2024. október 7., hétfő

A HTV tavasztól nem szereti a focit

FociCROnika

A sokak által ismert Igor Štimac, aki a horvát I. ligás klubok szakszervezetének elnöke,két éven át minden fórumon azért harcolt, hogy a horvát első osztályban ne 12, hanem 16 csapat legyen. Štimac álma teljesült, hiszen a 2009/2010-es idényben négy csapattal több szerepelt a horvát I. Ligában. Ez leginkább a zágrábi Dinamónak kedvezett, amely magabiztosan nyerte meg az őszi idényt, amelynek a mérkőzéseit kevesebben látták, mint a tavalyi szezonét. Ami a klubok anyagi helyzetét illeti, a 16 csapatból 14-nek vannak pénzügyi gondjai (a Dinamo és a Hajduk mindig jobban álltak mint a többiek). Érdekes, hogy a 16 csapatos bajnokságot legjobban a Dinamo kritizálta, ám talán ő húzta a legtöbb hasznot belőle, hiszen hatpontos előnnyel várja a tavaszt, s a fiókcsapata, a Lokomotiva is szépen gyűjtögette a pontokat.

Érdekes, hogy a HRT egyik legnézettebb műsora, a Volim nogomet (Szeretem a focit) minden bizonnyal nem éli meg a tavaszt, ugyanis a HTV törli a programból. Hogy ezért a pénzsóvár HTV a hibás, vagy a 16 klub marketingszolgálata, a labdarúgás szerelmeseinek teljesen mindegy. Néhány klub jelezte, hogy a televíziós közvetítések miatt a stadionba látogatók száma, ami érthető is, hiszen a kényelmetlen üléseket sokan nagy örömmel cserélték fel az otthoni fotelekre.

A horvát bajnoksághoz kapcsolódó hír még, hogy a magyar válogatottban is 12-szer pályára lépő, romániai származású Csizmadia Csaba pár napja a vezetőséggel egyeztetve felbontotta szerződését és elhagyta a Slaven Belupo együttesét. A koprivicai csapat igazgatója, Robert Markulin elmondta, nem Csizmadia lesz az egyetlen, aki távozik a klubból. Csizmadia az idény elején az olasz II. ligás Grossetótól érkezett Horvátországba, s habár nem lehet azt mondani, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az se igaz, hogy egy nagyon rossz vásárt csinált volna vele a Slaven Belupo. Csizmadia azért távozott, mert nem volt állandó helye a kezdőcsapatban, ám talán ez még nem is volt annyira nagy gond, mint az, hogy néhány horvát tájékoztatási eszköz közölte, hogy a horvát kupa negyeddöntőjében akarattal lőtt öngólt. Csizmadia, aki pályafutása során megfordult a Fehérvárban és a német Mattersburgban is, 15 mérkőzésen szerepelt a Slaven Belupóban (1233 percet), s két gólt, illetve egy öngólt lőtt. Az Euroliga selejtezőjében hatszor lépett pályára (540 perc), két gólt lőtt és egy sárga lapot gyűjtött be. A német Transfermarkt szerint a 24 éves játékos értéke 356 000 euró.

Csizmadia Csaba