2024. október 7., hétfő

Nem egy súlycsoportban

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA - Helyszíni tudósítás Budapestről

Amennyire meglepte a fociszakértőket Herczeg András, a Debrecen edzője azzal a döntésével, hogy a fáradt Varga József helyére a macedón Mirsad Mijadinoszkit nevezte a Liverpool elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre, legalább annyira meglepődtek a szurkolók azon, hogy fél órával a találkozó előtt elkezdett esni az eső! Szerencsére az esőcseppek, amelyek a reflektorok miatt azt az érzéki csalódást kelthették az emberben, hogy havaeső esik, csak pár percig idegesítették a nézőket, s 20.45-kor a holland Björn Kuipers sípszavára elkezdődhetett a mérkőzés. A mintegy 2000 liverpooli drukker és a debreceni B-közép kiváló hangulatot teremtett: mindkét szurkolótábor a saját rigmusait kiabálta és éltette a kedvenceit.

Aki esetleg abban bízott, hogy a Debrecennek – ellentétben a két hazai mérkőzésével, a Lyon és a Fiorentina ellenivel – sikerül megúsznia az első tíz percet kapott gól nélkül, annak már a negyedik percben csalódnia kellett, ugyanis Gerrard visszatett labdáját Ngog juttatta közelről Poleksić kapujába.

A 11. percben Gerrard adott középre, a debreceni védelem pedig csak bámulta, amint Kuyt hajszál híján lemaradt a labdáról. Hogy milyenek voltak az erőviszonyok a pályán, arról a két edző mozdulatai hűen tanúskodtak: Rafa Benítez zsebre tett kézzel állt az oldalvonal mellett, Herczeg András pedig mutogatott, kiabált.

A 23. percben a magyar bajnok a sárga lapok számáét illetően előnyhöz jutott, ugyanis Szélesit a bíró sárga lapos figyelmeztetésben részesítette. Az angol szurkolók örömét a hangosbemondó próbálta lelombozni, ugyanis a 30. percben bemondta, hogy Firenzében vezet a Fiorentina a Lyon ellen, ami az angolok búcsúját jelenti a BL-től. A 33. percben a semmiből majdnem egyenlített a Debrecen: Bodnár beadását Rudolf azonban csúnyán melléfejelte, igaz a pontatlanságban nagy szerepe volt Johnsonnak is, aki nem engedte, hogy Rudolf nyugodtan fejeljen. А félidő végéig még egy említésre méltó Ngog lövés volt, amit a debreceniek kapusa bravúrral hárított. Az első játékrészben a Liverpool 66, a Debrecen 34 százalékban birtokolta a labdát, s a magyar bajnoknak kidolgozott akciója nem is volt. A második félidőben egy csapat volt csak a pályán, azt azonban nem Debrecennek hívták. Egyszer ugyan tizenegyest kiáltott a hazai közönség, de Rudolf eséséért nem járt büntető, s Coulibaly becserélése egy kis változást vitt a hazaiak játékába, de ez édeskevés volt a vereség elkerüléséhez. Az utolsó percben még volt egy nagy helyzete a csatárnak, de lövését Reina hárította.

A Liverpool félgőzzel játszva is nyert: az embernek a második félidőben az volt az érzése, hogy a játékosok rosszul lettek elosztva, a pirosak sokkal, de sokkal erősebbek, s emiatt a kívülállók nem igazán élvezhették a meccset. A Liverpool sokkal jobb csapat, ez nem vitás, s az is biztos, hogy az angol focisták hazafelé nem a Beatles örökzöld slágerét, a A Hard Day's Nightot énekelték, ugyanis nem volt ez egy nehéz éjszaka, hiszen könnyen jutottak a három pont birtokába. Más kérdés, hogy a győzelemért járó 800 ezer eurón kívül más örömük nem lehetett, ugyanis a Fiorentina nyert, így a Liverpool már biztosan nem jut a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, s csak az Európa Ligában folytathatja. Sovány vigasz, de a legszebb öröm a káröröm...

A mérkőzés jegyzőkönyve: Debrecen–Liverpool 0:1 (0:1)

Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 41 000 néző, vezette: Kuipres (Hollandia). Góllövő: Ngog a 4. percben.

Debrecen: Poleksić, Bodnár, Mészáros N., Mijadinoszki, Fodor M. (Dombi) – Szélesi, Kiss Z. – Szakály P. (Coulibaly), Czvitkovics, Laczkó – Rudolf.

Liverpool: Reina – Johnson, Carragher, Agger, Insúa – Kuyt, Lucas, Mascherano, Fábio Aurélio (Dossena) – Gerrard (Aquilani) – Ngog (Benajun).

A csoport másik mérkőzésén: Fiorentina–Lyon 1:0.

Az utolsó forduló párosítása: Liverpool–Fiorentina, Lyon–Debrecen.