamerun, Algéria

Ázsia (4) : Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK

Dél-Amerika (5) : Brazília, Chile, Paraguay, Argentína, Uruguay

Európa (13) : Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Olaszország (címvédő), Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Görögország, Portugália, Szlovénia, Franciaország

Észak- és Közép-Amerika (CONCACAF, 3) : Mexikó, Egyesült Államok, Honduras

Óceánia (1) : Új-Zéland

Az írek egy bírói döntés miatt nem lesznek ott a világbajnokságon: Giovanni Trappatoni és Glenn Whelan is a fejét fogta a franciák egyenlítő gólja után

Szlovénia–Oroszország

A szakértők az odavágó után arra hívták fel a figyelmet, hogy a szlovének utolsó percben lőtt gólja a második mérkőzésen aranyat érhet. Mint kiderült, igazuk lett, ugyanis a maribori visszavágón a vendéglátók Dedič góljával legyőzték Oroszországot, s az idegenben lőtt gólnak köszönhetően ott lesznek a jövő évi vb-n. A mérkőzés és a továbbjutás a 44. percben dőlt el, amikor Dedič becsapta a védőjét és Akinfejev kapujába lőtte a játékszert. Ahogy múlt az idő, az oroszok egyre rosszabbul viselték, hogy képtelenek egyenlíteni, és a 67. percben emberhátrányba is kerültek. Kerzsakov csúszott be a szlovén kapusnak, Handanovičnak, s ahogy a földön feküdtek, az orosz még bele is rúgott. A hálóőr azonnal törlesztett, és az egésznek az lett a vége, hogy Hauge játékvezető kiállította Kerzsakovot, Handanovič pedig sárga lapos figyelmeztetésben részesült. Annak ellenére, hogy eggyel kevesebben voltak a pályán, az oroszok tovább támadtak, ám Hadanovič kiválóan védett. A 90+2. percben Zsirkovot is kiállította a játékvezető, azonban egy perccel később Oroszország nagyon közel került az egyenlítéshez: Berezuckij tört be a 16-osba, és választhatott, hogy nehéz helyzetből kapura lő, vagy középre adja a labdát. Az oroszok szempontjából a játékos a legrosszabbat választotta, hiszen csúnyán fölé lőtt. A szlovének Dedičen kívül Pečniknek is hálásak lehetnek, hiszen ő szerezte Moszkvában a gólt, így a válogatott másodszor jutott ki a világbajnokságra. Először ez 2002-ben sikerült: akkor a B csoportban az utolsó helyen végeztek, miután 3:1-re veszítettek Spanyolország és Paraguay ellen, a Dél-afrikai Köztársaságtól pedig 1:0-ra kaptak ki.

Bosznia-Hercegovina–Portugália

Néhány nappal a mérkőzés előtt a bosnyák újságok tele voltak bombasztikus címekkel és határtalan önbizalomról tanúskodó nyilatkozatokkal, hiszen Bosznia-Hercegovina az odavágón jól játszott, három kapufát is lőtt, s csak minimális arányban veszített Portugália ellen, így érthető volt a hazaiak bizakodása. Elérhető közelségbe került a vb-re való kijutás, ám hiába buzdította 18000 szurkoló Ćiro Blažević együttesét, a portugálok a visszavágót is 1:0-ra nyerték meg, így kettős győzelemmel nyerték a párharcot. Az első félidőben a bosnyákoknak volt néhány helyzetük, de a legnagyobb gólszerzési lehetőség a vendégek előtt adódott: a 25. percben Meireles lövését bravúrral hárította Hasagićev. A továbbjutás a második félidőben dőlt el, amikor az 57. percben Nene átadása után Meireles a bal sarokba gurított. A 79. percben Salihović reklamálásért megkapta második sárga lapját, így ő idő előtt mehetett zuhanyozni, társaira pedig még tizenegy perc szenvedés várt. Pár perccel később Džeko majdnem egyenlített, de az is csak egy szépségtapasz lett volna, hiszen a bosnyákoknak akkor már három gól kellett volna a továbbjutáshoz.

Franciaország–Írország

Habár az íreket az első mérkőzés után, amelyen a franciák 1:0-ra nyertek, mindenki előre leírta, Trappatoni csapata egészen másként vélekedett erről. Az írek az odavágó után megígérték, hogy mindent megtesznek majd a párizsi Saint Denis Stadionban, hogy ott legyenek a jövő évi vb-n. A szavahihető írek a visszavágón Keane 41. válogatottbeli góljával ledolgozták egygólos hátrányukat a gallokkal szemben, s következett a hosszabbítás, amely a négy európai pótselejtező legemlékezetesebb jelenetét hozta: a 103. percben Henry kezezés után hozta kihagyhatatlan gólhelyzetbe Gallast, és az Arsenal játékosa nem hibázott.

Ezzel a találattal a franciák 2:1-es összesítéssel megnyerték a párharcot, így a világbajnoki ezüstérmes is ott lesz Dél-Afrikában. Az írek sajnálhatják a sok kihagyott helyzetet, s azt is, hogy egy óriási bírói tévedés áldozatai lettek. Henry a kezezős mutatvánnyal Maradona vetélytársa lett, hiszen az argentin az 1986-os világbajnokság elődöntőjében kézzel szerzett gólt az angolok ellen.

Ukrajna–Görögország

A görög válogatott története során másodszor jutott ki a világbajnokságra: a gól nélküli döntetlennel végződő első mérkőzés után Otto Rehaggel csapata Ukrajnában nyert Szalpigidisz első félidőben lőtt góljával, s így a 2004-es Európa-bajnok is érdekelt lesz a decemberi sorsoláson. A görög együttes, amely először 1994-ben vehetett részt világbajnokságon, a védelmének köszönheti a párharc megnyerését, ugyanis a 180 perc alatt egyetlenegyszer sem kapott gólt. A szakadó esőben az ukránok támadtak, de a görög védelem szó szerint állta a sarat, így az ukránok harmadik vb-s pótselejtezőjüket is elveszítették. 2002-ben a németekkel 1:1-es döntetlent után a visszavágón 4:1-re kaptak ki, 1998-ban a későbbi vb-bronzérmes Horvátországtól az első meccsen 2:0-ra kaptak ki, a visszavágón 1:1 volt az eredmény. A 2006-os világbajnokságra kijutott az ukrán csapat, de a nyolcaddöntőben 3:0 arányban veszített a későbbi világbajnok Olaszország ellen.

Vb-pótselejtezők: Ukrajna–Görögország 0:1 (az első mérkőzésen 0:0), Bosznia-Hercegovina–Portugália 0:1 (0:1), Szlovénia–Oroszország 1:0 (1:2, továbbjutott Szlovénia, idegenben lőtt góllal), Franciaország–Írország 0:1 – hosszabbítás után 1:1 (1:0), Algéria–Egyiptom 1:0, Uruguay–Costa Rica 1:1 (1:0).

A vastag betűvel írt csapatok jutottak ki a világbajnokságra.

Spanyol és olasz győzelem

A világbajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott egygólos győzelmet aratott a svéd csapat felett barátságos mérkőzésen, míg az Európa-bajnok spanyolok Ausztriát győzték le 5:1-re.

Eredmények: Dánia–Egyesült Államok 3:1, Ausztria–Spanyolország 1:5 (Jantschner 7., illetve Fabregas 10., Villa 21., 45., Güiza 56., Hernandez 57.), Németország–Elefántcsontpart 2:2 (Podolski (11., 90., előbbit 11-esből, illetve Eboue 57., Doumbia 85.), Hollandia–Paraguay 0:0, Olaszország–Svédország 1:0 (Chiellini 28.), Málta–Bulgária 1:4, Montenegró–Fehéroroszország 1:0 (Vučinić 81.), Lengyelország–Kanada 1:0, Irán–Macedónia 1:1 (Tejmurian 36., illetve Pandev 49.).