2024. október 7., hétfő

A portugálok soha nem sietnek

ASZTALITENISZ
A portugál Mirandela férfi csapata (jobbról az első Námesztovszki Attila)

Két év németországi idegenlégióskodás után Námesztovszki Attila úgy döntött, hogy elfogadja a portugál Mirandela Asztaliteniszklub kiváló ajánlatát, s kipróbálja magát a portugál II. Ligában. Mint arról már írtunk, Attilának áprilisban operálták a térdét, ugyanis a térdkalácsa elmozdult.

– Még mindig nem terhelem le a térdem maximálisan. Szerencsémre a kínai edzőm nagyon megértő volt, ami érthető is, hiszen a női csapatban játszó kínai lánynak is hasonló sérülése volt, s így az edző tudta, hogy folyamatosan kell növelni a terhelést, nem pedig hirtelen, mert az nagyon veszélyes lehet – nyilatkozta a Magyar Szónak a bajsai származású játékos, akit tegnap még portugáliai lakásában sikerült elérnünk.

• Szerbiában úgy ismertek, mint aki mindig teljes erőbevetéssel dolgozott végig minden edzést. Portugáliában mi a helyzet?

– A hozzáállásom nem változott, itt is megpróbálok maximálisan odafigyelni a tréningeken. Naponta kétszer edzünk, délelőtt két órás, délután pedig három órás a tréning. Hétfőn és csütörtökön reggel súlyozunk: az edző nagy hangsúlyt fektet az erőnlétre, mivel napi öt óra edzést csak fizikailag jól felkészített játékosok bírják ki. Az edzések dinamikusabbak, pörgősebbek, mint Szerbiában, de ez nem biztos, hogy a portugál mentalitásnak, inkább a kínai edző szigorúságának tudható be.

• Mennyire vagy elégedett a feltételekkel?

– Csak pozitívumokat mondhatok, hiszen valóban minden, a klub, a konditerem, a medence és az edzőpartnerek is kiválóak. Mirandela egy 30 ezer lakost számláló város, amelyben a legnépszerűbb és a legsikeresebb sport az asztalitenisz.

• A női csapat őszi bajnok lett az I. Ligában, ti pedig a II. Ligában végeztetek a táblázat élén.

– A férfi együttesben rajtam kívül még két portugál, João Geraldo és Jorge Tito szerepel. Három együttes van a ligánkban, amelyek erősek, a többiek annyira nem képviselnek jelentős játékerőt. Az őszi idény során a 12 mérkőzésemből 11-et nyertem, s mindössze egy meccset veszítettem el, azt is úgy, hogy a döntő szettben 11:9-re kaptam ki. A csapat valamennyi mérkőzését megnyerte, így veretlenül lett őszi bajnok. A II. Ligában szerencsére még nincsenek kínaiak, de az I. Ligában már igen, méghozzá elég szép számban. Célunk, hogy a tavaszi idényben is hasonló eredményt érjünk el, vagyis, hogy megszerezzük a bajnoki címet, mivel csak az első helyezett jut egy ligával feljebb.

• Milyenek a portugálok?

– Ők és az életmódjuk is laza. Itt mindenkinek mindenre van ideje, soha senki nem siet... Nekem ez nagyon furcsa, hiszen én ahhoz voltam szokva, hogy az emberek mindig sietnek valahová. Négy hónapja vagyok Portugáliában, s nyugodtan mondhatom, hogy mostanra elég jól elsajátítottam az életmódjukat...

• Hogy állsz a portugál nyelvvel?

– Egyre jobban megy. Hetente négyszer járok órákra, a klub biztosított nyelvtanárt. És persze sokat segít, hogy klubtársam a csókai Erdélyi Annamária már több, mint egy éve Portugáliában van, így tőle is tanulhatok. A kínai edzővel németül beszélek, hiszen mindketten voltunk Németországban, a z ázsiai játékosokkal pedig angolul vagy portugálul kommunikálok.

• Milyen a viszonyod a klubtársaiddal?

– Nagyon jó a klubon belüli hangulat, hiszen az egész csapat, jobban mondva az egész klub egy nagy családra hasonlít. Minden meccs előtt és után együtt megyünk ebédre, vacsorára. Talán ez is kulcsfontosságú abban, hogy a klub ennyire sikeres.

• Tervek?

– A szerződésem két évre szól, vagyis még egy évig biztosan maradok. Ha feljutnánk, akkor biztos, hogy kellene még egy jó játékost szerződtetnünk, hiszen az I. Ligában már sok a jó csapat.

• Az ünnepekre hazalátogatsz?

– Ma, vagyis csütörtökön indulok haza, s két és fél hetet leszek otthon. Utána megyek vissza Portugáliába, mivel január 9-én már kezdődik a tavaszi idény. Jól érzem magam a dél-európai országban, de ehhez az is kellett, hogy a családom és a barátnőm mindig és mindenben támogattak és támogatnak, és, hogy tudom, mindig számíthatok rájuk.

Holnap a klubtárs nyilatkozik

Mint a cikkből is kiderül, Erdélyi Annamária másfél éve a Mirandela női együttesét erősíti, s a női csapat is őszi bajnok lett. Arról, hogy a csókai asztaliteniszező hogyan szerepelt az őszi idényben, mennyire elégedett a teljesítményével, valamint arról, hol és hogyan készül majd a december 26-án és 27-én Nagybecskereken sorra kerülő Top12 versenyre, holnapi számunkban olvashatnak.