2024. október 7., hétfő

Szerbia, a korlátlan lehetőségek országa

KOMMENTÁR

Radomir Antić, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Novosti napilap értesülései szerint az új szerződésének értelmében havonta 44 ezer eurót keres majd, s ezen kívül az 1948-ban Begaszentgyörgyön (Žitište) született szakember nemrég a belgrádi Partizan Labdarúgóklub közgyűlésének új tagja lett – legalábbis ezt állítja Mile Jovičić, a fekete-fehér klub alelnöke. Elsőre olvasatra azt mondhatnánk, hogy nincs ezzel semmi gond, de ha valaki olvasta a Sport napilap szombati számát, amelyben Antić nyilatkozik, akkor kiderül, hogy elég sok a probléma. A szerb szövetségi kapitány ugyanis közölte, ő még nem tud arról, hogy 44 ezer euró lenne a havi jövedelme, s arról sem értesítette őt senki, hogy beválasztották a Partizan közgyűlésébe.

Csütörtök este a Partizan kosárlabdacsapata óriási bravúrt vitt véghez, ugyanis Belgrádban az Euroliga 7. fordulójában 93:92-re legyőzte a török Efes Pilsent. A mérkőzésen a fővárosi együttes szurkolói 472 540 dinárt és 335 eurót (összesen mintegy 5000 euró) gyűjtöttek össze, s ennyivel járultak hozzá a Partizan 15 000 eurós büntetéséhez, amelyet az Olympiakosz elleni rendbontásért kell kifizetnie a belgrádi klubnak. Az Efes elleni győzelem után a kosárlabdázók együtt ünnepeltek a szurkolóikkal, s mint kiderült, együtt skandálták azokat a sértegető rigmusokat, amelyeknek a célpontja Brankica Stanković, a B92 televíziós csatornán jelentkező Insajder című oknyomozó műsor főszerkesztője volt. A Partizan elnöke, Predrag Danilović a szurkolók viselkedését a győzelem utáni eufóriával magyarázta, de hozzátette, minden sértegetést elítél. Az egykori kiváló kosárlabdázó szerint nem kellene semmi rosszat keresni a csütörtöki mérkőzés kapcsán, s a klubnak ezért nem is kell hivatalosan állást foglalni az üggyel kapcsolatban. A kérdéses dalról, amelyet a szurkolók és a játékosok együtt énekeltek, annyit mondott, „nem tudja, hogy a B92-ről és Brankica Stankovićról van-e benne szó”. A Szerbiai Demokrata Párt tagja, Andrija Mladenović, aki a Partizan Kosárlabdaklub alelnöke is, először beleegyezett, hogy az esettel kapcsolatban nyilatkozik a B92-nek, utána azonban meggondolta magát. Megbüntetve szinte biztos, hogy nem lesz semmi, hiszen a szerbiai ügyészség akkor sem mutatta meg erejét, amikor tavaly szeptemberben a C. zvezda Labdarúgóklub játékosai Igazságot Mišićnek feliratú pólóban futottak ki a Jagodina elleni mérkőzésre, vagyis azt a fiatalemberért „kampányoltak”, akit éppen akkor ítéltek el első fokon tíz év szabadságvesztésre, mert a Hajduk elleni találkozón egy 1000 fokon égő fáklyát próbált meg Nebojša Trajković civil ruhás rendőr torkán lenyomni. A múlt héten Új-Belgrádban megjelent egy felirat: „Megöltük Brice Tatont, megöljük az összes franciát”. A felirat alkotóját megtalálták, ám az ügyészség nem indított ellene eljárást, azzal az indokkal, hogy ebben az üzenetben nincs semmilyen szabálysértésre utaló rész. A szerb ügyészségen minden bizonnyal sose olvastak József Attilát, aki a Hazám című versében nagyon szépen leírja:

„Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!”

Mi köze ennek az egésznek Radomir Antićhoz? Annyi, hogy a 61 éves edző 2008. augusztus 18. óta irányítja a szerb labdarúgó-válogatottat, s a szombati nyilatkozatában, amelyben arra a kérdésre, hogy mit gondol a fizetésemeléséről és a közgyűlésben való tagságáról, a szövetségi kapitány csak azt mondta, amit az országban élők nagy része már gyerekkora óta tud:

– Szerbiában mindent szabad…

A C. zvezda játékosai a Jagodina elleni találkozón az „Igazságot Urošnak” feliratú pólóban futottak ki