2024. október 8., kedd

Szerbia–Horvátország a rajton

KÉZILABDA Kedden kezdődik a női Európa-bajnokság

Keddtől december 14-éig Macedónia ad otthont a 8. női Európa-bajnokságnak, melyen Szerbia és Magyarország is indul. Az előbbi célja a csoportból való továbbjutás, míg a szakértők Magyarországot az éremesélyes válogatottak közé sorolják.

A szerbiai válogatott a felkészülési mérkőzéseken igen jól játszott, s a két találkozón egyszer le is győzte Romániát. Časlav Dinčić 16-os keretében a legidősebb játékos a kapus, Zlata Paplacko, aki áprilisban betöltötte a 40. életévét, a legfiatalabb pedig a 18 éves Dragana Cvijić, aki a beálló posztján játszik. A 18 játékosnak fele a szerbiai bajnokságban játszik, a legtöbben Vrnjačka Banjáról érkeztek. A szerb együttes a D csoportban szerepel, ahol Németország, Horvátország és a vendéglátó Macedónia lesz az ellenfele. Biljana Balać, a válogatott másik beállósa is úgy véli, a legfontosabb, hogy az együttes továbbjusson a csoportból, vagyis, hogy az első három hely közül valamelyiket megszerezze a csoportban.

Napról napra jobban játszunk, s talán ezért is növekszik a közvélemény elvárása. Úgy vélem, felkészültünk az Eb-re, és a jelenlegi cél mindenképpen az, hogy bejussunk a második körbe. Ha ez sikerül, akkor majd meglátjuk, hogyan tovább – mondta Balać. A szerb együttes játssza a kontinensviadal első mérkőzését, amely ma 17.45-kor kezdődik, az ellenfél pedig a horvát válogatott lesz.

A magyar női válogatott tagjai az elődöntőt tűzték ki célként, a szövetség elnöksége pedig a legjobb hat közé jutást várja a csapattól. Az olimpiai negyedik helyezett együttesnek nem lesz könnyű dolga. Már a csoportban hihetetlenül kemény ellenfelek várnak rá: szerdán az örök rivális román csapat, pénteken a pekingi játékokról meglepetésre lemaradó, így most várhatóan kettőzött erővel készülő dán alakulat, majd vasárnap a francia válogatott. A kvartett utolsó helyezettje búcsúzni kényszerül, a többiek a jövő heti középdöntőben folytathatják szereplésüket a norvég-spanyol-ukrán-portugál csoport három legjobbjával. Imre Vilmos, az olimpia után kinevezett szövetségi kapitány, akinek ez lesz az első kontinensviadala, bizakodó. Pozitívum, hogy sikerült elérnie: a világ egyik legjobb kapusának tartott Pálinger Katalin korábbi elhatározását megváltoztatva mégis szerepet vállaljon. Gondot okoz ugyanakkor, hogy Tóth Tímea – betegsége és sérülése után – még nincs százszázalékos állapotban, Ferling Bernadett várandós, így őt nélkülözni kell, Pigniczki Krisztina pedig lemondta a válogatottságot. Így aztán öten – Pastrovics Melinda, Balogh Barbara, Vincze Melinda, Bulath Anita és Sopronyi Anett – első Eb-jén játszik majd. Az elnökség döntése alapján az első helyezés 15 millió, a második 12 millió, a harmadik 10 millió, a negyedik 7 millió, az ötödik 5 millió, a hatodik helyezés pedig 4 millió forintot ér. Az Eb-ről a két finalista kijut a jövő évi kínai (Sanghaj melletti) vb-re, s az aranyérmes automatikusan indulhat a 2010-es norvég–dán közös rendezésű kontinensviadalon.

A csoport (Szkopje): Franciaország, Magyarország, Dánia, Románia. B csoport (Ohrid): Norvégia, Portugália, Spanyolország, Ukrajna. C csoport (Ohrid): Oroszország, Svédország, Ausztria, Fehéroroszország. D csoport (Szkopje): Németország, Horvátország, Macedónia, Szerbia

A csoport, december 3., szerda: Magyarország–Románia (18.15), Franciaország–Dánia (20.15). December 5., péntek: Románia–Franciaország (18.15), Dánia–Magyarország (20.15). December 7., vasárnap: Franciaország–Magyarország (18.15), Dánia–Románia (20.15).

D csoport, december 2., kedd: Horvátország–Szerbia (17.45), Németország–Macedónia (20.15). December 4., csütörtök: Szerbia–Németország (18.15), Macedónia–Horvátország (20.15). December 6., szombat: Németország–Horvátország (18.15), Macedónia–Szerbia (20.15). Középdöntő, I. csoport (Ohrid), december 9., kedd: A1–B2, A2–B1, A3–B3. December 10., szerda: A1–B3, A3–B1, A2–B2. December 11., csütörtök: A2–B3, A3–B2, A1–B1.

Középdöntő, II. csoport (Szkopje), december 8., hétfő: C1–D2, C2–D1, C3–D3. December 10., szerda: C1–D3, C3–D1, C2–D2. December 11., csütörtök: C2–D3, C3–D2, C1–D1. (A mérkőzések 16.15-kor, 18.15-kor és 20.15-kor kezdődnek.)

December 13., szombat (Szkopje): az 5. helyért: I. 3–II. 3 (11.30). Elődöntő: I. 1–II. 2 és I. 2–II. 1. (14 óra és 16.30).

December 14., vasárnap (Szkopje): a 3. helyért (14 óra). Döntő (16.30).

Győzelem 22 év után

Szerbia férfiválogatottja 35:29-re nyert Oroszország ellen a 2010-es ausztriai Európa-bajnokság selejtezőjének 2. csoportjában. A niši Čair Sportcsarnokban félidőben még döntetlen állt az eredményjelző táblán, ám a második játékrészben a hazai csapat a közönség fergeteges buzdításának köszönhetően legyőzte ellenfelét. A szerb válogatott így négy mérkőzés után három győzelemmel és egy döntetlennel (Svájc ellen) a csoport első helyén áll hét ponttal. A szerb válogatott 22 év után tudott ismét nyerni Oroszország ellen, s így bizakodva várhatja a következő mérkőzését, amikor Bosznia-Hercegovina lesz az ellenfél. A Jovica Cvetković vezette szerb együttes legeredményesebb játékosa Momir Ilić volt 10 góllal.

Eb-selejtező, 2. csoport, 4. játéknap: Szerbia–Oroszország 35:29 (15:15)

Szerbia: Pejanović, Stanić, Bojinović 5, Nikolić 1, Ilić 10, Stojanović 5, Rajković 1, Prodanović 1, Šešum 2, Ćuruvija, Toskić 3, Kojić 1, Vučković, Nikčević 6.

Oroszország: Gramsz, Filipov 3, Csipurin 3, Dibirov 5, Revin, Kovalev 2, Kajnarov, Csernoivanov 1, Ivanov, Titov, Igropulo 6, Predibalov 4, Rasztvorcev 4, Kamanyin.

A tíz gólt lövő Monir Ilićet nem tudták megállítani az orosz játékosok