2024. október 7., hétfő

Átaludta az első félidőt a magyar csapat

IX. KÉZILABDA EB – AUSZTRIA - Sterbik pénteken utazik Spanyolországba, de ha kell a csoportküzdelmek során még helyettesíti Hombradost – Fazekas: Nem elég csak kifutni a pályára - Helyszíni

A férfi Európa-bajnokság bécsújhelyi csoport 2. fordulójának első mérkőzésének első félideje igazából senkinek sem volt érdekes: a cseh szurkolóknak azért nem, mert nagyon simán elveszítették a játékrészt, a franciák meg nem tudták élvezni az első harminc percet, mivel magabiztos, hatgólos előnyre tettek szert. A folytatás azonban óriási változást hozott, ugyanis a csehek az 50. perc tájékán kiegyenlítettek (17:17).

Melegítés a spanyolok elleni meccs előtt

Az 59. percben 21:20-as francia vezetésnél a csehek támadhattak: lehozták a kapusukat, de egy kidolgozatlan akció végén lőttek kapura, amit Omeyer, aki lövések 55 százalékát (!) hárította, könnyedén védett: 44 lövésből 24-et hatástalanított.


Sterbik melegített, de nem játszott

Habár a spanyol újságírók úgy tudták, hogy az adai Sterbik Árpád sérülése annyira komoly, hogy a világ egyik legjobb kapusa már vissza is tért Spanyolországba s ott kezelteti magát, a Magyarország–Spanyolország mérkőzés előtti melegítés során kiderült, hogy Sterbik a csapattal maradt, s mint a hispán hírügynökségnek elmondta, néhány hétméterest még így, sántítva is képes hárítani.
A találkozót természetesen Hombardos kezdte a spanyol kapuban, a magyar csapatból pedig ezúttal is, csakúgy, mint a franciák elleni mérkőzésen, kimaradt Zubai és Putics. A találkozót a spanyolok kezdték jobban, hiszen 2:0-ra, s a kilencedik percben már négy gólt volt az előnyük (2:6), s Csoknyai azonnal időt is kért.

A magyar szurkolókat a négygólos hátrány nem törte le, annak pedig még jobban örültek, hogy délután kiderült, az Európa-bajnokság bécsújhelyi csoportjának főszervezője engedélyezte, hogy a helyszínre kilátogató szurkolók a hátralévő két fordulóban kifüggeszthessék nagyméretű zászlóikat a csarnokban. Manfred Dimmy elmondta: megértette a gondot - amely főleg a magyarokat érintette, hiszen már kedden is több ezren látogattak ki a franciák elleni meccsre -, és közben járt a hirdetési jogokra ügyelő ellenőröknél, hogy szerdán és pénteken ott lehessenek a zászlók a tribünön. Ennek értelmében a nézőtér alsó, pályához közel eső kordonjára nem lehet zászlót kitenni, azonban az alsó és a felső szektorokat elválasztó részén kirakhatók a lobogók. Hozzátette: zászlót lengetni a meccseken eddig is lehetett. A magyarok a keddi találkozón az egyik kapu mögötti szektor alsó és felső szintjét elválasztó kordonra akarták kirakni a nagyméretű lobogójukat, ám a szervezők ehhez nem járultak hozzá. Elmondásuk szerint az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) ügyel arra, hogy a kék székekkel felszerelt csarnokban egységesen az EHF kék színe domináljon.

Visszatérve a mérkőzésre, a 13. percben már 8:2 volt a spanyolok előnye, amit csak egy Krivokapić-találat csökkentett (3:8). A 14. percben előbb jött egy kapuscsere (Puljezević helyett Fazekas), majd egy Iváncsik Gergő által szerzett gól (4:9). Schuch kiállítása után kétperces spanyol emberelőny következett, ami alatt Iváncsik Gergő ismét csökkentette a hátrányt (5:9). Két Fazekas-bravúr után spanyol hétméteres következett, amit Enterrios gólra váltott (5:10). Az emberhátrány lejárta után Krivokapić kicsipkézte a jobb felső sarkot (6:10). A következő spanyol támadásnál Fazekas ismét hárított, de hetes és egy kétperces Gál-kiállítás következett: a hetest Fazekas védte, de a labda ismét a spanyolokhoz került, akik ezúttal a szélről lőttek gólt (6:11). Érdekes, hogy csapatuk öt góllal vezetett, de a spanyol újságírók úgy ugráltak, ordítottak, mintha döntetlen lett volna az állás, vagy a magyar csapatnak lett volna kétgólos előnye. Idegeskedésük azonban érthető volt, hiszen egy győzelemmel ők már biztos továbbjutónak számítanak. Aztán Hombardos is bebizonyította, hogy tud hétméterest védeni: Krivokapić kihagyta a Európa-bajnokság első magyar hetesét, ami után gól formájában jött a spanyol bosszú (6:12). Egy újabb Fazekas-bravúr után Iváncsik Gergő faragott egy kicsit a hátrányból (7:12), de nem sokáig volt ötgólos a különbség (7:13). A 25. percben Nikola Eklemović megszerezte első gólját a kontinensviadalon (8:13). A sokáig csak cserepadon helyet foglaló Iker Romero nem hibázta el a hétméterest (8:14), majd utána átlövésből is eredményes volt (8:15). Ekkor már egy kicsit hitehagyottabban skandálta a magyar közönség a védekezz, védekezz rigmusokat, s Romero újabb góljára (8:16) ezúttal sem érkezett válasz. A bajt megérezte a közönség, s a harcoljatok, harcoljatok buzdítással próbálta meg felébreszteni az együttest, de hiába (8:17). Katzirz szerencsés gólja csak arra volt elég, hogy az első játékrész végén csak nyolcgólos legyen a spanyolok előnye.

A második félidő kihagyott Iváncsik hetessel és Gulyás góllal kezdődött (10:17), mire egy spanyol gól volt a válasz (10:18). Az Eb harmadik magyar hetesét Krivokapić értékesítette (11:18). A folytatásban felváltva estek a gólok, így a spanyolok előnye jelentősen sosem csökkent. Ez egészen a 41. percig így volt, amikor Krivokapić újabb értékesített hetese után öt gólra olvadt a spanyolok előnye (16:21). Utána azonban visszaállt a spanyolok által megszokott rend (24:16). A meccs hátralevő részében a magyar szurkolók arcára már csak az csalt mosolyt, hogy Gulyás a gólja után elkaszálta az egyik osztrák bírót, aki elesett, de nem ütötte meg magát, s ő is csak nevetett az eseten. A vége egy igen súlyos, 34:25 arányú vereség lett, s ez igencsak nagy aggodalomra adhat okot, hiszen a magyar válogatott pénteken 20.15-kor Csehország ellen egy ki-ki meccset játszik, ugyanis a győztes továbbjut, a vesztes pedig csomagolhat. Emellett aggodalomra adhat még okot a magyar csapat szerda esti gyenge játéka, valamint a csehek kiváló második félideje a világbajnok franciák ellen: a cseh együttes a második harminc percben mindössze öt gólt kapott, s a franciák pontosan 18 percen át nem tudtak betalálni a cseh kapuba. A spanyolok ellen az első félidőben katasztrofálisan védekezett a magyar együttes. A másodikban már jobban ment a játék, s ezt a játékrészt csak egy góllal veszítette el a Csoknyai-csapat.

Sterbik Árpád igazi sportemberhez méltóan cselekedett, ugyanis először bement az öltözőbe, de megígérte, hogy visszajön nyilatkozni. A szavahihető Sterbik két perccel később a következőket mondta a Magyar Szónak:
- A bal lábammal van baj, a vádlim és az Achilles-ínam közötti résszel van a gond. Az biztos, hogy a középdöntő során már nem leszek a csapat mellett, hanem visszamegyek Spanyolországba, mivel a legrövidebb időn belül fel kell épülnöm, hiszen februárban fontos mérkőzések várnak rám a klubban. Abban az esetben, ha Hombrados ma megsérült volna, képes lettem volna védeni, igaz, pipiskedni nem tudok, de még így is több labdát hárítottam volna, mint bármelyik mezőnyjátékos. Ami a magyar válogatott elleni meccset illeti, nagyon tartottam a találkozótól, hiszen én a magyar és a cseh válogatottat is tisztelem, hiszen mindkettő jó kézilabdát játszik. Kicsit félve mentünk bele a mai meccsbe, ezért is volt szoros a legelején. A véleményem szerint nincs ekkora különbség a magyar és a spanyol között. Sokan kérdeznek Nagy Lászlóról: én örülnék, ha spanyol válogatott lenne, hiszen a világ egyik legjobb védekező és támadó balkezes játékosáról van szó.

Fazekas Nándor, a magyar válogatott kapusa:

- Volt egy kisebb sérülésem a meccs során, majd most megvizsgálnak, de úgy tűnik, hogy nem vészes, így szerintem minden rendben lesz. Nem akarom kritizálni a csapatot, de nem elég csak kifutni a pályára, mert a jobb csapatok ezt azonnal kihasználják. Így jártunk az Interwetten-kupán, ahol volt egy döntetlenünk a horvátokkal, majd kikaptunk a lengyelektől. Az Eb-n szintén egy döntetlennel kezdtünk a világbajnok franciák ellen, szerda este pedig simán veszítettünk a spanyolok ellen. Ilyen fontos meccsekre már az öltözőben el kell kezdeni készülni, ráhangolódni, mi pedig a találkozó 15. percében kezdtünk el kézilabdázni. Hogy miért nem én, hanem Puljezević kezdett, arra egyszerű a válasz, ugyanis világversenyeken mindig váltogatjuk egymást.
Eredmények, 2. forduló, C csoport:
Szlovénia–Németország 34:34, Lengyelország – Svédország 27:24. D csoport: Franciaország–Csehország 21:20 (16:10), Magyarország – Spanyolország 25:34 (9:17). A sorrend: 1. Spanyolország 4, 2. Franciaország 3, 3. Magyarország 1, 4. Csehország 0 pont.


Gál Gyula és Nenad Puljezević