2024. október 8., kedd

Magyarország továbbjutott

VIII. NŐI KÉZILABDA-EB – MACEDÓNIA – Szerbia kiesett, a kapitány az EHF-et vádolja

Az Imre Vilmos által irányított magyar női válogatott bejutott a középdöntőbe, miután az A csoport 3. fordulójában 14:15-ös félidő után 29:26-ra nyert Franciaország ellen, s ezzel továbbjutott a középdöntőbe. A magyar csapat azonban mindössze egy ponttal folytatja szereplését a középdöntős csoportban, mivel az együttesek viszik magukkal az eredményeiket az első körből, ahol Görbiczék kikaptak Romániától és döntetlent értek el Dánia ellen. A magyar, a román és a dán csapathoz a B csoport első három helyezettje, Norvégia, Spanyolország és Ukrajna csatlakozik.

A VIII. női kézilabda-Európa-bajnokság negyedik játéknapján, azaz pénteken a magyar válogatott közel állt a győzelemhez, de végül 26:26-os döntetlent játszott Dánia ellen. Imre Vilmos kapitány szerint sokat fejlődött az együttes a románok elleni meccshez képest.

Két jól felkészült csapat csapott össze ezen a mérkőzésen, igazi taktikai harc folyt ezen a találkozón. Mindkét együttes gyorsan játszott, nagyon nehéz volt feltörni a dán védelmet. Az első meccshez képest sokat fejlődött a csapat, főleg támadásban. Közel voltunk a győzelemhez, de nem keseredünk el, hogy csak egy pontot szereztünk – nyilatkozta a magyar mester.

A dánok mestere, Jan Pytlick szerint kulcsfontosságú volt, hogy meg tudták állítani Görbicz Anitát. A dánoknál természetesen nagy volt az öröm, hiszen a megszerzett egy ponttal már biztosan továbbjutottak a középdöntőbe, míg a magyarok sorsa a franciák elleni találkozó kimenetelétől függ.

Az A csoport másik mérkőzésén Románia könnyedén győzött a franciák ellen, így a harmadik mérkőzésüktől függetlenül már ők is biztos továbbjutók.

A B csoport pénteki mérkőzésein a két éllovas, vagyis Spanyolország és Norvégia is magabiztosan nyert.

Andrea Lekić hét gólt lőtt Macedónia ellen

Az ötödik játéknapon a C csoport ki-ki mérkőzésén Fehéroroszország csapata fölényesen verte az osztrákokat, így ő jutott a következő körbe. A négyes másik találkozója csak a csoportelsőségről döntött, a pontosztás az oroszoknak kedvezett jobban, így ők zártak az első helyen.

A D csoportban Szerbia elszenvedte harmadik vereségét, így elbúcsúzott a további a küzdelmektől. Ahhoz, hogy a lányok továbbjussanak a csoportkörből, a macedónokat minimum három góllal le kellett volna győzniük, ehelyett azonban egygólos vereséget szenvedtek. Časlav Dinčić nemtetszését fejezte ki a párharc után:

Sajnos nem a jobb csapat jutott tovább, hanem az EHF, vagyis Európai Kézilabda-szövetség által kiválasztott, azaz a hazaiak. Nagyon csalódott vagyok, hiszen az volt a cél, hogy a házigazdák mindenáron továbbjussanak. Az EHF küldöttét cseppet sem érdekli egy-egy esetleges sérülés, csupán a pénz. Az egész versenysorozat alatt nyilvánvaló volt, hogy vagy minket, vagy pedig a horvátokat szeretnék „kiejteni”. A macedónok nagyon durván játszottak, de ezt a játékvezetők rendre figyelmen kívül hagyták, góljaikat általában szabálytalanság után szerezték – mondta a szakvezető. Ugyanakkor hangsúlyozta, ez az ő saját véleménye, talán nem lenne szabad így beszélnie, viszont nagyon sajnálja a lányokat.

A csoport másik mérkőzésén Németország ötgólos vereséget mért a horvátokra, így százszázalékos teljesítménnyel jutott a középdöntőbe.

Eredmények, a 2. forduló, A csoport: Románia–Franciaország 30:25, Dánia–Magyarország 26:26. A sorrend: 1. Románia 4, 2. Dánia 3, 3. Magyarország 1, 4. Franciaország 0 pont.

B csoport: Spanyolország–Portugália 29:24, Ukrajna–Norvégia 20:33. A sorrend: 1. Norvégia 3, 2. Spanyolország 3, 3. Ukrajna 2, 4. Portugália 0 pont.

A 3. forduló, C csoport: Oroszország–Svédország 19:19, Ausztria–Fehéroroszország 21:31. A végső sorrend: 1. Oroszország 5, 2. Svédország 4, 3. Fehéroroszország 3, 4. Ausztria 0 pont.

D csoport: Németország–Horvátország 32:27, Macedónia–Szerbia 31:30. A csoport végeredménye: 1. Németország 6, 2. Macedónia 4, 3. Horvátország 2, 4. Szerbia 0 pont.

A csoport, 3. forduló: Magyarország–Franciaország 29:26, Románia–Dánia – lapzárta után. A sorrend: Románia 4 (–1), 2. Dánia 3 (–1), 3. Magyarország 3, 4. Franciaország 0 pont.

B csoport: Spanyolország–Ukrajna 24:24, Norvégia–Portugália – lapzárta után ért véget. A sorrend: 1. Spanyolország 4, 2. Norvégia 3 (–1), 3. Ukrajna 3, 4. Portugália 0 (–1) pont.

A csoportok első három helyezettje jutott a középdöntőbe.

Jelenet a Dánia–Magyarország mérkőzésről