2024. október 7., hétfő

Érdekes csoport

LABDARÚGÁS – 2010-ES VB – Antić a jövőben is optimista lesz, Ghánában elégedettek a sorsolással – Löw szerint elkerülte őket a szerencse, Verbeek úgy véli, nincs esélytelen együttes a kvarte

Mint arról a hétvégi számunkban már beszámoltunk, péntek este Fokvárosban kisorsolták a 2010-es világbajnokság csoportbeosztását. Szerbia a D csoportban kapott helyet, ahol Németország, Ghána és Ausztrália lesz az ellenfele. A szerb válogatott szövetségi kapitánya, Radomir Antić a következőket nyilatkozta a sorsolás után:

Elégedett vagyok, s bízok abban, hogy sikerül továbbjutnunk. Hinnünk kell magunkban, hiszen egy nagy lehetőség előtt állunk. Eddig is optimista voltam, s a sorsolás után sem látom annak okát, hogy ezen változtassak – nyilatkozta Antić, aki hozzátette, nagyon sok függ majd az első mérkőzés eredményétől, amelyen Szerbia Ghána ellen lép pályára.

A szerb válogatott csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra

Az első mérkőzés perdöntő lehet, s meghatározza majd a csoport többi találkozójának alakulását is. A második mérkőzésünket a tengerparton játsszuk Németország ellen, utána pedig visszatérünk Nelspruitba, az igen jelentős tengerszint feletti magasságon fekvő városba, ahol Ausztrália következik. Ami Ghánát illeti, nagyon jó játékerőt képviselő csapatról van szó. A legjobbjuk a Chelseaben játszó Mikael Essien. Németországot tisztelnünk kell, nagy csapatról van szó. Ausztráliát sem szabad lebecsülnünk, azonban velük az utolsó mérkőzést játsszuk, s akkor már tudjuk majd, milyen eredményt kell ellenük elérnünk. A csoport első számú esélyese Németország, a Ghána elleni mérkőzés pedig bizonyítási vágy által lesz fűtött, ugyanis az afrikai csapat edzője szerb Milovan Rajevac.

Tomislav Karadžić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy elégedett a sorsolással, hiszen Szerbia egy közepesen erős csoportba került.

Lehetett volna könnyebb, de nehezebb is. Jó eredményt érhetünk el, de nem szabad lazítanunk, hiszen egyik ellenfelünk sem gyenge. A ceremónia előtt azért szurkoltam, hogy a németekkel legyünk egy csoportban, mivel úgy éreztem, ellenük van keresnivalónk, egyenlő félként küzdhetünk – mondta Karadžić.

Ghána elődöntős lesz!

Ghánában a sorsolás után a legtöbben boldogok voltak. A The Mail lap szerkesztője, KofiAgyepong a goal.com honlapnak azt nyilatkozta, hogy az afrikai válogatottnak egyik ellenfelétől sem kell tartania, hiszen valamennyi ellen képes a jó eredményre.

Szerbiának megvannak a lehetőségei a jó eredményre, hiszen elsők voltak egy olyan csoportban, ahol rajtuk kívül Franciaország és Románia is szerepelt. A szerb játékosok minden bizonnyal nagyon motiváltan érkeznek majd a világbajnokságra, hogy kiköszörüljék az előző vb-n elszenvedett csorbát – nyilatkozta Agyepong.

A ghánai szurkolók egyesületének elnöke, Abraham Boakye azt mondta, biztos benne, hogy a válogatottjuk bejut a 16 közé.

Nagyon boldog vagyok, hiszen jó csoportba kerültünk. Ausztráliától erősebbek vagyunk, s Szerbia sem kellene, hogy gondot okozzon. Németország az egyetlen ellenfél, amely ellen nem lesz könnyű, de nem vagyok emiatt ideges. Ami Ghánát illeti, meg fogjuk dönteni az afrikai csapatok rekordját, s bejutunk az elődöntőbe. Azt azonban még nem tudom megmondani, hogy ki nyeri a világbajnokságot – mondta Boakye.

Az Antić által is említett Essien mellett ki kell még emelni az Interben játszó Sulleyman Ali Muntarit és a Bologna labdarúgóját, Stephen Appiah-t, aki megfordult már a Juventusban és a Fenerbahcéban is. Ghána 1963-ban, 1965-ben, 1978-ban és 1982-ben is Afrika bajnoka volt. Az afrikai csapatok közül elsőkánt harcolták ki a részvételt a jövő évi világbajnokságon, s jelenleg a 38. helyen állnak a FIFA világranglistáján.

A ghánai nemzeti tizenegyet a szerb Milovan Rajevac irányítja

Veretlen ausztrálok

Szerbia első mérkőzését azzal az Ausztráliával játssza, amely veretlenül jutott ki a világbajnokságra. Az auszik Japánnal, Bahreinnel, Katarral és Üzbegisztánnal kerültek egy csoportba a selejtezők során, s a nyolc mérkőzésükből hatot megnyertek, kettő döntetlennel ért véget (Japán és Katar ellen 0:0 volt), s 12:1-es gólkülönbséggel fejezték be a csoportküzdelmeket, öt ponttal megelőzve a második helyezett Japánt.

Érdekesen alakult a sorsolás. Hatalmas kihívás lesz legyőzni ezeket az együtteseket, és bejutni a legjobb tizenhat közé. Szerintem egyébként nincs esélytelen csapat a kvartettünkben – mondta a holland Pim Verbeek,az ausztrálok szövetségi kapitánya. Habár 2006-ban még a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya volt, így Verbeeket annyira nem fűti a bizonyítási vágy, mint a játékosait, akiknek még ma is álmatlan éjszakáik vannak a három évvel ezelőtti vb-nyolcaddöntő miatt. Ausztrália akkor a nyolcaddöntőben nagyon jól játszott Olaszország ellen, s Materazzi kiállítása miatt 40 percen át emberelőnyben is volt, ám a világbajnokságon történetének legkésőbb megítélt büntetőjének köszönhetően (Totti a ráadás 5. percében volt eredményes) Olaszország jutott a nyolc közé, s később a világbajnokságot is megnyerte.

Ausztrália igen magasan jegyzett a FIFA-világranglistáján, ugyanis a 21. helyen áll, s 863 pontjával 37 ponttal van kevesebbje, mint a 20. helyen álló Szerbiának.

Ausztrália veretlenül nyerte meg a vb-selejtezős csoportját

A német kapitányt Antić (is) tanította

A Kicker honlapján található sorsolásról szóló írásnak a belgrádi Sport napilap címét adták: „Charlize, Szerbia csókol”, utalva ezzel arra is, hogy Szerbiában elégedettek a csoportellenfelekkel. Ami a németeket illeti, Joachim Löw szövetségi kapitány nem titkolta, hogy világbajnokságot szeretnének nyerni, s tisztában van vele, hogy ehhez valamennyi ellenfelüket le kell győzniük.

Egy érdekes csoportba kerültünk. Nem mondanám, hogy szerencsénk volt, ugyanis ez egy erős kvartett. Nagyon fontos, hogy az első mérkőzésünket, az Ausztrália ellenit megnyerjük. A szerbek erősek, tele vannak remek játékosokkal, nagyon tisztelem őket. Ghána véleményem szerint egyáltalán nem esélytelen, és az ausztrálokat sem szabad leírni – nyilatkozta Löw. A Német Labdarúgó-szövetség honlapja emlékeztet, hogy 1974-ben Németország szintén Ausztráliával került egy csoportba, s akkor a csapat 3:0-ra győzött, majd a döntőben Hollandiát legyőzve, megnyerte a világbajnokságot. Arra a kérdésre, hogy kit tart a legerősebb ellenfélnek, Löw a következőket válaszolta:

Mint említettem, Szerbia megérdemli a tiszteletet, hiszen magabiztosan nyerték meg a csoportjukat a vb-ezüstérmes franciák előtt. Kiváló játékosaik vannak. Radomir Antićtól még én is tanultam, hiszen amikor a Barcelona edzője volt, akkor előadásokat tartott, s ezeken én is jelen voltam.

A németek háromszor nyertek világbajnokságot (1954, 1974, 1990), s ugyanennyiszer voltak Európa legjobbjai is (1972, 1980, 1996). Jelenleg a hatodik helyen állnak a FIFA világranglistáján.

Az előző világbajnokságon Németország bronzérmes volt