2024. október 7., hétfő

Szerb vereség

KÉZILABDA

A január 19-én kezdődő ausztriai Európa-bajnokságra készülő szerb férfikézilabda-válogatott Toulonban 16:10-es félidő után 27:24 arányú vereséget szenvedett az olimpiai és világbajnok Franciaországtól. A szerb csapat legeredményesebbje Ivan Nikčević volt, aki hat gólt lőtt, Momir Ilić és Alem Toskić ötször talált a gallok kapujába. A francia válogatottban Nikola Karabatić, Jérome Fernandez és Michael Guigou is négy gólt lőtt.

A két együttes ma ismét megmérkőzik egymással, ami néhány hónap leforgása alatt már a harmadik meccsük lesz, ugyanis október 28-án Nišben is találkoztak, s akkor is a franciák nyertek 34:28-ra. A szerb válogatott a kontinensviadalon a B csoportban kapott helyet, ahol Dánia, Izland és a vendéglátó Ausztria lesz az ellenfele.

Šarić talán majd áprilistól

A múlt hét végén érkezett meg a Bosznia-hercegovinai Kézilabda-szövetséghez az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos levele, amely szerint Danijel Šarić, a Barcelona 32 éves kapusa nem lehet a bosnyák válogatott tagja, mivel nem teljesíti a szabályzatban előírt feltételeket. Az EHF szerint Šarić három évvel ezelőtt tagja volt a szerb-montenegrói nemzeti együttesnek, s emiatt nem szerepelhet a bosnyák kézilabda-válogatottban. A kapuvédő, amint értesült a határozatról, tíz nappal az edzőtábor kezdete után, azonnal elhagyta a bosnyák válogatottat. Sokak számára érthetetlen volt az EHF indoklása, hiszen például Sterbik Árpád és Milorad Krivokapić is szerepelt a szerb-montenegrói válogatottban, de három év után mindketten megkapták az engedélyt, így Sterbik az Eb-n a spanyol, Krivokapić pedig a magyar csapatot erősíti majd. Az EHF a bosnyák szövetségnek küldött levelében azt kifogásolta, hogy Šarić nem tett eleget annak a követelménynek, mely szerint mielőtt egy másik válogatottban szerepelne, egy évig kell hogy játsszon az adott nemzet egyik klubcsapatában. S hiába született Šarić Dobojban, utoljára mintegy tíz évvel ezelőtt szerepelt boszniai klubban: a Slogában, majd a Banja Luka-i Boracban védett. A bosnyákok a 2011-es dániai világbajnokság selejtezőjére szerették volna „leigazolni” Šarićot, amire január 15. és 17. között kerül sor Finnországban, ahol a vendéglátó országon kívül Nagy-Britannia és Románia szerepel majd, s a csoport első helyezettje jut tovább. Vojislav Rađa, a bosnyák válogatott szövetségi kapitánya elkeseredettségének adott hangot, s a Dnevni Avaz napilapnak adott interjújában elmondta, hogy nem érti az EHF-et, mivel a brit nemzeti együttesben is sok olyan játékos van, akik soha nem játszottak brit klubban, sőt Mirko Alilović, a horvátok első számú kapusa életében nem lépett pályára egyetlenegy horvát klub színeiben sem. Az EHF jelezte, hogy az áprilisi kongresszuson ismét felvetik ezt a kérdést, s valószínű, hoznak egy olyan határozatot, hogy az adott országban született játékosok szerepelhessenek a válogatottjukban.

Danijel Šarić nem állhat Vojislav Rađa rendelkezésére a pénteken kezdődő világbajnoki selejtezőn