2024. október 8., kedd

Ciprusi csoda, londoni papírforma?

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Laurent Blanc, a Bordeaux edzője szerint a képen látható Totti puszta jelenlétével győztes együttessé teheti a Romát

A Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek utolsó fordulója előtt a C és a D csoportban már eldőlt a továbbjutás kérdése, hiszen a Barcelona, a Sporting, a Liverpool és az Atlético Madrid már nyolcaddöntős, s a C kvartettben már az is kiderült, hogy a Sahtar Donyeck indulhat az UEFA-kupában. A D csoportban a Marseille valamivel kedvezőbb helyzetben van, hiszen saját közönsége előtt fogadja az Atlético Madridot, s amennyiben nyer, tavasszal az UEFA-kupában folytathatja. Az A és a B csoportban a szakértők londoni papírformát és ciprusi csodát várnak, ugyanis ha a Chelsea legyőzi a Kolozsvárt, az Anorthoszisz Famaguszta pedig a Panathinaikoszt, az angol és a ciprusi együttes is továbbjut.

Az A csoportban a Chelsea-nek mindenképpen győznie kell, mivel egy döntetlennel akár a csoport harmadik helyén találhatja magát, feltéve, hogy a Bordeaux legyőzi a Romát. Erre a lehetőségre azonban az olasz fővárosban nem gondolnak, mivel Spalletti játékosai úgy számolnak, hogy folytatják jó sorozatukat, s a francia csapat elleni győzelemmel első helyen jutnak a legjobb 16 közé. Ha így lesz, akkor a Chelsea akár ki is kaphat a Kolozsvártól, azonban erre igen kevés az esély. A Bordeaux győzelmi kényszerrel lép pályára, ami az olaszoknak kedvezhet, hiszen gyors ellentámadásokkal eldönthetik a három pont sorsát.

– Totti több egy egyszerű futballistánál. Ha ő a pályán van, képes átalakítani csapata játékát, puszta jelenlétével győztes együttessé teheti a Romát – mondta Laurent Blanc, a Bordeaux vezetőedzője, majd hozzátette, elsősorban jól kell védekezniük, mert csak akkor lesz esélyük a győzelemre. A szezon eleji mély hullámvölgyből kilábaló olasz gárda nem döntetlenre akar játszani, amint azt a francia csatár, Jeremy Menez kijelentette, egyértelműen a három pont megszerzése a cél, hogy a kvartett élén zárjon a csapat.

A B csoportban az Inter az előző fordulóban elszenvedett veresége ellenére már továbbjutott, a másik továbbjutóról pedig a Panathinaikosz–Anorthoszisz Famaguszta találkozó dönt. A görögöknek a döntetlen is elég, de a ciprusi együttest nem szabad lebecsülni, hiszen idegenben is jól játszik, amit az is bizonyít, hogy Brémában gól nélküli döntetlent ért el a Werder ellen, az Inter ellen pedig csak egy góllal veszített Milánóban. A szigetországiak szerint nincs mitől tartaniuk, hiszen Cipruson 3:1-re győztek a görög csapat ellen, bár elismerték, ezúttal inkább rájuk nehezedik nyomás, mivel nekik csak a győzelem jelenti a továbbjutást. A vendégek annak tulajdonítják sikerüket, hogy nyugodtan futballozhattak a csoportkörben, mert számukra már a kvalifikáció is kiemelkedő siker volt, s ennek köszönhetően otthonukban veretlenek maradtak: a görögök legyőzése mellett egy-egy pontot szereztek a már továbbjutott Inter, továbbá a Werder Bremen ellen. A Famagusztát ugyanakkor sérülések hátráltatják a döntő összecsapás előtt, Temur Kecbaja vezetőedző várhatóan nem számíthat a középpályás Savióra, valamint két kapusa sem egészséges. Valószínűleg éppen a sérülések miatt jelenleg nincs kirobbanó formában a csapat, legutóbb az APOEL-tól kapott ki 1:0-ra, így továbbra is harmadik a hazai pontvadászatban. Persze a görög együttes is bizakodik, Gilberto Silva, aki 2006-ban még az Arsenallal döntőt játszott a sorozatban, kijelentette: biztos a sikerben.

A mai program, A csoport: Roma–Bordeaux, Chelsea–Kolozsvár. A sorrend: 1. Roma 9, 2. Chelsea 8, 3. Bordeaux 7, 4. Kolozsvár 4 pont.

B csoport: Werder Bremen–Inter, Panathinaikosz–Anorthoszisz Famaguszta. A sorrend: 1. Inter 8, 2. Panathinaikosz 7, 3. Anorthoszisz Famaguszta 6, 4. Werder Bremen 4 pont.

C csoport: Basel–Sporting, Barcelona–Sahtar Donyeck. A sorrend: 1. Barcelona 13, 2. Sporting 9, 3. Sahtar Donyeck 6, 4. Basel 1 pont.

D csoport: PSV Eindhoven–Liverpool, Marseille–Atlético Madrid. A sorrend: 1. Atlético Madrid 11 (9:4), 2. Liverpool 11 (8:4), 3. Marseille 3 (5:7), 4. PSV Eindhoven 3 (4:11) pont.