2024. október 7., hétfő

Nem bírt egymással a bika és a kakas

IX. KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG – AUSZTRIA - Helyszíni tudósítás

A magyar szurkolók a mérkőzés előtt többször is éltették Sterbik Árpádot

Az összes jegy elkelt az Ausztriában zajló Európa-bajnokság bécsújhelyi csoportjának utolsó játéknapjára, ami nem is csoda, hiszen egy előrehozott finálénak is beillő Spanyolország–Franciaország, valamint a középdöntőbe jutásról döntő Magyarország–Csehország mérkőzések szerepeltek a műsoron.

A D csoport harmadik játéknapjára megérkezett a korábbi magyar válogatott Kirsner Erika is, valamint egy háromtagú szurkolói csoport, akik a bemelegítés során többször Sterbik Árpádot, a spanyol válogatott kapusát üdvözölték az Árpi, Árpi felkiáltásokkal, amit az adai származású kapus egy nekik szánt integetéssel meg is köszönt. Ez egyben azt is jelentette, hogy a 31 éves Sterbik sérülése ellenére ismét helyet kapott Valero Rivera csapatában. A csapatok a kis mozgás után bementek az öltözőbe, a magyar szurkolók pedig elkezdték éltetni saját csapatukat. A francia csapatot füttyben, a spanyolt pedig tapsban részesítették, ami azért volt furcsa, mert ugye a magyar együttes a franciák ellen egy pontot szerzett, s spanyoloktól pedig egy kilencgólos zakót kapott. A legnagyobb tapsot Sterbik Árpád kapta, a legnagyobb füttykoncert pedig Nikola Karabatić bemutatásának ideje alatt csendült fel.
A találkozó legelején a spanyolok két elcsent labdának köszönhetően az 5. perc elejére 4:1-es előnyre tettek szert, amiből kettőt – Hombrados szenzációs védéseinek kösz9nhetően – néhány percen át őriztek is (6:4, 7:5). Utána azonban a franciák belendültek, s előbb a szélső Abalő átlövésből szerzett góljával szépítettek (7:6), majd Omeyer védését követően Gille góljával egyenlítettek (7:7). Innentől kezdve, vagyis a 18. perctől felváltva potyogtak a gólok (8:8, 9:9), s a félidőre is döntetlennel mehettek a csapatok (10:10). A folytatásban azonban egy másik francia csapat lépett pályára, s a 38. percben már 15:11 volt a galloknak. Hiába jött ekkor a spanyol időkérés, Fernandez góljával a különbség tovább nőtt (16:11). Alberto Enterrios emberhátrányban szépített (16:12), de nem sokáig volt négy gól a különbség, mert Karabatić szép ejtésére Hombardos mozdulni sem tudott (17:12). A franciák Abalo képtelen volt hibázni, így hiába lőttek a spanyolok néhány gólt, a különbség nem változott (20:15). Az 51. percre három gólra olvadt a franciák előnye (20:17), majd Juan Antonio Garcia hétméterese után kezdhettek izgulni a gall szurkolók. Igaz nem sokáig, mivel Karabatić újabb góljával már ismét három találattal vezettek (21:18). Aguinagalde hatodik és Raúl Enterrios második gólja azonban még szorosabbá tették a találkozót (21:20), s Onesta azonnal időt is kért. A 26. percben aztán bekövetkezett az amiben már csak a spanyol újságírók hittek: Rivera csapata egyenlített (21:21). Gille azonban ismét a franciákat juttatta vezetéshez az 57. percben, de még ebben a minutumban jött a válasz, A. Enterrios góljával (22:22). Az 58. percben találkozó során másodszor vezettek a spanyolok (22:23), akik utoljára a második percben (0:1) voltak előnyben. Joli hetesből gyorsan egyenlített (23:23), de az újabb Enterrios bomba ismét spanyol vezetést jelentett (23:24). Óriási dráma következett, hiszen a spanyolok eladták a labdát, Abalo pedig ráugrott a hispán védőre, de belemenés helyett hétméteres következhetett, amit Joli ismét gólra váltott (24:24). Az időn túli szabaddobásból már nem született gól, így maradt a 24:24.
A francia együttes bebizonyította, hogy tud nagyon jól játszani, de óriási hullámvölgyre is képes a csapat, amit a csehek ellen is láthattunk, amikor a második félidőbn csak öt gólt lőttek. A spanyol bika az első két meccsen alaposan felöklelte ellenfelét, hiszen a cseheket tizenkettő, a magyarokat kilenc góllal győzte le, péntek este pedig képes volt hatgólos hátrányból is felállni, így a gall kakas és a spanyol bika mérkőzése igazságos döntetlennel ért véget.
Mint ismeretes a šabaci Vladan Matić, a Ferencváros jelenlegi főedzője, a csütörtöki sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, biztos benne, hogy a franciák legyőzik a gallokat, s nyugodtan fogadna is Onesta együttesére. Tippje ezúttal nem jött be, habár a második félidő közepén a spanyolok nagyon messze voltak a döntetlentől.
A franciák végül egy pontot szereztek, s szurkolhattak a Magyarország–Csehország meccsen a cseheknek szurkoltak, hiszen ha a csehek nyernek, akkor három, magyar siker vagy döntetlen esetén pedig csak kettő pontot visznek magukkal az innsbrucki középdöntőbe.
Kézilabda Eb, D csoport, 3. forduló: Spanyolország-Franciaország 24:24 (10:10).

A francia zászló alatt levők nem sokat láttak a játékosok bemutatásából

A legnagyobb füttykoncert Nikola Karabatićnak jutott
Hombrados és Sterbik