2024. október 7., hétfő

A doktornő nyomában

KOMMENTÁR

Az utóbbi egy hétben nem jelent meg úgy szerbiai napilap, hogy az olvasó valamelyik oldalon ne találkozott volna dr.Marijana Kovačević nevével és tevékenységével, amiről annyit kell tudni, hogy az elmúlt egy hónapban több világhírű labdarúgó is megfordult a szerb fővárosban, ahonnan egészségesen távozott. Többek között Robin van Persie (Arsenal), Frank Lampard (Chelsea), Pedro Zabaleta és Vincent Kompany (Manchester City) és a liverpooli csapat tagjai: Benajun, Johnson, Riera, Aurélio. Az első hírek arról szóltak, hogy a lovak méhlepényének a segítségével gyógyította meg őket Kovačević, de az utóbbi néhány napban már az emberi magzatot tápláló méhlepényről szólnak. Az említett játékosok közül Frank Lampard számít a legnagyobb sztárnak. Ő pontosan egy héttel ezelőtt volt Belgrádban, s szombaton már vissza is ment Londonba, ahol az orvosok közölték: minden bizonnyal pályára léphet az Arsenal elleni vasárnapi rangadón.

Mindez a belgrádi doktornő miatt lehetséges, ugyanis a Chelsea orvosai háromhetes kényszerpihenőre küldték Lampardot, aki a november 14-én lejátszott Brazília–Anglia barátságos mérkőzés előtt sérült meg: a többórás repülőúton megrántotta az izmát. Félhivatalos információk szerint Lampard belgrádi kezelését a Chelsea játékosa, Slobodan Rajković intézte, aki jelenleg a Twentében szerepel. Rajković SMS-ben kért időpontot Lampardnak, aki az angol Independent lap értesülései szerint már tudott arról, hogy Szerbiában igen nagy port kavart fel a doktornő tevékenysége, vagyis, hogy a munkája után nemcsak az újságírók, hanem az állami szervek is nagy érdeklődést tanúsítottak. Pont emiatt Lampard nem a menetrend szerinti London–Belgrád útvonalon közlekedő járattal érkezett Belgrádba.

Hogy Kovačević doktornő csodát művelt, arra bizonyíték Rafa Benítez kijelentése is, aki elmondta, hogy Riera és Benajun a belgrádi kezelés után két nappal már edzettek, és Benajun már a Debrecen elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen is pályára lépett. Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere azt nyilatkozta, hogy nem híve az ilyen fajta kezeléseknek, de ő nem orvos, hogy eldöntse, mi a jó, mit szabad. A francia tréner hozzátette, annyi bizarr gyógykezelést látott már életében, hogy nyugodtan írhatna egy könyvet is belőlük, de tiszteletben tartja az egyén szabadságát: mindenki úgy gyógyít, ahogy tud.

Az ügy már odáig jutott, hogy a szerb tájékoztatási eszközök közölték, Marijana Kovačević után a rendőrség és az Egészségügyi Minisztérium felügyelősége is nyomoz. Az ok: Szerbiában a méhlepényt a szülészeteken egészségügyi hulladékként kezelik, szigorúan ellenőrzik és nyilvántartják a tárolását. Ez talán a kisebbik ok, ami miatt a felügyelőség is szeretne találkozni Marijana Kovačevićtyel. A nagyobbik az, hogy Szerbiában sem orvos, sem egészségügyi technikus, sem fogorvos, sem állatorvos nem nyitott magánrendelőt Marijana Kovačević néven. Szerbiában a nyilvántartásban egyetlenegy orvos szerepel Marijana Kovačević név alatt, de ő az egészségügy egészen másik ágazatában tevékenykedik.

Ami biztos: az angol labdarúgó-bajnokságban játszó ismert játékosok Belgrádba jöttek gyógykezelésre, amely annyira sikeres volt, hogy valamennyien sokkal gyorsabban pályára léphettek, mint ahogy azt a klub orvosi stábja gondolta. Amit csak néhányan tudnak: hol található Marijana Kovačević jelenlegi rendelője, ugyanis az újbelgrádin egy nagy lakat van. És a legfontosabb kérdés: a Marijana Kovačević csak egy álnév, vagy valós személyről van szó?

Kérdések, amelyekre a felügyelőség és a szerb újságírók már napok óta keresik a választ. A labdarúgókat a név annyira nem érdekli, hiszen ők meggyógyultak. Mindenesetre érdekes lesz figyelni az Arsenal–Chelsea rangadót, amelyen ha Lampard betalál az Ágyúsok kapujába, talán leolvashatjuk a szájáról, amint azt mondja: „Thank you, Marijana.”

Ha így lesz, egy kérdésre már választ is kaptunk. Ennek az esélye azonban minimális, s nagyon úgy néz ki, hogy egy ideig Marijana Kovačević csak gyógyítani fog: titokban, úgy, ahogy tette ezt eddig is.