2024. október 7., hétfő

Mi a különbség labdarúgó és focista között?

FociCROnika

A horvát bajnokság 15. fordulójának legfölényesebb győzelme a Hajdukhoz fűződik, ugyanis a spliti együttes 6:0-ra nyert a Croatia Sesvete ellen. A mérkőzésről mindent elárul, hogy a találkozó utáni sajtótájékoztatón a Croatia edzője, Anto Petrović csak annyit mondott:

– Nagyon gyenge csapatom van, s ezt a Hajduk ellen be is bizonyították. A hat kapott gól nagyon sok, de sajnos el kell mondanom, a reális eredmény az 15:0 kellett volna hogy legyen…

Ami a forduló rangadóját illeti, a zágrábi Dinamo magabiztosan nyert a Karlovac otthonában, így az előnye már öt pont a második helyezett Šibenik előtt. Igor Pamić, a Karlovac trénere azonban nem volt elégedetlen, ugyanis szerinte a két csapat között óriási különbség van: a jelenleg hatodik helyezett karlovaciaknak a Dinamo csapata, ahogy az edző fogalmazott, nem más, mint egy űrhajó.

A legnagyobb előrelépés: Zagreb – A fővárosi együttes a Zadar elleni 4:0-s győzelemnek köszönhetően elkerült a kiesőzónából, s 15. forduló után a 15. helyen áll.

A legnagyobb visszaesés: Croatia Sesvete – A Zadar csapatában méltó vetélytársa volt e „rangos” cím elnyerésében a Croatiának, de az edző nyilatkozata, hogy csapata olyan rosszul játszott, hogy 15:0-ra kellett volna veszítenie, minden dilemmát eloszlatott. Ezzel a vereséggel a Croatia az utolsó, a szakértők szerint arra a helyre került, amelyet megérdemel, s könnyen megtörténhet, hogy a bajnokság végéig ott is marad.

A forduló legjobbja: Davor Vugrinec – A Zagreb játékosa lőtte a Zadar elleni mérkőzés első és negyedik gólját, így csapata elmozdult az utolsó helyről. A két gólon kívül többször is kiváló helyzetbe hozta csapattársait.

A forduló negatív hőse: Mirko Plantić – A Međimurje játékosa a második félidőben állt be a Šibenik elleni mérkőzésen, és a bírói ráadás utolsó percében óriási gólszerzési lehetőséget hagyott ki. Ha belövi, akkor minden bizonnyal egy csúfos sorozatnak vetett volna véget, ugyanis a Međimurje a 2009/2010-es idényben még egyetlenegy pontot sem szerzett vendégként. Plantić azonban kihagyta a kihagyhatatlant, ami azonnal meg is bosszulta magát, ugyanis a Šibenik húsz másodperccel később megszerezte a győzelmet és a három pontot jelentő találatot.

A végére pedig egy találós kérdés maradt, ami már egy ideje kering a szerbiai internetes oldalakon. A történethez hozzátartozik, hogy a horvátok a labdarúgásra a nogomet, a szerbek pedig a fudbal szót használják. Hogy magyarul is érthető legyen a vicc, legyen a nogometaš a labdarúgó, a fudbaler pedig a focista.

– Mi a különbség a labdarúgó és a focista között?

– Annyi, hogy egyetlenegy labdarúgó sem lesz ott a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon…