2024. október 7., hétfő

A Sírásók Toulouse-ban

LABDARÚGÁS
A francia újságok ezt a képet közölték a belgrádi örökrangadóról…

Annak ellen ére, hogy Partizan Labdarúgóklub vezetése azt tanácsolta, hogy a csapat szimpatizánsai ne utazzanak el Toulouse-ba, a város nevét viselő csapat elleni Európa-ligás mérkőzésre, a Sírásók egy kisebb, mintegy száz tagot számláló csoportja mégis ott lesz a francia városban. A klub vezetősége arra kérte a drukkereket, hogy ezúttal ne bíztassák a helyszínen a csapatot, elkerülve így azokat a nem kívánatos következményeket, amelyek a belgrádi mérkőzés előtti történtek miatt következhetnek be. Mint ismeretes, szeptember 17-én a Partizan–Toulouse (2:3) találkozó előtt a belgrádi fekete-fehérek „szurkolói” megtámadták a francia drukkereket, s Brice Taton olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy később a kórházban meghalt.

Nem elképzelhetetlen, hogy a Toulouse szurkolói bosszút szeretnének állni Taton halála miatt, s ezért – Partizan-drukkerként – nem tanácsos Franciaországba utazni a mérkőzésre. Ami a mérkőzést illeti, a Partizan szempontjából már semmilyen jelentősége sincs a találkozónak, hiszen a belgrádi együttes minden esélyét elvesztette a továbbjutásra. Talán emiatt is, a francia lapok sem a mérkőzéssel, hanem inkább a szurkolókkal foglalkoznak. A Le Monde-ban megjelenő írás közli a Partizan vezetőségének tanácsát, hogy a szurkolók ne utazzanak Toulouse-ba, s ezen kívül a francia lap a hétvégi, 137. belgrádi örökrangadón történt incidensekkel foglalkozik, kiemelve, hogy a Partizan hívei ősi ellenfelük stadionjában felgyújtották a déli lelátó egy részét, valamint azt a hírt, hogy a mérkőzésen és utána többen megsérültek, s a rendőrség néhány személyt őrizetbe is vett. A francia újság megemlíti még, hogy a Partizan képviselői, a franciaországi tartózkodásuk során megkoszorúzzák majd Brice Taton sírját.

A belgrádi lapok úgy tudják, hogy a ma esti mérkőzésre mintegy száz belgrádi szurkoló utazik majd el, s hozzájuk csatlakoznak majd a külföldön élő Partizan-drukkerek is. A Sírásók sokkal nagyobb számban szerettek volna Toulouse-ba menni, ám a francia nagykövetségen elutasították a vízumkérelmeiket, így a francia városba csak azok utaznak, akik már előbbről rendelkeznek schengeni vízummal.

A mai program, J csoport: Santar Donyeck–Club Brugge (19 óra), Toulouse–Partizan (19 óra, B92). A sorrend: 1. Sahtar 12, 2. Club Brugge 7, 3. Toulouse 4, 4. Partizan 0 pont. Az utolsó forduló párosítása: Club Brugge–Toulouse, Partizan–Sahtar Donyeck.