2024. október 7., hétfő

A rendőrök nem ünnepeltek

IX. KÉZILABDA EB – AUSZTRIA - Helyszíni tudósítás
Gál Gyula, Milorad Krivokapić és Nikola Eklemović a franciák elleni mérkőzés előtt

Két 29:29-es döntetlen született az Ausztriában kedden kezdődött Európa-bajnokság 1. fordulójában: a szerb és a magyar válogatott is egy pontot szerzett első mérkőzésén az izlandiak, illetve a franciák ellen. A különbség csak annyi, hogy a szerb együttes egész mérkőzésén rohant az eredmény után, s végül Stanićnak köszönhetően szerezte meg az egy pontot, ugyanis a kapus az utolsó másodpercben, döntetlen állásnál, hétméterest hárított.

A magyar csapat az 55. percben 29:25-re vezetett, ám nem sikerült legyőznie a világ- és olimpiai bajnok franciákat, akik saját szövetségi kapitányuk, Onesta szerint a mutatott játékuk alapján nem szolgáltak rá az egy pontra. Sajnos mégis megszerezték, ami annak is betudható, hogy Csoknyai játékosainak nem volt meg a kellő rutinja, s ahogy a kapitány fogalmazott, győzni is meg kell tanulni, nem elég 55 percig jól játszani. Az osztrák újságok kiemelik a magyar drukkereket, akik őrületes hangulatot varázsoltak a mérkőzés idejére, s a szakírók szerint ilyen biztatás mellett egy csapat nem játszhat rosszul. A magyarországi szurkolók megpróbálták tömbökbe csoportosítani magukat, amit a 20 osztrák rendőrnek és 60 biztonsági embernek nem nagyon sikerült megakadályozniuk: egyes szurkolók a magyar góloknál még a rendőröket is igyekeztek megölelni, s arra bírni, hogy együtt ünnepeljenek, ám ezen próbálkozásukat a vendéglátók csírájában igyekeztek elfojtani. A mérkőzés lefújása után a szurkolók úgy ünnepelték csapatukat, mintha nyert volna, hiszen a döntetlent a mérkőzés előtt mindenki aláírta volna. Így azonban, hogy négy góllal is vezetett a magyar csapat, kicsit fájó szívvel gondol az ember az elszalasztott lehetőségre. Persze, ha a magyar válogatott tegnap este is a keddihez hasonló jó játékkal rukkolt elő, akkor ennek az egy pontnak később még nagy jelentősége lehet. A franciák elleni meccsen az átlövők kiválóan játszottak, hiszen Ilyés hétszer, Krivokapić pedig hatszor volt eredményes, s a beállós Gál is kitett magáért, hiszen öt lövéséből öt gól született. Ami gond, hogy a két irányító, Eklemović és Császár összesen egyszer lőttek kapura, s abból se lett gól.
A bécsújhelyi csoportban a legnehezebb napok Hombradosra várnak, ugyanis a spanyolok kapusa a csehek ellen 57 percet védett, a magyarok ellen tegnap este végig a pályán volt, s pénteken a franciák ellen is 60 percen át ő áll majd a kapuban. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adai Sterbik Árpád számára véget ért az Európa-bajnokság, miután a hálóőr a csehek elleni meccs harmadik percében vádlisérülést szenvedett. A Marca spanyol sportnapilap szerint a csoportküzdelmek után Rivera behívja a keretbe José Manuel Sierrát, a Valladolid hálóőrét.
Szerbia ma Dánia ellen lép pályára, s ha Sead Hasanefendić csapata a felkészülés során mutatott játékot nyújtja, akkor talán legyőzhető az címvédő válogatott. Az izlandiak elleni lassú és körülményes támadójátékot gyorsan el kell felejteni, mert azzal a szélvészgyors dánok ellen semmi esély nincs.
– Rosszul kezdtünk az izlandiak ellen, aminek az lehetett az oka, hogy túlságosan is tiszteltük az ellenfelet. A második félidőben megpróbáltam újítani, s pályára küldtem Markovićot, Vučkovićot és Stankovićot, s nekik, valamint Stanić kiváló védéseinek köszönhetően pontot szereztünk – mondta Hasanefendić, a szerb együttes szövetségi kapitánya.
A csütörtöki program, A csoport: Ukrajna–Horvátország (18.10), Oroszország–Norvégia (20.10).
B csoport: Ausztria–Izland (18.15), Szerbia–Dánia (20.15).

A bécsújhelyi Arena Nova sportcsarnok