2024. október 7., hétfő

Esküvői tanúk egymás ellen

Kézilabda EB – Ausztria
Milorad Krivokapić a magyar válogatott színeiben próbál majd meg túljárni Sterbik Árpád eszén, aki a spanyol együttest erősíti (Fotó: www.handballnet.hu)

A magyar férfi válogatott ma 20.15-kor játssza második mérkőzését az ausztriai Európa-bajnokságon: a Csoknyai István vezette együttes ellenfele a 2009-es vb-n csak a 13. helyen végző Spanyolország lesz. Ez a helyezés azonban ne tévesszen meg senkit, a spanyolok Bécsújhelyen, utána pedig Innsbruckban és Bécsben szeretnék feledtetni a horvátországi vb-n elért eredményt. A spanyol együttes 2008-ban az olimpián bronzérmes volt, a 2005-ben megnyerte a tunéziai vb-t, egy évvel később pedig ezüstérmes lett a svájci kontinensviadalon.

A mérkőzés a vajdaságiak szempontjából azért is érdekes lehet, mert a spanyoloknál az adai Sterbik Árpád áll majd a kapuban, a magyar csapatban pedig a jobbátlövő posztján a zentai Milorad Krivokapić szerepel. Érdekesség, hogy ők ketten 2006-ban még a szerb-montenegrói válogatottban játszottak, azóta azonban már eltelt három és fél év, így az ausztriai Eb-n már mindketten másik együttest erősítenek. Ők ketten különben nagyon jó barátok, amit az is bizonyít, hogy Sterbik esküvőjén Milorad volt a tanú, és ez fordítva is így volt, vagyis Krivokapić házasodásakor Árpád állt mellette. Milorad Krivokapić, a Pick Szeged és a magyar válogatott tagja a következőket nyilatkozta:

– Mivel klubszinten már játszottunk egymás ellen, olyan nagy jelentőséget nem tulajdonítok annak, hogy az esküvői tanúmnak kell majd gólt lőnöm. A mérkőzés előtt és után nagy a barátság, de a találkozón nem nagyon lehet, és nem is szabad azt nézni, hogy ki van a kapuban, ismerem-e az ellenfél hálóőrét... Sokan kérdezik, hogy kinek a jobb: a kapusnak, hogy ismer, és tudja, hová szoktam lőni, vagy az átlövőnek, aki tudja, mikor szokta felemelni a kapus a kezét vagy a lábát. Erre az a válaszom, hogy ez olyan mint a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Magyarul: ő tudja hogy én tudom, hogy ő tudja, hogy én tudom...

Mi dönthet a mai mérkőzésen?

– Míg a franciák fizikailag is erősek, addig a spanyolok erőnlétileg nem bírják olyan jól, de taktikailag a világ legjobb csapata. Nagyon pontosan, türelmesen és okosan kell ma játszanunk, ha nyerni szeretnénk.

A csoport másik mérkőzésén a csehek és a franciák lépnek pályára, s ez a találkozó gall sikert ígér. A C csoportban a 2004-es szlovéniai Európa-bajnokság döntőjének az ismétlésére kerül sor: az akkori vendéglátó Németországgal játszik, utánuk pedig Lengyelország és Svédország lép pályára az innsbrucki sportcsarnokban.

A mai program, C csoport (Innsbruck): Szlovénia–Németország (18.30), Lengyelország–Svédország (20.30).

D csoport (Bécsújhely): Csehország–Franciaország (18.15), Magyarország–Spanyolország (20.15).

Játék a számokkal

A 2010-es Európa-bajnokságnak öt helyszín ad otthont: Bécsújhelyen, Linzben, Innsbruckban, Grazban csoportmérkőzéseket rendeznek, a középdöntős meccsekre Innsbruckban és Bécsben kerül sor, az érmekről döntő mérkőzések pedig szintén a fővárosban lesznek. A bécsújhelyi és a grazi sportcsarnok 5000 néző befogadására alkalmas, Linzben 6000-en nézhetik meg a helyszínen élőben a meccseket, az innsbrucki olimpiai sportcsarnok pedig 10 000 férőhelyes, ami ezerrel kevesebb, mint amennyien a bécsi Stadthalléba, vagyis a városi sportcsarnokba beférnek.

A belépőjegyek, a szerbiai átlagfizetéshez (329 euró) képest igencsak drágák, hiszen a legolcsóbb ülőhelyes jegy 43 euróba kerül (állóhely 23 euróért is van), vagyis ha egy négytagú család menne Szerbiából, annak csak a belépőkért 172 eurót kellene fizetnie, s az útiköltségeket és a szállást még nem is számoltuk.

A legmagasabb játékos a horvát válogatott Marko Kopljar (Croatia Zagreb), aki 210 centire nőtt, de érdekes, hogy a súlya nem éri el a 100 kilót (96 kg). A súlyversenyt a spanyol Rafael Baena Gonzalez nyerte, aki a szervezők által elkészített brosúra szerint 130 kiló. A második helyen is egy “spanyol” van: Sterbik Árpád 119 kilóval, míg a harmadik helyen az orosz Alekszej Raszvorcev található, 117 kilójával. A magyar válogatott beállósa, Gál Gyula – aki pár napja a Croatia Zagreb együttesébe igazolt – épphogy lecsúszott a dobogóról a 115 kilójával. A legalacsonyabb játékos az osztrák Tobias Schopf, aki mindössze 170 centi. Három játékos van, akik 173 centiméter magasak: két ukrán (BoriszKriucskov, MihailoKrivcsikov) és egy francia (SebastianOstertag), a spanyol Juan Antonio Garcia Lorenzana pedig 176 centiméterre nőtt.

A szerb válogatott legmagasabb játékosai Ivan Lapčević (Veszprém) és Vukašin Rajković (Handbold): mindketten 201 cm magasak. A legalacsonyabb pedig Ivan Nikčević (Navarra), 181 centiméterrel. A kilókat tekintve Rastko Stojković

(Kielce) az első 110-zel, Dobrivoje Marković (Cuenca) pedig az utolsó 78 kilóval. A magyar csapatban Laluska Balázs a legmagasabb 202 centivel, a legkisebb pedig Iváncsik Tamás 180-nal. A már említett Gál Gyula 115 kilóval nyerte a súlyversenyt, Milorad Krivokapić 113-mal második lett. A legkönnyebb Törő Szabolcs, aki 71 kilót nyom a mérlegen.