2024. október 7., hétfő

Németország, Ausztrália és Ghána

LABDARÚGÁS – 2010-ES VB - Szerbia a D csoportba került a jövő évi világbajnokságon

Pénteken délután Fokvárosban kisorsolták a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását: az európai 7. csoportból első helyen továbbjutó Szerbia a D csoportba került, ahol Németország, Ausztrália és Ghána lesznek az ellenfelei. A világbajnokság június 11-én kezdődik, s pontosan egy hónappal később, július 11-én fejeződik be a fináléval. Ami az ellenfeleket illeti, az előző vb-bronzérmese, Németország csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra, Ghánát a szerb Milan Rajevac vezeti, s 2006-ban a nyolc közé jutásért 3:0-ra veszített Brazíliától, Ausztrália pedig az előző világbajnokságon Horvátországot előzte meg a csoportban, s a nyolcaddöntőben pedig csak minimális arányban, Tottinak a 90+5. percben 11-esből lőtt góljával veszített Olaszország ellen.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke (Beta/AP)

Ami a tegnapi sorsolást illeti, a másfél órás műsort egy éven át készítették a szervezők, s a műsor előkészítésében 3254 személy vett részt: 1587-en feleltek a biztonságért, 400-an a helyi önkormányzatból „érkeztek”, 80-an embernek a szórakoztatás volt a feladatuk, s 380 önkéntes vett részt a szervezésben.

A ceremónia elején Nelson Mandela szólalt fel először, utána pedig Joseph Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és Jacob Zumának, a Dél-afrikai Köztársaság elnökének a beszéde következett. Utánuk Giancarlo Abate, Olaszország Labdarúgó-szövetségének az első embere érkezett, aki magával hozta a három évvel ezelőtt Németországban elhódított trófeát. A nézők megismerkedhettek a vb-re kijutó válogatottakkal, a vb hivatalos kabalafigurájával, egy leopárddal, aki a számítógép segítségével jelent meg a színpadon, valamint a világbajnokságok történelmével, utána pedig a egy labdarúgó mérkőzés következett, amelynek a főszereplői az állatvilágba tartozó élőlények voltak.

A sorsolás 18.54-kor kezdődött, s csakúgy, mint az előző világbajnokság csoportbeosztásainak kisorsolásakor, ezúttal is egy gyönyörű nő, a 2003-ban Oscar-díjas Charlize Theron színésznő vett részt, valamint Jerome Valcke, a FIFA főtitkára. A 2006-os németországi vb sorsolásában a modell Heidi Klum vett részt, aki akkor nem sok szerencsét hozott Szerbia és Montenegrónak, ugyanis az Ilija Petkovićáltal irányított válogatott Argentínával, Hollandiával és Elefántcsontparttal került egy csoportba. A SCG-együttes akkor három vereséggel, nulla ponttal és 2:10-es gólkülönbséggel fejezte be a szereplését.

Szerbiában sokan bíznak abban, hogy a Radomir Antić szövetségi kapitány a Dél-afrikai Köztársaságban sokkal sikeresebb lesz, s a szerb válogatott nemcsak addig lesz titkos esélyes, amíg be nem mutatkozik...

A nyitómérkőzést, amelyet Johannesburgban rendeznek, a házigazda Dél-afrikai Köztársaság és Mexikó játssza. Első ránézésre a G csoport tűnik a legerősebbnek, ahol Brazília, az ötszörös világbajnok, Portugália, az előző vb negyedik helyezettje, és a Didier Drogbával felálló Elefántcsontpart található. A szlovéneket elkerülte a szerencse, ugyanis a C csoportban Anglia, az Egyesült Államok és Algéria lesz az ellenfelük.

A csoportbeosztás, A csoport: 1. Dél-afrikai Köztársaság, 2. Mexikó, 3. Uruguay, 4. Franciaország.

B csoport: 1. Argentína, 2. Nigéria, 3. Dél-Korea, 4. Görögország.

C csoport: 1. Anglia, 2. Egyesült Államok, 3. Algéria, 4. Szlovénia.

D csoport: 1. Németország, 2. Ausztrália, 3. Szerbia, 4. Ghána.

A csoport programja (június 13-án): Németország–Ausztrália (Durban), Szerbia–Ghána (Tshwane/Pretoria). Június 18-án: Németország–Szerbia (Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth). Június 19-én: Ghána–Ausztrália (Rustenburg). Június 23-án: Ghána–Németország (Johannesburg), Ausztrália–Szerbia (Nelspruit).

E csoport: 1. Hollandia, 2. Dánia, 3. Japán, 4. Kamerun.

F csoport: 1. Olaszország, 2. Paraguay, 3. Új-Zéland, 4. Szlovákia.

G csoport: 1. Brazília, 2. Észak-Korea, 3. Elefántcsontpart, 4. Portugália.

H csoport: 1. Spanyolország, 2. Svájc, 3. Honduras, 4. Chile.

Bombafenyegetés a sorsolás előtt

Elfogtak egy külföldi újságírót, aki egy bomba felrobbantásával fenyegetőzött órákkal a péntek esti labdarúgó-világbajnoki csoportsorsolás előtt, a fokvárosi helyszínen. A rendőrség bejelentése szerint egy akkreditált újságíró azt állította, hogy táskájában robbanószerkezet van. A táskát eldobta, majd megpróbált elmenekülni a Convention Center elől. A létesítménybe közel egyórás várakozás után lehetett ismét bejutni. Amennyiben a fenyegetőzőt bűnösnek találják, börtönbüntetést is kaphat. A rendőrségi közlemény szerint korábban szintén volt bombafenyegetés, egy helybéli kétszer is telefonált, hogy bombát helyezett el a reptéren.

A leggömbölyűbb labda

Pénteken bemutatták a jövő évi, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdáját, amelyet Jabulani névre kereszteltek. A játékszer hivatalos prezentációján részt vett Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, Franz Beckenbauer, a németek korábbi világbajnoka és David Beckham, az angol válogatott középpályása. A labdát az Adidas gyártja, az elnevezés pedig zulu nyelven ünnepséget, ünneplést jelent. A Jabulani egy újonnan kifejlesztett bőrből készült, és nyolc különálló darabból van összevarrva. A gyártó tájékoztatása szerint a játékszer a korábbi modellekhez képest egyenletesebb röppályát ír le, és anyagának köszönhetően jó foghatóságot biztosít. Az Adidas úgy jellemezte: ez a valaha előállított leggömbölyűbb labda.