2024. október 8., kedd

A Zágrábi Arena elkészült...

XXI. KÉZILABDA VB – HORVÁTORSZÁG A horvát szervezők önbizalma határtalan

Január 16-án Splitben a Horvátország–Dél-Korea mérkőzéssel kezdődik a XXI. férfi kézilabda-világbajnokság, melynek az említett városon kívül Eszék, Vara ždin, Z ágráb, Pore č, Pula és Zadar ad majd otthont. Három nappal ezelőtt, vagyis hétfőn, hivatalosan is befejeződtek a munkálatok Horvátország legnagyobb sportcsarnokában, így a zágrábi Arena, amelyben a döntőt (is) rendezik majd, 15 000 néző befogadására alkalmas. A sportcsarnokot hétfőn egy magas rangú küldöttség, Milan Bandi ć tyal, a horvát főváros polgármesterével az élen, tiszteletét tette az Arenában. Mirza D žomba , aki a hírekkel ellentéteben mégsem vonult vissza a válogatottságtól, ugyanis neve szerepel Lino Červar 28-as keret ében, a sportcsarnok láttán azt nyilatkozta, hogy „a létesítmény kívülről gyönyörű, de belülről még szebb”. Džomba egy ébként megerősítette, nem kíván játszani a vb-n, s azt se bánta volna, ha nincs a neve a bő keretben, így óriási csodának kellene történnie, hogy a kiváló jobbszélső pályára lépjen a válogatottban.

A Zágrábi Arena kivülről

Ami a horvátokat illeti, csakúgy, mint a többi szláv nemzetnek, nekik is határtalan az önbizalmuk, különösen ami a szervezést illeti. Az utolsó hírek szerint december 10-ig 1300 újságíró jelentkezett a vb-re, s mivel a szervezőbizottság a napokban ült le az RTL és a Sportfive képviselőivel, így a médiában dolgozó jelentkezők száma elérheti a 2000-et is. A külföldi újságírók az olimpián és a labdarúgó világbajnokságon tapasztalt eljárással összhangban már december 11-én várták a választ az akkreditációs kérelemre, de ők eléggé naivak voltak, mert egyelőre még semmilyen visszajelzés nem érkezett a szervezők részéről. A horvát sportnet.hr portál megkérdezte a nem olyan régóta kinevezett szóvivőt, Zlatko Škrinjart, hogy mi a helyzet:

Remélem, hogy már ezen a héten többet tudok mondani erről a témáról. Zvonimir Vukelić, a verseny igazgatója megbeszéléseket folytat a Nemzetközi Kézilabda-szövetséggel, s ott minden kérelmet átnéznek. A fő gond, hogy még nem tudjuk, egyes sportcsarnokban pontosan mennyi hely áll majd az újságírók rendelkezésére. Az biztos, hogy nem tudunk minden újságírónak akkreditációt adni, de köztudott, hogy mi, horvátok mesterei vagyunk a problémák megoldásában, s biztos vagyok benne, hogy a legtöbb újságírónak lesz helye – mondta Škrinjar. Németországból 100 újságíró jelentkezett, s 50-en Varaždinban szeretnének lenni, ahol a német csapat játszik, ott azonban összesen nem volt 50 hely rezerválva a média képviselőinek. Egyes hírek szerint a varaždiniak a nézőtér első sorát átalakították, s jelenleg 200 újságírónak van hely a sportcsarnokban.

Megnevezte bő, 28 fős keretét Hajdu János, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. A névsorból kerül majd ki az a 16 játékos, aki a magyar színeket képviseli a világbajnokságon.

A magyar válogatott 28 fős vb-kerete, kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Liszkai Szilveszter (Tatabánya), Mikler Roland (Dunaferr), Nenad Puljezević (Pick Szeged). Balszélsők: Halász Máté (Tatabánya), Iváncsik Gergő (Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr), Vadkerti Attila (Pick Szeged). Balátlövők: Grebenár Gábor (Dunaferr), Ilyés Ferenc (Veszprém), Katzirz Dávid (Pick Szeged), Putics Barna (Barcelona). Irányítók: Császár Gábor (Viborg), Nikola Eklemović (Veszprém), Lékai Máté (PLER), Szöllősi Bence (Tatabánya). Beállók: Gál Gyula (Veszprém), Herbert Gábor (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Constanta, román), Zubai Szabolcs (Dunaferr). Jobbátlövők: Balogh Zsolt (PLER), Laluska Balázs (Pick Szeged), Laurencz Szabolcs (Bayer Dormagen), Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (Barcelona). Jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Harsányi Gergely (PLER), Iváncsik Tamás (Veszprém).

A szerb válogatott 18 tagú kerete, kapusok: Darko Stantić (Cimos Koper), Dimitrije Pejanović (Torrevieja). Balszélsők: Ivan Nikčević (Portland), Marko Ćuruvija (Teucro), Dobrivoje Marković (Ciudad Encantada). Jobbszélsők: Nikola Kojić (Celje), Rajko Prodanović (Antquera). Mezőnyjátékosok: Momir Ilić (Gummersbach), Danijel Anđelković (Pick Szeged), Nenad Vučković (Melsungen), Mladen Bojinović (Montpellier), Žarko Šešum (Veszprém), Milan Ćorović (Partizan), Vukašin Rajković (Handbold), Aleksandar Stojanović (Cimos Koper), Marko Vujin (Veszprém). Beállók: Ratko Nikolić (Portland), Alem Toskić (Celje).

A horvát válogatott 28-as bő keret, kapusok: Mirko Alilović (Ademar Leon), Venio Losert (Barcelona), Vjenceslav Somić (Croatia), Ivan Pešić (Veszprém), Mate Šunjić (Medveščak). Jobbszélsők: Ivan Čupić (Velenje), Vedran Zrnić (Gummersbach), Zlatko Horvat (Croatia), Mirza Džomba (Croatia).

Balszélsők: Goran Šprem (Nordhorn), Ljubo Vukić (Croatia), Ivan Ninčević (Starslund), Mateo Hrvatin (Zamet). Beállók: Igor Vori (Croatia), Dalibor Anušić (Goppingen), Zvonimir Kapular (Metković). Balátlövők: Blaženko Lacković (Hamburg), Damir Bičanić (Ademar Leon), Drago Vuković (Gummersbach), Josip Valčić (Croatia), Denis Špoljarić (Croatia), Jakov Gojun (Siscia). Irányítók: Ivano Balić (Croatia), Domagoj Duvnjak (Croatia), Tonči Valčić (Croatia). Jobbátlövők: Petar Metličić (Ciudad Real), Denis Buntić (Ademar Leon), Marko Kopljar (Metković).

A világbajnokság csoportbeosztása, A csoport (Eszék): Szlovákia, Magyarország, Franciaország, Argentína, Ausztrália, Románia.

B csoport (Split): Horvátország, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Kuwait, Kuba.

C csoport (Varaždin): Németország, Lengyelország, Macedónia, Oroszország, Tunézia, Algéria.

D csoport (Poreč): Dánia, Norvégia, Egyiptom, Brazília, Szerbia, Szaúd-Arábia.